Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Noi direcţii privind viitoarea PAC

Publicat: 24 februarie 2018 - 03:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai multă flexibilitate pentru statele Uniunii Europene de a oferi sprijin tinerilor agricultori, zone mai ecologice, mai multă susţinere pentru fermierii care se confruntă cu pierderi de venit - acestea au fost doar câteva dintre îmbunătăţirile propuse în politica agroalimentară europeană, convenite în cadrul ultimei reuniuni a Comitetului Special pentru Agricultură, în care a fost aprobat acordul privind aşa-numitul regulament Omnibus. 

Normele convenite vor simplifica Politica Agricolă Comună (PAC) printr-o serie de îmbunătăţiri tehnice la cele patru capitole: plăţile directe, dezvoltarea rurală, organizarea comună a pieţelor şi reglementarea orizontală.

Mai mulţi bani pentru tinerii fermieri
Dacă discutăm despre plăţi directe, sunt prevăzute modificări ale definiţiei terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente, astfel încât să rezulte mai clar condiţiile în care terenurile pot fi păstrate în producţie. Totodată, distincţia dintre fermierii activi şi cei inactivi devine opţională, permiţând astfel statelor membre în care aceasta a dus la o sarcină administrativă excesivă să renunţe la utilizarea ei. Pe de altă parte, plăţile pentru tinerii fermieri vor fi acordate pentru o perioadă de cinci ani începând de la data depunerii cererii, cu condiţia ca cererea să fie depusă în termen de cinci ani de la înfiinţarea fermei. În plus, statele membre pot majora plăţile pentru tinerii fermieri în cadrul primului pilon până la 50% (în limitele plafoanelor existente), faţă de 25% în prezent. Modificări vor fi şi în ceea ce priveşte zonele de interes ecologic, în sensul că vor fi luate în calcul şi suprafeţele cultivate cu soiuri de plante precum iarba elefantului (Miscanthus) şi planta cupă (Silphium perfoliatum), precum şi terenurile lăsate pârloagă pentru plante melifere. Acordul mai confirmă posibilitatea ca statele membre să îşi reexamineze anual deciziile privind reducerea plăţilor directe, dar şi sprijinul cuplat facultativ!

Statele membre pot majora plăţile pentru tinerii fermieri până la 50%

Miscanthus sau iarba elefantului prezintă interes ecologic

 

S-a renunţat la "organizaţiile de negociere"
Capitolul organizarea comună a pieţelor prevede, printre altele, faptul ca posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele din contracte privind repartizarea valorii să fie extinsă şi la alte sectoare decât zahărul şi să aibă un caracter facultativ. În ceea ce priveşte recunoaşterea voluntară a organizaţiilor de producători (OP) s-a decis menţinerea situaţiei actuale, cerinţa ca activitatea economică a acestora să fie reală, precum şi derogarea prevăzută pentru sectorul laptelui. S-a renunţat, în schimb, la propunerea de a adăuga o nouă categorie, "organizaţii de negociere". Unele prerogative ale OP-urilor, cum ar fi planificarea producţiei, optimizarea costurilor de producţie, introducerea pe piaţă şi negocierea contractelor pentru furnizarea de produse agricole în numele membrilor, deja existente în sectoare precum uleiul de măsline, carnea de vită şi culturile arabile, vor fi extinse la toate ramurile, în vederea îmbunătăţirii poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare. Având în vedere această extindere, s-a decis, de asemenea, ca la articolul privind organizaţiile de producători să se adauge unele garanţii pentru a asigura faptul că nu este exclusă concurenţa.
Pe de altă parte, propunerea privind un sistem facultativ de reducere a producţiei în perioade de criză nu a fost reţinută, dezbaterea pe această temă fiind astfel amânată până la viitoarea revizuire a PAC de după anul 2020. În ceea ce priveşte programele operaţionale pentru fructe şi legume, vinuri şi contingente de import, normele convenite prevăd o simplificare, precum şi îmbunătăţiri tehnice în aceste domenii.

Gestionarea riscurilor
Pe partea de dezvoltare rurală, au fost făcute mai multe modificări la normele care trebuie respectate de instrumentele financiare, în scopul de a promova utilizarea acestora şi de a le armoniza cu alte fonduri structurale şi de investiţii ale UE. De asemenea, în timp ce sprijinul legat de instrumentul general de stabilizare a veniturilor va continua să poată fi accesat atunci când venitul unui fermier scade cu mai mult de 30% din venitul său anual mediu, pragul pentru noul instrument sectorial va fi de 20%. În mod similar, sprijinul pentru contracte de asigurare care acoperă, printre altele, pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, va deveni disponibil dacă este distrusă peste 20% din producţia medie anuală a fermierului.
Deşi nu a fost făcută nici o modificare la normele actuale, Comisia s-a angajat printr-o declaraţie să revizuiască modul de funcţionare a rezervei pentru situaţii de criză în contextul pregătirilor pentru următorul cadru financiar multianual, cu scopul de a permite o intervenţie eficientă şi în timp util în momentele de criză pe piaţă. Propunerea de a elimina aşa-numita „regulă 50/50” nu a fost reţinută. Statele membre şi bugetul UE vor continua să suporte în mod egal consecinţele financiare ale sumelor pierdute ca urmare a unor nereguli şi nerecuperate într-un termen rezonabil. Procedura existentă, prin care se asigură faptul că cheltuielile efectuate în temeiul dispoziţiilor PAC nu depăşesc limitele stabilite în bugetul UE, a fost simplificată şi va fi gestionată exclusiv de către Comisie.

Dezvoltarea rurală reprezintă una dintre priorităţile Comisiei Europene


COMERŢUL CU PRODUSE AGROALIMENTARE, PE PLUS
Uniunea Europeană a înregistrat în luna august a.c. un excedent al balanţei comerciale în valoare de 2,4 miliarde de euro, în ceea ce priveşte comerţul cu produse agroalimentare, potrivit estimărilor preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Statele membre UE au exportat în luna august produse agroalimentare în valoare de 11,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de opt procente faţă de iulie 2017. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate din nou pe relaţia Rusia şi Statele Unite ale Americii, respectiv 153 milioane euro şi 108 milioane euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Exporturile de vin şi vermut au înregistrat creşteri semnificative (130 milioane de euro în plus faţă de anul trecut), iar cele de lapte praf au sporit cu 123 milioane de euro.
Pe de altă parte, în primele opt luni din acest an, importurile UE de produse agroalimentare au crescut, de asemenea, cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultând acel excedent de 2,4 miliarde euro în balanţa comercială. Rusia este din nou cea de-a patra cea mai importantă destinaţie de export pentru produsele agroalimentare europene. Interdicţia Federaţiei Ruse privind o serie de produse agroalimentare din Uniunea Europeană impusă în 2014 a provocat o scădere a comerţului. Cu toate acestea, datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice din Rusia şi creşterii cererii de vin, băuturi spirtoase şi lichioruri, ciocolată şi preparate alimentare, exporturile au crescut anul acesta cu 14%, respectiv cu 773 milioane de euro. În plus, datorită unui nivel mai scăzut al importurilor de produse agroalimentare din Rusia, excedentul comercial agroalimentar al UE cu Rusia a ajuns la 4,9 miliarde de euro în 2017, o creştere de 905 milioane euro faţă de 2016.

Vinurile europene sunt foarte căutate pe pieÅ£ele extra-comunitare_b 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 441 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?