Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 MODIFICĂRI LA INVESTIŢIILE POMICOLE

Publicat: 11 martie 2022 - 16:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a 14-a versiune a PNDR 2014-2020, publicată la începutul lunii februarie 2022, aduce câteva modificări importante submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”.

1. Toate costurile standard au fost actualizate la nivelul anului 2021;

2. Contribuţia privată a beneficiarului poate fi şi contribuţia în natură sub forma lucrărilor în regie proprie, evaluate, de asemenea, pe baza costurilor standard pentru lucrări.

3. Investiţiile se vor face pe baza costurilor standard şi a contribuţiei în natură, cu excepţia drumurilor de exploatare, a serelor, solariilor, tunelurilor şi macrotunelurilor, pentru care se va aplica procedura de achiziţii bunuri şi servicii a AFIR.

5. Goji şi dudul au fost cuprinse în categoria speciilor pomicole eligibile care beneficiază de costuri standard.

4. Au fost completate unele acţiuni eligibile privind promovarea agriculturii de precizie, dar au fost eliminate perdelele de protecţie din acţiunea de împrejmuire, până la momentul determinării costurilor standard pentru acestea, pentru care, în prezent, este un studiu, în desfăşurare.

6. Au fost făcute clarificări la nivelul componentei a) înfiinţare/extindere/modernizare plantaţie/pepenieră inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componentă secundară): s-a completat cu tipologia de investiţie „plantaţie/pepinieră” şi a fost introdusă între paranteze menţiunea „ca şi componentă secundară”.

7. La nivelul componentei b) depozitare, condiţionare şi procesare (procesarea ca şi componentă secundară) - modernizare exploataţie, a fost introdusă menţiunea expresă, în paranteză, ce vizează procesarea ca şi componentă secundară. De asemenea, a fost introdusă, distinct, depozitarea.

8. Investiţiile în procesare la nivelul fermei sunt eligibile ca şi componentă secundară doar împreună cu investiţii în modernizarea/dezvoltarea fermei şi cu condiţia ca minim 70% din materia primă procesată să provină din exploataţia proprie şi/sau din exploataţiile membrilor, în cazul formelor asociative.

9. A fost eliminată condiţia de eligibilitate privind respectarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) la momentul depunerii proiectului, acesta putând fi obţinut ulterior.

10. O investiţie realizată de către o formă asociativă poate fi realizată şi pe terenul propriu, dacă deţine un astfel de teren.

pomi infloriti_b 

PARTENERIAT CASA REGALĂ A ROMÂNIEI - USAMVB TIMIŞOARA


Casa Regală a României va colabora cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara pentru a dezvolta un Centru de Excelenţă în horticultură la Castelul Regal de la Săvârşin.

La începutul lunii februarie 2022, Majestatea Sa Margareta a primit, la Castelul Regal Săvârşin, o delegaţie din partea USAMVB, alături de colaboratori de la Fundaţia Colecţia Familiei Regale. La această primă întâlnire a fost discutată posibilitatea realizării unui proiect ştiinţific, educaţional şi ecologic integrat, pe multiple planuri, privind legumicultura, pomicultura, încurajarea producătorilor locali, dezvoltarea unor sere model cu caracter educaţional, arhitectura de grădină, precum şi patrimoniul forestier istoric din Săvârşin şi din împrejurimi.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 583 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?