Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SPRIJIN cuplat şi pentru CARTOFUL DULCE

Publicat: 08 ianuarie 2018 - 23:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie a.c., Centrul de Cercetare - Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni, judeţul Dolj, a lansat în dezbatere tema „Cultura cartofului dulce în România şi măsuri de promovare”.

La mesa rotundă s-au strâns 90 de participanţi, oficialităţi ministeriale, cadre didactice universitare, cercetători din sistemul de stat şi privat, fermieri interesaţi de cultura cartofului dulce, autorităţi locale din zona de influenţă a Centrului de cercetare, profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi şi de la Şcoala Profesională Daneţi.

Cererea pieţei pentru cartoful dulce creşte datorită calităţii lui nutriţionale deosebite. Faptul că, în pofida unui conţinut ridicat de carbohidraţi, are un indice glicemic redus, datorită digestibilităţii scăzute a amidonului, cartoful dulce este recomandat în mod deosebit pentru diabetici, copii şi femei gravide. La aceasta se adaugă fibrele, din care 40% sunt solubile, ajutând la scăderea zahărului din sânge şi a colesterolului. Prin calităţile sale, varietăţile de cartof dulce cu pulpa galbenă şi portocalie constituie o valoroasă sursă de vitamine A, B6, C şi D.

dabuleni-1-cartof_b

Participanţii au avut prilejul degustării unor delicioase produse pe bază de cartof dulce cu pulpa galbenă sau portocalie. A urmat audierea referatelor programate, multe dintre rezultatele prezentate fiind datorate unui proiect ADER, finanţat de MADR în perioada 2016-2017.
Strategia de promovare a cartofului dulce în România a fost prezentată de Aurelia Diaconu, directorul Centrului de Cercetare Dăbuleni, unul dintre cei mai buni manageri din cercetarea agricolă din România, după cum au menţionat toţi participanţii la discuţii. Prin rezultatele obţinute în cadrul Proiectului Sectorial se poate oferi agriculturii româneşti o binevenită diversificare a produselor în discuţie şi de aici o mărire a surselor de venit ale agricultorilor, tematica demonstrând o relevanţă practică sporită. Ca măsuri de promovare a acestei culturi s-au menţionat: asigurarea de către Centrul de Cercetări Dăbuleni a materialului săditor fermierilor interesaţi; diseminarea rezultatelor privind calitatea nutriţională a cartofului dulce, precum şi organizarea de expoziţii cu degustare a unor preparate specifice. S-au făcut propuneri către MADR pentru ca această specie să fie inclusă în lista celor care beneficiază de sprijin cuplat alături de cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful de sămânţă, tutun, soia, mazăre ş.a., dar şi pe lista speciilor care beneficiază de un punctaj mai mare în cadrul proiectelor PNDR.

 Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de VICTOR LĂCĂTUŞ

Vizualizat: 791 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?