Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Veste excelentă pentru fermierii români! Legea care-i scuteşte pe fermierii mici de toate taxele către stat

Publicat: 26 octombrie 2017 - 13:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou proiect de lege pentru protejarea agriculturii şi a zootehniei româneşti se află în dezbaterea Senatului.

Legea prevede credite pentru fermieri, dar nu este făcută pentru cei mari, care exploatează mii de hectare sau au ferme cu mii de animale. Ţinta ajutorului acordat prin această lege sunt micii fermieri!

Proiectul de lege, depus la Senat, se aplică producătorilor agricoli şi crescătorilor de animale care sunt persoane fizice sau persoane juridice, cetăţeni români şi care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- deţin terenuri de până la 100 ha pe care execută lucrări agricole
- deţin spre creştere 500 de ovine sau caprine
- deţin spre creştere până la 50 de bovine/bubaline
- deţin spre creştere până la 500 de suine
- deţin spre creştere până la 1.000 de păsări
- deţin spre creştere până la 25 de cabaline

Potrivit propunerii legislative, aceste ferme sunt scutite de orice obligaţie fiscală sau financiară, către oricare buget din România, pentru utilajele folosite în agricultură sau zootehnie, pentru terenurile agricole, indiferent de forma de deţinere, pentru clădirile destinate creşterii animalelor, depozitării produselor agricole, precum şi pentru terenurile aferente acestor clădiri.

De asemenea, sunt scutite de taxa pe valoare adăugată (TVA) utilajele, echipamentele, piesele de schimb şi consumabilele. Sunt scutite de orice accize, taxe şi impozite produsele agricole şi zootehnice.
Este scutită de orice taxă şi impozit energia electrică folosită pentru creşterea animalelor, prepararea furajelor, depozitarea produselor agricole. Scutirea se realizează prin contorizare separată, iar contorizarea este scutită de taxa de branşament. Este scutit de orice acciză sau taxă carburantul folosit pentru lucrările agricole.

Fermierul este obligat să depună anual la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la data de 1 septembrie, un plan de activitate pentru anul agricol care începe şi care va cuprinde:
- parcelele pe care se obligă să le lucreze
- categoria de teren a fiecărei parcele
- culturile pentru fiecare parcelă
- temeiul legal în baza căruia deţine terenurile agricole
- distanţa de la fiecare parcelă de teren la locul depozitului propriu, fără a depăşi 10 km
- capacitatea utilajelor folosite pentru transportul recoltei agricole de pe fiecare parcelă la depozit.
În termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea planului, APIA calculează conform normelor Direcţiei pentru Agricultură din judeţul respectiv, cantitatea de carburant necesară pentru îndeplinirea planului de activitate de către fiecare fermier sau crescător de animale.
Începând cu data de 1 octombrie a fiecărui an, fermierul comunică la APIA cantitatea de carburant consumată şi justifică cu documente fiscale.
În termen de 30 de zile, APIA este obligată să depună în contul fermierului întreaga sumă reprezentând accizele şi taxele pentru carburant. Acest ajutor nu este condiţionat de accesarea altor scheme de ajutor din agricultură.

ATENŢIE! În cazul în care APIA constată că fermierul nu şi-a îndeplinit planul, sistează orice plată. În cazurile de forţă majoră, APIA trebuie notificată în 5 zile.
ATENŢIE! Dacă fermierul a declarat date neconforme cu realitatea riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi este obligat să returneze sumele care i-au fost plătite.
Proiectul de lege a fost trimis pe 13 septembrie 2017 Guvernului României pentru avizare. Senatul României va dezbate proiectul Legii pentru protejarea agriculturii şi zootehniei pe 4 noiembrie.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege, el va intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Până când este primită finanţarea APIA de anul acesta, fermierii români pot obţine un credit de până la 80% din valoarea adeverinţei de la Agenţia de Plaţi şi Intervenţii în Agricultură prin intermediul Alpha Bank - ALPHA IMM finantare APIA. Comisionul de finanţare este zero, iar creditul oferă şi posibilitatea de leasing finantarea echipamentelor agricole pornind de la 5% avans, pentru o perioada de pana la 5 ani.

bani pentru agricultura_bArticol Publicitar

Vizualizat: 1575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?