Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Petre Grigore - cavalerul legumiculturii gălățene

Publicat: 29 august 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu o dată am constatat cât de dificil este să găsim produse autohtone, gustoase și sigure pentru sănătate, în supermarket. Suntem obligați să cumpărăm usturoi importat tocmai din China, legume produse în Bulgaria, fructe din Polonia sau mai știu eu de unde. Iar producătorul român se plânge că nu are unde să-și valorifice marfa, fiind nevoit să vândă prin intermediari și de cele mai multe ori la un preț apropiat de costul producției sau chiar mai mic.

Click pe poza pentru galerie!

Petre Grigore, fermier din Galați, știe cum este să lucrezi cu marii retaileri de la noi și nu are cea mai bună părere despre aceste colaborări. „Este greu pentru legumicultorii locali să lucreze cu retailerii, pentru că prețurile obținute nu sunt pe măsura muncii. În plus, concurența importurilor este din ce în ce mai mare”, susține acesta. Agronom de profesie, bine organizat și extrem de serios în tot ceea ce face, Petre Grigore și-a câștigat respectul celor din jur, fiind chiar recompensat în 2007 din partea administrației prezidențiale cu Ordinul Meritul Agricol în Grad de Cavaler. 

Absolvent al Facultății de Agronomie din București, acesta a fost șef de fermă la IAS Ivești, director tehnic la IAS Sendreni și Agrogal, iar mai apoi director executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Galați pentru o perioadă de aproximativ trei ani.

Societatea Simongrig, pe care o conduce împreună cu fiul său Costin, exploatează astăzi 700 de hectare pe un teren care înainte de anul 1965 era fundul lacului Brateșul de Jos. Pe lângă cereale și plante tehnice, cultivă și legume, pe o suprafață de 150 hectare, care constă în rădăcinoase și bulboase. Dacă anul trecut ceapa a fost cultura cea mai profitabilă, în 2016 se pare că morcovul va fi cel mai rentabil, mizând pe o producție de cel puțin 80 de tone/ha de pe cele 60 de hectare cultivate. Desigur, întreaga suprafață este irigată cu apă pompată din Dunăre, iar la rezultatele acestea s-a ajuns beneficiind de programul de fertilizare și de tratamente cu produse de top, stabilit de NaturEvo, companie care de altfel a organizat această vizită în ferma de la periferia orașului Galați.

 

Fertilizare rațională cu tehnologie NaturEvo

„Soluțiile propuse de NaturEvo sunt diferite față de celelalte de pe piață, iar rezultatele sunt notabile, fără să afecteze intrinsec produsul, reușind în același timp să fie blânde cu ecosistemul. Planta îți răspunde prin producție, prin calitate și în felul acesta poți deveni competitiv. Colaborez cu NaturEvo de aproape patru ani și m-am convins că soluțiile date de John sunt foarte bune”, ne-a mărturisit inginerul agronom cu origini buzoiene.

Pentru că solul pe care îl lucrează este bazic, având un pH de 7,8, a introdus îngrășăminte care micșorează bazicitatea, iar mai nou folosește îngrășăminte cu eliberare controlată, care îmbunătățesc activitatea microbiologică din sol, astfel încât plantele tolerează mai bine un pH bazic. Ca îngrășământ de bază a folosit Novatec Classic. A utilizat, de asemenea, sulfat de potasiu pentru a mări cantitatea de potasiu din sol.

„Aici s-au obținut producții foarte bune plecând de la o fertilizare rațională, cu cantități de două-trei ori mai mici decât îngrășămintele clasice. Cu specificarea că la culturile legumicole se folosesc și fertilizanți de sol prin fertirigare, dar și fertilizanți foliari și stimulatori, în afară de produsele de protecția plantelor clasice. Așadar, programe integrate foarte complexe”, ne-a explicat Ioan Enoiu, fondatorul NaturEvo, care ne-a însoțit în acest periplu. NaturEvo propune fermierilor români aplicarea unui management integrat al producției agricole, care să țină seama de o serie de factori, precum apa, nutrienții, protecția împotriva dăunătorilor, produsul finit.

 

Soia, o cultură cu potențial

La momentul vizitei noastre, în ferma societății Simongrig se recolta ceapa de toamnă. Anul trecut, pe o parcelă experimentală, a obținut 117 tone pe hectar, iar în producție a recoltat aproape o sută de tone la hectar.

Deși legumele sunt cele care îi aduc practic cele mai mari satisfacții din punct de vedere economic, soia este cultura sa preferată. „Cultiv soia neîntrerupt din 1988. Anul acesta am însămânțat 140 de hectare, după ce anul trecut am avut 215 hectare. Am redus suprafața din cauza băltirilor. Este o cultură pretențioasă și care necesită multe cheltuieli. Pentru că, limitându-ne cultivarea soiei modificate genetic, suntem obligați să folosim multe erbicide. Am fost printre primii care am cultivat soia modificată genetic. Mi-aș dori foarte mult să se elimine această interdicție. Nici nu aș mai avea nevoie de acei 325 de euro pe care îi acordă în prezent statul român sub formă de plăți complementare”, consideră Petre Grigore. De obicei, la soia obține producții medii la hectare între 3,5 și 4 tone. {i în acest caz, specialiștii NaturEvo au un cuvânt important de spus. „Atât la floarea-soarelui, cât și soia plecăm de la tratamentul seminței, prin care este stimulată germinația, puterea de străpungere și viteza de creștere, în contextul în care se reduce foarte mult energia internă consumată, după care avem un program prin care să protejăm împotriva bolilor, mărim fertilitatea și rezistența la condiții de stres hidric și termic”, remarca Ioan Enoiu.

 

Legume proaspete tot timpul anului

Societatea Simongrig este parte a grupului de producători Dinamic Leg și deține un depozit frigoric cu o capacitate de 2.500 de tone, care dispune de echipamente moderne de sortare și ambalare. Investiția a fost realizată cu bani europeni, construcția demarând în 2008 și fiind finalizată doi ani mai târziu. O necesitate pentru producătorii de legume din zonă, ținând cont de faptul că marfa este perisabilă. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că legumele sunt păstrate proaspete și pot fi livrate tot timpul anului. De asemenea, compania are și certificare Global GAP, care atestă respectarea normelor și utilizarea celor mai bune practici în sectorul agricol.

 PRODUCE MAI MULTĂ MARFĂ DECÂT POATE VINDE ÎN SUPERMARKET

„La rădăcinoase, trebuie să avem grijă la nematozi. Ca să obținem un morcov sănătos, neatacat de dăunători, fără bifurcații, cilindric și gustos, așa cum îl vrea românul”, susține Petre Grigore. Densitatea la semănat a fost de 1,25 milioane de boabe la hectar, pentru circa 1,2 milioane de plante răsărite. Prețurile variază însă în funcție de perioadă și de cerere și ofertă. „Eu vând la toată lumea, începând cu cei de la tarabă. Mai sunt angrosiștii care vin să achiziționeze direct de la noi, intermediari care livrează în supermarketuri”, spune acesta. Pentru că marii retailei nu fac față volumului de marfă pe care l-ar putea livra, e obligat să vândă prin intermediari. Produsele sale se găsesc pe rafturile hipermarketurilor Auchan și Billa. A avut discuții și cu reprezentanții Mega Image, participând chiar și la un audit care l-a costat 8.000 de euro, bani pe care i-a pierdut pentru că la un laborator din Bulgaria s-au depistat ușoare urme de DDT, deși sub limita maximă admisă! Într-un alt an a fost obligat să arunce o mie de tone de ceapă, din cauză că nu a existat cerere pe piață, își amintește fermierul.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 1006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!