În şedinţa de Guvern din 24 septembrie 2008, a fost aprobată HG
nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar în sectorul legume
- fructe şi din agricultura ecologică.
Click pe poza pentru galerie!
SUBVENŢII ŞI PLĂŢI PENTRU SECTORUL VEGETALSprijin pentru legumicultori si producători ecologiciÎn şedinţa de Guvern din 24 septembrie 2008, a fost aprobată HG nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar în sectorul legume - fructe şi din agricultura ecologică.
Ministerul Agriculturii a elaborat şi aprobat metodologia de aplicare a acestei hotărâri, termenul limită de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.
I. Sprijin în sectorul legume fructeBeneficiarii sprijinului sunt persoane fizice membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producători, ai grupurilor de producători recunoscute preliminar sau ai organizaţiilor de producători.
Condiţii generale pentru a beneficia de sprijin:- să facă dovada utilizării dreptului de folosinţă a terenului;
- să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de cel puţin 0,25 ha;
- să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordării sprijinului.
Sprijinul se acordă pentru o suprafaţă de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aparţin organizării comune de piaţă în sectorul legume-fructe.
Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate fructe.
II. Sprijin în sectorul agricultură ecologicăBeneficiarii sprijinului sunt producători agricoli, persoane fizice sau juridice, activi în producţia primară de produse agricole obţinute în conformitate cu legislaţia din domeniu privind agricultura ecologică.
Condiţii generale pentru a beneficia de sprijin:- să deţină cel puţin în folosinţă o suprafaţă de teren agricol de minim 0,25 ha cultivată în sistemul de agricultură ecologică, în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu;
- să fie înregistraţi în Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologică, ţinut de Ministerul Agriculturii, prin Compartimentul de specialitate şi in registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologica din fiecare DADR;
- să nu aibă datorii la bugetul de stat şi la bugetul administraţiei publice locale.
Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie să depună o cerere la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, unde îşi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevăzut în anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.
Cererea trebuie însoţită de următoarele documente: buletin sau certificat de înmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare în original şi în copie. La acestea se adaugă titlul de proprietate, contractul în arendă, contractul de concesionare, contractul de vânzare-cumpărare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafaţă, eliberate de centrele APIA de care aparţin sau adeverinţă eliberată de primărie din care să rezulte suprafaţa cultivată cu legume, pomi fructiferi şi/sau căpşuni în anul 2008. Solicitantul trebuie să prezinte şi dovada unui cont bancar precum şi dovada achitării datoriilor către Bugetul de stat şi bugetul local. E necesară şi adeverinţă de membru la o asociaţie sau organizaţie legal constituită, a unui grup de producători recunoscut preliminar sau membru într-o organizaţie de producători, dacă este cazul. Pentru primirea sprijinului de către membri, asociaţiile trebuie să depună până în 19 decembrie 2008 inclusiv actul de constituire şi lista membrilor, în original şi în copie. Grupurile de producători pot solicita acordarea sprijinului în numele tuturor membrilor. Persoanele fizice membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice şi membrii grupurilor de producători care devin ulterior membrii unui grup recunoscut deja, pentru a beneficia de diferenţa de sprijin în a doua transă, depun o solicitare scrisă şi adeverinţă până în 1 decembrie 2009 inclusiv.
Direcţiile pentru Agricultură primesc cererile de sprijin, verifică eligibilitatea beneficiarilor şi elaborează situaţia centralizată privind beneficiarii sprijinului financiar.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că suma totală a sprijinului financiar, acordată pentru fiecare din cele două sectoare, respectiv legume-fructe şi agricultură ecologică, nu poate depăşi valoarea de 7.500 de euro pe exploataţie.
Valoarea subvenţiilorÎn şedinţa din 28 octombrie a.c., Guvernul a aprobat activităţile pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în anul 2008, cuantumul sprijinului şi suma totală alocată fiecărei activităţi.
Actul normativ prevede modalitatea în care se acordă sprijinul direct al statului pe produs pentru producţia de sfeclă de zahăr, orez, in şi cânepă pentru fibră.
Valoarea totală a sprijinului este de 38,075 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pentru anii 2008 şi 2009.
Activităţile pentru care se acordă sprijin financiar sunt:- producţia de sfeclă de zahăr - cuantumul sprijinului pentru această activitate este de 30 lei/tonă, iar suma totală alocată acestui tip de activitate este de 21 milioane lei;
- producţia de orez - cuantumul sprijinului pentru această activitate este de 500 lei/tonă, iar suma totală alocată acestui tip de activitate este de 17,025 milioane lei;
- producţia de in şi cânepă pentru fibră - cuantumul sprijinului pentru această activitate este de 250 lei/tonă, iar suma totală alocată acestui tip de activitate este de 50.000 lei.
Sprijin pentru producătorii de seminţe şi material săditorProducătorii de seminţe şi material săditor vor primi sprijin financiar în valoare totală de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru producţia certificata oficial destinată însămânţării şi plantării în toamna anului 2008 şi primăvara anului 2009.
Guvernul a aprobat pe 23 octombrie a.c. speciile şi valoarea ajutorului financiar care urmează să fie acordat, precum şi Normele metodologice peentru transferul fondurilor.
Sprijinul se asigură începând cu 1 ianuarie 2009, iar derularea şi decontarea fondurilor alocate pentru producţia internă de seminţe şi material săditor se realizează prin APIA.
Sprijinul financiar va fi alocat pentru următoarele produse, în funcţie de categoria de sămânţă (prebază, bază, Clasa A şi B):
- cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 25 lei/100 kg şi 35 lei/100 kg;
- pomi altoiţi şi nealtoiţi: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 250 lei/100 bucăţi şi 700 lei/100 bucăţi;
- arbuşti fructiferi (zmeur, mur, coacăz, afin): valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 115 lei/100 bucăţi şi 230 lei/100 bucăţi;
- căpşun: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 9 lei/100 bucăţi şi 15 lei/100 bucăţi;
- viţe altoite sau pe rădăcini proprii: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 200 lei/100 bucăţi şi 300 lei/100 bucăţi.
Termenul maxim până la care seminţele pot fi vândute sau plantate este 30 iunie a anului de vânzare.
Beneficiarii trebuie să depună până la 15 iulie 2009 la centrele APIA cereri însoţite de documente care certifică autorizarea operatorului economic, provenienţa seminţelor şi a materialului săditor, precum şi lista şi datele de identificare ale cumpărătorilor.
Ajutorul financiar se acordă o singură dată pentru aceeaşi cantitate de seminţe şi material săditor certificate oficial produse şi comercializate şi/sau utilizate pentru însămânţare sau plantare proprie de către producător.
Actul normativ stabileşte că seminţele şi materialul săditor cumpărate pentru însămânţare sau plantare nu se comercializează, nu se folosesc în alte scopuri decât cel pentru care au fost cumpărate şi nu se păstrează pe stoc, nerespectarea acestor prevederi constituind contravenţie şi fiind amendată cu sume de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizaţiei de producere a seminţelor şi materialului săditor, precum şi cu obligarea la restituirea sumelor încasate, actualizate în funcţie de nivelul inflaţiei.
Sprijin financiar pentru producătorii de soiaProducătorii agricoli care deţin exploataţii agricole şi care valorifică pe piaţă soia din producţia internă a acestui an pot beneficia de sprijin direct al statului pe produs în valoare de 300 lei/tonă, în limita a 100.000 de tone la nivelul întregii ţări, conform unei hotărâri privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii pentru producţia anului 2008 producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi pentru modificarea articolului 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole.
Potrivit noilor prevederi, soia valorificată sub formă de sămânţă pentru semănat nu beneficiază de prevederile acestei hotărâri. De asemenea, soia care face obiectul plăţii în natură al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a îngrăşămintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole nu constituie marfă pentru care se acordă sprijin direct al statului pe produs, mai informează comunicatul.
În schimb, soia care se utilizează ca materie primă pentru realizarea de produse alimentare sau industriale în cadrul unităţilor proprii de producţie ale producătorilor agricoli este considerată produs agricol destinat comercializării şi beneficiază de sprijin.
Acordarea sprijinului se face pe baza unei cereri-tip adresate direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe care producătorii agricoli trebuie să o depună până la data de 15 iunie 2009 inclusiv. Acordarea sumelor se face în ordinea depunerii cererilor, după, cel mai devreme, 1 iulie 2009. Valoarea totală a sprijinului este de 30.000 mii lei, asigurată din bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2008-2009.
Totodată, modificarea HG nr. 49/2002 vizează exploataţiile agricole comerciale care nu mai trebuie să depună, anual, până la data de 1 februarie, anumite documente, la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, pentru a fi luate în evidenţă, ci le pot depune pe tot parcursul anului, la fel ca administratorii exploataţiilor familiale.
SUBVENŢII ŞI PLĂŢI PENTRU SECTORUL ZOOTEHNICAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat în data 28 octombrie a.c. primele plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru anul 2008, pentru un număr de aproximativ 80.000 de beneficiari. APIA a plătit circa 149.000.000 lei, sumă aferentă primei tranşe pentru prima pe exploataţia de bovine, pentru un efectiv de 425.000 capete.
APIA a solicitat, în data de 14 octombrie a.c., fonduri în valoare de 298.762.100 lei pentru un număr de 158.703 beneficiari şi un efectiv de 853.606 capete bovine, urmând să mai solicite fonduri de aproximativ 71 milioane lei pentru un număr de aproximativ 32.000 beneficiari, care au cerut prima pe exploataţia de bovine pentru un efectiv de 205.000 capete.
Agenţia de plăţi a finalizat controlul administrativ al cererilor depuse de crescătorii de bovine în 2008, fiind în curs de soluţionare aproximativ 41.000 de cereri pentru care fermierii au fost notificaţi.
Potrivit HG nr.1230/2008, pentru acordarea primei tranşe în sectorul zootehnic s-au alocat aproximativ 650 de milioane de lei, din care 487.000.000 lei fonduri pentru specia bovină, valoarea primei pe exploataţie fiind de 350 de lei/cap.
Diferenţa faţă de suma totală, respectiv 162,5 milioane lei, reprezintă fonduri destinate plăţilor naţionale directe complementare pentru specia ovine/caprine, valoarea sprijinului pe cap de animal fiind de 25 de lei. În vederea efectuării plăţilor pentru specia ovină/caprină, APIA a solicitat, în data de 23 octombrie a.c., fonduri în valoare de 32.839.375 lei pentru un număr de 9.146 de beneficiari, cu un efectiv de 1.313.517 animale, plăţile pentru ovine şi caprine urmând a fi efectuate în decursul lunii noiembrie.
Criterii de acordareÎn anul 2008, pentru specia bovine, prima pe exploataţie se acordă producătorilor agricoli în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008, care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) exploataţia este de cel puţin trei capete de bovine;
b) vârsta bovinelor este de minimum şase luni;
c) exploataţia este înregistrată în Registrul Naţional al exploataţiilor la data solicitării primei;
d) nu au datorii la bugetul de stat şi la bugetul local.
Pentru prima pe exploataţia de bovine nu se efectuează control pe teren, ci doar un control administrativ în Registrul Naţional al Exploataţiilor.
Prima pe cap de animal, specia
ovină/caprină, se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele ovine, respectiv de 25 de capete femele caprine, care au vârsta de cel puţin un an la data de 31 martie 2008;
b) efectivul pentru care se solicit prima să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor;
c) efectivul pentru care se solicit prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în vederea efecturăii controlului la faţa locului;
d) nu au datorii la bugetul de stat şi la bugetul local.
Cadru legal Legislaţie europeană- R(CE) nr. 1728/2003 pentru schemele de spijin direct în cadrul politicii agricole comune şi de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori
- R(CE) nr. 796/2004 de stabilire a normelor de aplicare a condiţionării, modulării şi a sistemului integrat de gestiune şi control
Legislaţie naţională- Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură
- O.U.G. nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă începând cu anul 2007
- Legea nr. 139/2007 privind aprobarea O.U. G. Nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare care se acordă în agricultură începând cu anul 2007 şi pentru modificarea art.2 din legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură
- Ordinul MADR nr.295/2007 pentru stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, în acord cu reglementările comunitare în domeniu, cu modificările şi completările ulterioare
- HG nr. 1230/2008 pentru aprobarea cuantumului plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru anul 2008.
SUBVENŢII ŞI PLĂŢI PENTRU SECTORUL VITI-VINICOLSuplimentarea fondurilor pentru sectorul vitivinicolAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că alocarea definitivă de fonduri pentru anul financiar 2008, pentru măsura de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole din România, a fost stabilită la 35.050.228 euro, pentru o suprafaţă totală de 4205 ha.
Astfel, faţă de suma iniţială de 25.068.762 euro, România a obţinut o suplimentare a fondurilor în valoare de 9.981.466 euro.
În conformitate cu articolul 7, paragraful 3 din Regulamentul 1227/2000, cererile de finanţare depuse în cadrul măsurii de reconversie şi restructurare a plantaţiilor viticole, notificate Comisiei Europene, peste limita alocării iniţiale au fost acceptate la plată, din creditele disponibile de la celelalte state membre. Astfel, în cadrul exerciţiului financiar încheiat la 15 octombrie 2008, România suplimentează plăţile efectuate până la 30 iunie a.c. pentru un număr de 94 de cereri aprobate peste plafonul stabilit iniţial.
Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt viticultorii a căror producţie nu este adaptată cererii şi urmăreşte îmbunătăţirea calitativă a producţiei acestor plantaţii prin programe de reconversie a soiurilor, replantare sau îmbunătăţire a sistemului de conducere şi palisare.
Programele eligibile pentru măsura de restructurare şi reconversie sunt:- reconversia soiurilor viţei de vie prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă;
- reamplasarea viilor situate în condiţii nefavorabile pe terenuri cu condiţii de climă şi sol favorabile la nivelul aceleiaşi suprafeţe;
- modernizarea sistemului de conducere şi palisare.
Prin măsura de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole au fost plătite în 2007, pentru anul de cultură 2006-2007, aproximativ 7 milioane de euro, acestea fiind primele fonduri europene post-aderare cheltuite în sectorul agricol din România.
APIA a achitat integral, până la data de 30 iunie 2008, suma alocată de UE pentru sectorul vitivinicol din România pentru campania 2007-2008, în valoare de 25.068.762 euro, pentru o suprafaţă de 4.022,12 hectare.
Cadru legal: Legislaţie comunitară- R(CE) nr. 1493/1999 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei vitivinicole.
- R(CE) nr. 1227/2000 al Comisiei Europene privind stabilirea unor reguli detaliate de aplicare a regulamentului (CE) nr. 1493/1999 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, referitoare la restructurare şi reconversie.
- R(CE) nr. 1282/2001 al Comisiei Europene care fixează modalităţile de aplicare ale regulamentului (CE) nr. 1493/1999 al Consiliului în ceea ce priveşte stabilirea informaţiilor pentru cunoaşterea produselor şi urmărirea pieţei în sectorul vitivinicol.
- Legislaţie naţională
- Legea nr. 244/ 2002 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, cu modificările şi completările ulterioare.
- HG nr. 1134/2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/ 2002, art. 8 - 17.
- Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 211/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole derulate cu sprijin comunitar.
CREDITE AGRICOLESubvenţii mărite pentru creditele agricoleValoarea subvenţiei pentru creditele agricole aferente anului 2008, care se acordă potrivit Legii creditului agricol pentru producţie nr. 150/2003, a crescut de până la trei ori, îin functţie de cultură, conform
HG nr. 1.196 din 24 septembrie 2008, publicată în M.Of. nr. 682/6 oct. 2008.
Cea mai mare creştere a subvenţiei este cea pentru grâu, secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă, aceasta ajungând de la 10% la 30% din valoarea totală a creditului. Modificarea este necesară, potrivit autorităţilor, deoarece în hotărârea iniţială, cea pentru anul 2007, aceste culturi aveau o susţinere minimă (de 500 de lei, respectiv 450 de lei pe hectar), prevăzută doar pentru înfiinţare şi întreţinere.
De creşteri mari ale sprijinului vor beneficia şi cultivatorii de
porumb, floarea-soarelui, soia, orez, sfeclă de zahăr şi legume de câmp, valoarea subvenţiei fiind, potrivit noilor prevederi legale, de
20% din valoarea creditului.
Pentru
întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi va fi acordat un sprijin de
30% din valoarea creditului contractat, în timp ce pentru
plantaţiile viticole acesta va ajunge la
25%.
De creşteri ale subvenţiilor beneficiază şi cultivatorii de in şi cânepă pentru fibre, plante furajere, legume de seră şi solarii, ciuperci, cartofi, tutun, flori, plante medicinale şi aromatice, hamei, precum şi crescătorii de păsări, animale şi albine şi piscicultorii.
Suma totală pentru aceste ajutoare este de 60 de milioane de lei, din bugetul Ministerului Agriculturii pe acest an.