Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Studiu: Ce cred europenii despre politicile agricole şi de mediu?

Publicat: 22 februarie 2021 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ce cred europenii despre politicile agricole şi de mediu? Cel mai recent studiu Eurobarometru relevă o perspectivă interesantă asupra punctelor de vedere ale cetăţenilor UE.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii Uniunii Europene (55%) consideră că agricultura a adus deja o contribuţie semnificativă la acţiunea împotriva schimbărilor climatice. Majoritatea cred că fermierii trebuie să se schimbe şi se consideră pregătiţi să plătească mai mult pentru acest obiectiv. Sondajul arată că preocupările de mediu - cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, protejarea resurselor naturale şi îmbunătăţirea biodiversităţii - au devenit o prioritate din ce în ce mai importantă pentru cetăţeni.

 

Focus pe schimbarea practicilor agricole

 

În timp ce 42% dintre europeni consideră că agricultura este una dintre cauzele majore ale schimbărilor climatice (în creştere de la 29% în 2010), majoritatea acestora (69%) sunt de acord că fermierii din UE trebuie să schimbe modul în care lucrează pentru a combate fenomenul - chiar dacă acest lucru înseamnă că agricultura UE va fi mai puţin competitivă, menţionează sondajul realizat în perioada august - septembrie 2020, la care au răspuns peste 27.000 de cetăţeni din toate ţările UE.

 studiu politici agricole 2_b

 

Subvenţionarea să continue

 

Cu toate acestea, 66% sunt pregătiţi să plătească cu 10% mai mult pentru produsele agricole care sunt obţinute într-un mod care le limitează amprenta de carbon. Aproximativ şapte din zece europeni consideră că Politica Agricolă Comună (PAC) contribuie la gestionarea durabilă a resurselor naturale (70%) şi la lupta împotriva schimbărilor climatice (69%).
92% din respondenţi s-au pronunţat în favoarea ideii ca UE să continue subvenţionarea fermierilor care desfăşoară practici agricole benefice pentru climă şi mediu. Circa 52% dintre participanţii la sondaj cred că protejarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie principala prioritate a PAC. Eurobarometrul arată, aşadar, o conştientizare crescândă în rândul consumatorilor cu privire la interacţiunea dintre agricultură şi mediu.

 

Iau fermierii suficienți bani?

 

În ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat agricultorilor de către PAC, aproape jumătate din cetăţenii UE (47%) consideră că nivelul subvenţiilor este echitabil, în timp ce un număr semnificativ crescut de cetăţeni consideră că nivelul este prea scăzut (39% din respondenţi au fost de această opinie în 2020, comparativ cu 26% în 2017). În plus, s-a observat că un număr tot mai mare de cetăţeni consideră că acest sprijin ar trebui să crească în următorii zece ani - 56% au susţinut această opinie în 2020, o creştere de 12% faţă de 2017 şi 27% faţă de 2007.
Sondajul de opinie realizat de Comisia Europeană arată că 90% dintre cetăţenii UE consideră că întărirea poziţiei fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente este o prioritate.

 

Eticheta alimentelor garantează calitatea

 

De asemenea, Eurobarometrul respectiv argumentează că 81% dintre cetăţenii UE consideră că este important ca alimentele lor să poarte o etichetă care să garanteze calitatea, deşi gradul de conştientizare a etichetării calităţii produselor agroalimentare în UE este în prezent destul de scăzut. 92% dintre europeni afirmă că asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente pentru UE este o prioritate importantă iar 62% dintre aceştia cred că asigurarea producţiei de alimente sigure şi sănătoase de înaltă calitate ar trebui să fie principalul obiectiv al PAC.
Deşi 81% dintre persoanele intervievate consideră că este important ca alimentele lor să poarte o etichetă care să garanteze calitatea, conştientizarea etichetelor de calitate ale UE a rămas relativ scăzută, între 14% şi 20%. Mai mulţi cetăţeni sunt acum conştienţi de logo-ul agriculturii ecologice al UE, 56% dintre respondenţi recunoscând logo-ul, o creştere de 29% faţă de 2017.

 

Lanţul scurt de aprovizionare

 

Când vine vorba de achiziţia de alimente, sondajul a arătat că cetăţenii UE apreciază lanţurile scurte de aprovizionare - 87% dintre cei chestionaţi au considerat acest lucru ca fiind un factor important pentru achiziţia de alimente. Totodată, se consideră important ca alimentele lor să fie produse într-un mod care respectă tradiţia şi „know-how-ul” local (87%) şi provin dintr-o zonă geografică pe care o cunosc (81%), notează studiul european.

RESPONSABILITĂȚILE FERMIERILOR
La întrebarea despre principalele responsabilităţi ale fermierilor, răspunsurile de top au inclus:
1. Furnizarea de alimente sigure şi sănătoase de înaltă calitate (54%);
2. Asigurarea bunăstării animalelor de fermă (30%);
3. Protejarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice (27%).

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?