Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SUBVENŢIILE, îngrăşământul starter al campaniei agricole

Publicat: 08 martie 2018 - 14:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De Mărţişor, fermierii sunt informaţi că li se pregăteşte ceva!

APIA a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anul 2018, sub sloganul: „Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată şi în 2018!”... Înălţător şi mobilizator îndemn, dar parcă nu prea cadrează cu… performanţa.

Statisticile arată că în România sunt înregistrate 3,42 milioane de exploataţii agricole, cu o medie de 3,65 hectare per exploataţie, de patru ori mai mică decât media UE, iar aproape 75% dintre fermele româneşti au sub 2 hectare! De asemenea, randamentele sunt în urma mediei europene cu 37,1% la producţia de grâu şi 49,3% la producţia de porumb, iar mai puţin de 2% din exploataţiile din România dispun de un tractor, una dintre dotările tehnologice de bază din domeniul agricol. Aproape 70% din fermele din România au venituri mai mici de 2.000 euro, din cauza fragmentării şi lipsei cooperării între fermieri! Cu siguranţă că se face performanţă agricolă în România, dar aceasta nu este majoritară. Din păcate...

Un important lider al fermierilor declara că cel puţin jumătate de milion de români care primesc subvenţii pentru agricultură lucrează pământul cu sapa şi trăiesc la limita subzistenţei... Concluzionând, suprafeţele sunt mici, veniturile aşijderea, deci accesul la inputuri - seminţe, îngrăşăminte, substanţe de protecţia plantelor - este ca şi inexistent în aceste cazuri.

Nu cu mult timp în urmă, mă aflam în judeţul Tulcea şi unii fermieri mi-au declarat că încă mai folosesc sămânţă din porumbar. E clar că zgârie pământul degeaba. Unii lucrează zeci şi chiar sute de hectare, dar cea mai mare parcelă are doar 10 ha. De aceea nu pot pune rapiţă. Cum poţi performa pe aceste petece de teren? E motivul pentru care trebuie grăbită comasarea terenurilor, corelată şi cu alte legi clare, simple şi scoase la timp.

De când s-a urcat în şaua Agriculturii, ministrul Petre Daea a rezolvat, în mare, problema cu acordarea la timp a subvenţiilor. Mai sunt disfuncţionalităţi, şi nu puţine. Însă durerea mare e că valoarea subvenţiilor se menţine la un nivel scăzut. Potrivit statisticilor, plata pe suprafaţă acordată fermierilor români a fost anul trecut sub 200 de euro/ha, în condiţiile în care media UE pentru aceste plăţi este de 270 de euro/ha. Chiar dacă agricultorii români trebuie să realizeze produse de calitate şi să le vândă pe o piaţă comună, de mulţi ani plata pe suprafaţă a rămas la valori mici, comparativ cu fermierii comunitari. În UE, cea mai mare subvenţie pe suprafaţă (SAPS) o iau agricultorii maltezi - circa 600 de euro/ha. Sume consistente primesc şi fermierii din Olanda (459 euro/ha), Grecia (418 euro/ha), Italia (394 euro/ha), Franţa (291 euro/ha), Polonia (212 euro/ha).

bani pentru agricultura_bDe ce? Pentru că, din păcate, la momentul preadării la UE, nu am avut negociatori foarte buni. În comisia de specialitate, delegaţia României a negociat nivelul subvenţiilor alocate la nivel de suprafaţă agricolă doar pentru 7 milioane de hectare, ori noi avem declarate 9 milioane hectare. S-a luat în calcul situaţia statistică de la nivelul anului 2004-2005. Atunci a intervenit un coeficient de reducere liniară cu 11%, pentru a se putea plăti subvenţia pentru celelalte 2 milioane de hectare. Practic, ne-am mulţumit cu ce ni s-a dat.

Aşa este şi acum. Mulţi producători agricoli susţin că profitul net pe care-l obţin în urma cultivării terenului este fix subvenţia! Poate că nu e rău, dar nici echitabil nu e, dacă ne raportăm la marea familie europeană din care facem parte.

În spaţiul public se mai aud voci favorabile eliminării subvenţiilor în agricultură... Nu se ştie ce ne va rezerva viitorul exerciţiu financiar al UE. Dar să nu uităm, deocamdată, că pentru marea majoritate a producătorilor agricoli subvenţiile sunt un îngrăşământ starter cu eliberare controlată!

Vizualizat: 426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!