Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Speranţă în orizontul de aşteptare al fermierului

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 19:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Am pus capăt unui an calendaristic destul de complicat, asezonat cu de toate, mai ales cu fenomene meteo extreme, de la seceta pedologică şi până la grindină, ploi torenţiale şi chiar… tornade! Toate acestea au pus la grea încercare fermierul român.

În ciuda condiţiilor… atipice, în 2019 s-a muncit cât s-a putut de bine şi de performant pentru a obţine recolte bogate. Aşa se face că România se menţine în topul producătorilor agricoli comunitari.
Astfel, la floarea-soarelui agricultura noastră ocupă primul loc între ţările UE, atât ca suprafeţe cultivate (1,31 milioane ha), cât şi ca recoltă - aproape 3,5 milioane de tone, un plus de circa 14% comparativ cu 2018. Însă cu o medie la hectar mai mică, de 2.660 kg/ha.

La porumb am înregistrat 17 milioane de tone, mai puţin cu 9% faţă de precedentul an de referinţă, deşi suprafaţa cultivată a fost mai mare cu 240.000 ha (depăşind astfel 2,65 mil. ha). Randamentul s-a situat la 6.500 kg/ha.
Producţia de grâu, secară şi triticale a bifat un plus de 2,51% (faţă de 2018), ajungând la 10,427 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare şi cu un randament de 4.700 kg/ha. Din păcate, precipitaţiile căzute în acest an au degradat vizibil indicii de calitate ai boabelor de grâu.

Producţii pozitive s-au mai înregistrat la orz şi la orzoaică (5,12%), dar şi la mazăre boabe (43,32%), în timp ce recolte mai mici (faţă de 2018) am avut la rapiţa pentru ulei, cartof, ovăz, struguri, orez şi chiar la tomate.
Estimările KeysFin au arătat că cifra de afaceri a companiilor româneşti care activează în domeniu a crescut cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei naţionale.
Schimbarea politică a ţării în toamna anului trecut a adus cu sine speranţă, lărgind orizontul de aşteptare al producătorilor agricoli. Actualul Executiv a venit cu o nouă filosofie de guvernare, cu o nouă abordare a problemelor din agricultură şi cu un Plan Strategic Naţional ce va înlocui fostul PNDR.

Până atunci, însă, la rectificarea bugetară din toamnă, Ministerul Agriculturii a primit cu un miliard de lei mai puţin (1.065,9 milioane lei). Mai mult decât atât, exerciţiul bugetar pe acest an al MADR este mai scăzut cu 14,5% decât în 2019, însă noul ministru a dat asigurări verbale că reducerea fondurilor alocate MADR nu a fost făcută "în nici un caz din sprijinul acordat fermierilor". Deci, în 2019 s-au tăiat de la Agricultură 21,4 miliarde lei, iar în acest an sumele prevăzute prin buget vor fi mai mici cu 18,4 miliarde de lei comparativ cu anul precedent.
Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2020, continuă susţinerea financiară a activităţii producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi animalier. De asemenea, se va stimula organizarea structurilor asociative, odată cu susţinerea sectoarelor de nişă (agricultură ecologică, produse tradiţionale), a irigaţiilor, precum şi a schemelor de plăţi directe pe suprafaţă, a ajutoarelor naţionale tranzitorii şi subvenţionarea preţului la motorină.

În plus, se vor dinamiza programele pentru şcoli şi cele de informare şi promovare a produselor agricole.
Aşadar, am intrat în al treilea deceniu al celui de-al treilea mileniu. Câmpul se prezintă destul de bine în toate regiunile ţării, semănăturile de toamnă sunt uniforme şi viguroase, parcurgând, în general, ritmuri vegetative favorabile.
La acest început de an, Dumnezeu pare că şi-a întors faţa către agricultori!

Vizualizat: 1040 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?