Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primă pentru cumpărarea berbecilor

Publicat: 21 august 2009 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Exemplare valoroase, dar slab productive

Într-un material realizat de specialiştii francezi în domeniul zootehnic, privind situaţia actuală şi de perspectivă a creşterii ovinelor, România este apreciată ca singura ţară din UE cu exemplare ovine importante, tendinţa de creştere anuală fiind de şapte la sută.

Click pe poza pentru galerie!

Având un efectiv real de opt-nouă milioane de ovine şi caprine, ţara noastră se situează în topul ţărilor vest-europene şi pe primul loc în rândul ţărilor central şi est-europene.

Performanţele reproductive şi productive obţinute de la aceste efective sunt însă mai scăzute, comparativ cu nivelul rezultatelor din spaţiul vest-european. Astfel, a apărut necesitatea de a îmbunătăţi fondul genetic în exploataţiile mari de oi şi de capre, prin utilizarea la montă a unor reproducători amelioratori din rasele autohtone sau din import, proveniţi din rase specializate pentru carne sau pentru lapte.


Achiziţionarea masculilor de reproducţie, subvenţionată la jumătate

În anul 2008, iniţiativa de a subvenţiona reproducătorii de valoare a aparţinut Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), dar susţinerea financiară a venit abia după încheierea campaniei de montă din toamnă.

În acest an, ANARZ-ul şi Federaţiile crescătorilor de oi şi capre au reluat negocierile pe această temă cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), iar minisrul Ilie Sârbu a aprobat din timp, mai precis în 10 iunie, o H.G., prin care crescătorilor de ovine/caprine li se acordă un sprijin financiar la cumpărarea de masculi de reproducţie, ca primă de cumpărare.

Această primă valorează 50 la sută din preţul de achiziţie, dar nu mai mult de o mie de lei pe animal şi se acordă numai pentru ovine/caprine cu vârsta cuprinsă între 16 luni (miori) şi 4 ani, atestate prin certificat de origine. Valoarea totală a fondurilor este de circa trei milioane lei (circa 750.000 euro) şi va fi asigurată din bugetul MAPDR.

Animalele achiziţionate în baza prevederilor acestei Hotărâri se utilizează, cel puţin doi ani, pentru reproducţia dirijată în scopul ameliorării genetice a efectivelor de ovine/caprine.


Cine primeşte sprijinul?

Beneficiarii acestui sprijin pot fi, potrivit unui comunicat de presă al MAPDR din data de 11 iunie 2009:

Crescătorii de animale, membrii ai unor asociaţi de crescători de ovine sau caprine, ale căror efective sunt înscrise în controlul oficial al producţiei, şi care:

- au parcurs sau parcurg o formă de pregătire profesională în domeniul creşterii animalelor, respectiv au studii superioare sau medii de profil, un curs de specializare de scurtă durată sau, în cazul persoanelor juridice, au angajată o persoană care îndeplineşte aceste condiţii;

- au în proprietate minimum 30 de femele ovine/caprine pentru fiecare reproducător mascul care urmează a fi cumpărat prin acest program;

- achiziţionează între 2 şi 25 masculi de reproducţie din rasele de ovine sau caprine.

Asociaţiile de crescători de ovine sau caprine, care:

- angajează cel puţin un inginer zootehnist;

- achiziţionează între zece şi două sute de masculi pentru reproducţie din rase de ovine sau caprine, în vederea utilizării la însămânţări artificiale sau la montă dirijată;

- fac dovada că au în proprietate minimum 30 capete de femele, pentru fiecare mascul reproducător achiziţionat.

Rasele de lapte, de carne sau pentru pielicele care pot fi achiziţionate în baza acestui act normativ vor fi stabilite printr-un ordin al Ministrului Agriculturii, în baza propunerilor ANARZ.

Cererile pentru solicitarea sprijinului financiar se depun la Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală a fiecărui judeţ, respectiv a municipiului Bucureşti, până cel târziu la data de 30 august 2009.

CaprăClick pe poza pentru galerie!

AMELIORAREA RASELOR LOCALE DE CAPRINE

Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre din România „Caprirom” a organizat, în data de 27 iunie 2009, Conferinţa Naţională a Crescătorilor de Caprine din România, 27 iunie 2009, ediţia din acest an fiind intitualtă „Ameliorarea raselor locale de caprine”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 173 membrii ai asociaţiei, preşedinţi de filiale, membrii corespondenţi ASAS, profesori universitari şi specialişti din domeniul creşterii şi reproducţiei caprinelor, fiind coordonaţi de Stela Zamfirescu, vicepreşedinte Caprirom, şi de Claudiu Angelescu, reprezentant al Consiliului Director al Caprirom.

Gazdele conferinţei au asigurat un program atractiv participanţilor. „Programul conferinţei a cuprins o secţiune ştiinţifică cu lucrări de specialitate din domeniu, prezentarea şi degustarea de produse tradiţionale româneşti din carne şi lapte de capră. Au fost prezente, de asemenea, firme producătoare de nutreţuri şi formule proteino-vitamino-minerale recomandate în nutriţia echilibrată a caprinelor”, ne-a precizat Stela Zamfirescu, vicepreşedinte Caprirom, autoarea cărţii "Noutăţi în Creşterea Caprinelor”, lansată cu ocazia evenimentului.

La competiţia de brânzeturi de capră s-au înscris 11 membrii Caprirom cu produse încadrate în trei categorii principale de brânzeturi obţinute din lapte pasteurizat şi nepasteurizat: brânzeturi Feta, brânzeturi de tip francez (lactică) şi caşcaval natural sau afumat.
Simpozionul organizat în cadrul conferinţei a constat în prezentarea de lucrări, precum „Metode biostatistice utilizate pentru evaluarea genetică a caprinelor”, „Situaţia creşterii caprinelor în partea de nord-est a ţării”, „Mohairul - sursă preţioasă de materii prime în România”, „Ameliorarea producţiei de carne la caprine”.

Alte prezentări au făcut referire la asocierea producătorilor agricoli de animale, îmbunătăţirea performanţelor de producţie a caprinelor şi ovinelor prin utilizarea unor complemente furajere specializate, investigaţii asupra sistemelor de producţie a caprinelor în România, produse tradiţionale româneşti, sau ameliorarea producţiei de lapte la populaţiile de caprine prin încrucişări cu cele mai bune rase specializate.

Vizualizat: 779 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!