Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Pentru mine, ProCredit Bank este cea mai bună alegere"

Publicat: 29 octombrie 2009 - 21:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Aurel Birtolonu din Arad, de meserie constructor, a deprins încă de copil tainele cultivării viei. Regimul comunist l-a văduvit, însă, de plăcerea de a vedea cum rodeşte via şi cum se face vinul. Abia după 1989, statul român i-a retrocedat moştenirea de 50 de hectare, pe care le-a cultivat ulterior cu vie.

Click pe poza pentru galerie!

Am primit înapoi o vie neîntreţinută şi obosită, dar eram fericit că pot să produc din nou un vin bun, curat, aşa cum am învăţat de la părinţii mei. Pentru început, am pietruit drumurile, apoi am completat golurile din plantaţie”, spune Aurel Birtolonu.

Acum, ferma sa, situată în Păuliş-Baraţca, face parte din vestita podgorie Miniş-Măderat, judeţul Arad, iar exploataţia este cultivată cu soiurile Burgund, Oporto, Ceaslă, Traminer, Pinot Noir şi Cabernet.


Neajunsuri: banii pentru investiţii şi forţa de muncă

După anul 2000, Aurel Birtolonu a continuat să lucreze via cu conştiinciozitate. Strategia sa era să crească puţin cu fiecare an. „O parte din vie era mai obosită. Ideal ar fi fost să o defrişez masiv, apoi să plantez vie tânără, pe care s-o lucrez ca la carte, cum se spune. Dar nu aveam bani de aşa ceva. Ca să înfiinţezi un hectar de vie, ai nevoie de 15.000 de euro. Prin urmare, am făcut totul pas cu pas”, susţine Aurel Birtolonu.

Desigur, în afară de lipsa banilor, arădeanul a mai întâmpinat şi alte probleme. Una dintre ele, poate cea mai importantă, a fost deficitul de forţă de muncă din zona Minişului. „Eu lucrez cu zilieri şi mă confrunt cu lipsa oamenilor calificaţi. Câteodată, pur şi simplu, n-am cu cine să lucrez şi aduc la Baraţca oameni din Oltenia”, declară Aurel Birtolonu.

O parte din lucrări le face cu localnici, profitând de faptul că zona Minişului are o bogată tradiţie în acest sens. Pentru activităţi mai complexe, de consultanţă, arădeanul apelează la inginerii viticoli din zonă, care acum sunt pensionari.


Orientarea producţiei şi valorificarea

Circa 20-25 la sută din producţia de struguri este destinată producerii de vin de calitate superioară. „Pe cele 20 de hectare, produc, în medie, circa 15.000 de litri, însă consider că ceea ce scot eu este de o calitate deosebită, vin biologic cu origine controlată,” spune Birtolonu.

De regulă, într-un an bun, de pe 20 de hectare de vie, ar trebui să obţină 80 tone de struguri. În cazul în care condiţiile meteorologie sunt defavorabile, producţia se poate reduce la jumătate. Pe piaţa liberă, strugurii se vând cu 1-1,20 lei/kg, preţ considerat bun de către Aurel Birtolonu, în sensul că acoperă costurile de producţie, iar cultivarea unui hectar de vie îl costă circa 500 de euro.

La o producţie de patru mii kilograme de struguri, arădeanul se alege cu un profit de 600 de euro la hectar.


Împreună cu ProCredit Bank

Deşi a fost conştient încă de la început că fără o finanţare consistentă nu te poţi dezvolta, Aurel Birtolonu nu a avut curajul să contracteze un credit bancar până în urmă cu trei ani. Atunci, arădeanul a făcut demersurile pentru obţinerea unui credit de 22.000 lei de la ProCredit Bank, instituţie financiară specializată şi în finanţarea activităţilor din domeniul agricol.

"Pentru mine, ProCredit Bank a fost alegerea perfectă. Specialiştii de aici au înţeles din prima intenţiile mele şi m-au sprijinit ca atare. Am obţinut creditul fără documente inutile, fără timp irosit în bancă şi fără garanţii sofisticate. Mărturisesc că am luat acest credit în condiţii avantajoase şi la momentul potrivit", susţine Aurel Birtolonu.

După aproxinativ doi ani, ca urmare a relaţiei de excepţie avută cu banca, dar şi pentru că mai avea nevoie de bani pentru activităţi curente, viticultorul arădeanul a apelat din nou la serviciile ProCredit Bank. "Anul acesta am avut nevoie de un alt credit pe care, vă spun cu bucurie, că l-am obţinut. Cred că în contractarea unui credit cel mai important este să-l obţii atunci când ai nevoie de bani. Cei care lucrează în agricultură înţeleg că dacă primeam banii cu o săptămână mai târziu, poate nu mai îmi erau de folos. Aici este cheia: să primeşti banii la timp!", explică Aurel Birtolonu.

Aurel Birtolonu se declară foarte mulţumit de întreaga colaborare cu ProCredit Bank. Întotdeauna a fost consiliat cu plăcere de ofiţerul de credite şi de către administratorii de cont, toţi oameni tineri, foarte politicoşi, amabili şi deschişi întotdeauna pentru o discuţie. "Pe scurt, sunt toţi nişte profesionişti!", concluzionează viticultorul din Baraţca.


CREDITUL AGRO SEZONIER DE LA PROCREDIT BANK

Valoare credit: sume până la 30.000 euro sau 120.000 lei

Beneficiari potenţiali: orice producător agricol (gospodăriile din mediul rural); orice societate comercială cu activitate agricolă

Destinaţii: seminţe, îngrăşăminte, fertilizatori, produse de uz fitosanitar; motorină sau plata lucrărilor agricole; animale de reproducţie, pentru lapte sau îngrăşat; materiale şi echipamente pentru irigaţii; orice altă destinaţie agricolă

Rambursare: plata creditului şi a dobânzii după recoltă; planul de rambursare poate conţine până la 8 rate, cu graţie totală (rate 0) într-un an; până la 4 ani

Garanţii: orice tip de garanţie, în funcţie de specificul afacerii şi perioada de creditare

Fără comision de acordare pentru creditele mai mari de de 60.000 lei/15.000 euro, acordate în baza cererilor depuse în perioada 14 septembrie - 31 octombrie.

Vizualizat: 642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cat a "platit" banca pt articol?
|
02. 14, 2010. Sunday 11:23
Este reclama pe fata la banca asta,dar lipseste semnul "P"din josul paginii.Te plimba luni de zile cu acordarea unui credit si apoi primesti verdictul:nu.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!