„La ProCredit Bank am găsit produsele potrivite pentru investiţii în agricultură şi oameni flexibili care ştiu ce înseamnă agricultura”, spune cu mulţumire Daniel Ţonea, un întreprinzător din oraşul Băileşti, judeţul Dolj, care a ales ProCredit Bank pentru a-şi finanţa şi dezvolta activitatea în agricultură.
În urmă cu doi ani, Daniel Ţonea a decis că poate să înceapă o afacere în domeniul agricol. Acum acesta lucrează aproximativ 800 de hectare de pământ, cultură mare de grâu, rapiţă şi porumb şi mai deţine şi alte afaceri în domeniul zootehniei şi comerţului.
Cu toate acesta, fermierul nostru consideră că este abia la început şi spune că mai are multe de făcut pentru a ajunge cu afacerea acolo unde îşi doreşte. Însă, se declară încrezător în potenţialul de dezvoltare al agriculturii şi este gata să înfrunte greutăţile inerente afacerilor aflate la început de drum.
Finanţare specializată de la ProCredit Bank
Şi, pentru că fiecare afacere are nevoie de susţinere, a căutat finanţare specializată pentru proiectele sale. Decizia de a alege ProCredit Bank a fost una bine documentată şi, încă de la primele întâlniri, relaţia a fost una de calitate, bazată pe încredere şi respect pentru munca fiecăruia.
Dacă primele credite au fost utilizate pentru îngrăşământ şi seminţe, acum Daniel Ţonea are mai multe planuri de investiţii şi nu este speriat de ceea ce îl aşteaptă. A apelat la ProCredit Bank pentru a pune în aplicare un nou proiect în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, proiect cofinanţat din
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). „Ne-am dezvoltat în fiecare an şi ne propunem asta şi în viitor. Trebuie să mai cumpăr utilaje (un tractor, un plug şi o maşină de erbicidat) şi vreau să cumpăr teren, întrucât cea mai mare parte este luată în arendă. Ne dorim ca la anul să ajungem la o mie de hectare. Căutăm să fie aici în zonă, ca să ne fie accesibil”, spune Daniel Ţonea despre planurile sale.
„Trebuie să muncim mai mult!”
Despre starea agriculturii în această perioadă, Daniel Ţonea are o părere foarte clară şi bine formată.
„Din punctul meu de vedere, lucrurile nu merg aşa rău. Îmi doresc şi eu mai multe subvenţii, de exemplu, însă niciodată nu întrunim condiţiile ideale. Cred că tot ceea ce vedem pe la televizor şi în ziare întreţine o stare negativă şi nu este bine. Nu trebuie să aşteptăm, trebuie să ne apucăm de treabă şi să muncim mai mult”, spune acesta.
Subliniind importanţa unor relaţii de afaceri de încredere, fermierul Ţonea spune despre sine că este statornic şi, odată începută o colaborare avantajoasă, nu renunţă uşor, chiar dacă mai apar piedici.
„Există înţelegere, oamenii de la ProCredit Bank sunt flexibili şi bine instruiţi în domeniu. Eu sunt la început, iar planurile mele constituie partea cea mai frumoasă. O să vedem ce o să fie si pe mai departe, dar pentru agricultură o să lucrez întotdeauna cu ProCredit Bank”, a precizat Daniel Ţonea.