Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

S-a închis robinetul cu bani pentru irigaţii

Publicat: 23 martie 2021 - 17:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SubMăsura 4.3. pentru irigaţii a picat din Lista măsurilor de finanţare europeană pentru anii 2021-2022. Cu ce alte resurse financiare îşi pot continua fermierii investiţiile? 

Seceta de anul trecut a afectat un sfert din suprafaţa arabilă a ţării (2,2 milioane de hectare). Cu toate acestea, Guvernul a omis de la finanţare SubMăsura 4.3 - componenta de irigaţii.
Multe organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii rămân în imposibilitatea de a-şi finaliza proiectele depuse. “Avem un proiect în valoare de un milion de euro aprobat, o extindere a staţiei pe care am făcut-o acum cinci ani în fermă pentru a asigura apa pe 1.200 de hectare. Dorim ca până în vară să-l finalizăm. Cunosc fermieri care vor să depună proiecte pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii şi dacă nu o fac prin SubMăsura 4.3, va fi un dezastru”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu, fermier din jud. Constanţa.

 

Se caută surse de finanţare

 

„S-au terminat banii alocaţi pentru proiectele de irigaţii, în valoare de un milion de euro (SubMăsura 4.3) şi se aşteaptă alte surse. Există o finanţare de 100 milioane de euro pe Măsura 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole: investiţiile privind achiziţiile simple şi echipamente în ferme. Banii pentru irigaţii sunt necesari, trebuie găsiţi la Mediu, la Agricultură, numai Guvernul să-şi dea interesul”, ne-a declarat Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România.

 

Va fi PNRR-ul alternativa?

 

„Cred că vor să ducă cumva investiţiile pentru irigaţii către Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), numai că acolo eligibil este doar statul, infrastructura principală de irigaţii. Nu ştiu cum vor face cu OUAI-urile, pentru că aicea este vorba despre beneficiari privaţi!”, a declarat, pentru revista Ferma, Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Acesta a precizat că PNRR-ul trebuie aprobat în aprilie. ”Când se mai face consultarea şi negocierea publică cu actorii principali din agricultură? Nu ştim”, a atenţionat Chesnoiu.

 

Investiţiile în irigaţii trebuie continuate

 

Deşi au fost realizate investiţii, o mare parte din sistemele de irigaţii sunt degradate sau nefuncţionale. Absenţa sau gradul mare de degradare a infrastructurii de irigaţii a făcut ca aproximativ 48% din suprafaţa agricolă (7,1 mil. ha în 2016) să fie afectată de secetă, agricultura României rămânând dependentă de factorii climatici.

robinet Irigatii - CANVA_b

30 DE NOI PROIECTE VOR PRIMI FINANŢARE
În ultima sesiune de depunere a proiectelor lansată de AFIR pentru SubMăsura 4.3, în vara anului trecut, fondurile disponibile s-au epuizat în 6 zile, fiind înregistrate 95 de solicitări în valoare totală de 92,77 milioane de euro.
În data de 28 ianuarie a.c., Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în Raportul de selecţie intermediar, etapa lunară 1, sesiunea 01/2020, a dat undă verde la finanţare pentru 30 de noi proiecte.


un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 963 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?