Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LEGUMICULTORII au nevoie de finanţare pentru a se DEZVOLTA

Publicat: 13 martie 2018 - 12:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultivatorii de legume în solarii continuă să resimtă din plin, alături de alte neajunsuri, lipsa finanţării, a banilor care le-ar permite să ajungă la o anumită rentabilitate şi siguranţă a zilei de mâine. 

Pentru cei mai mulţi dintre ei, trecerea la nivelul următor ar însemna construirea de sere pentru a putea produce fără întrerupere 12 luni pe an. Deocamdată, acest lucru nu este însă decât un vis frumos.

Cum reuşesc totuşi să supravieţuiească în concurenţa cu produsele “colorate” şi aspectuoase din import?

IALOMIŢA
“Toată marfa o dăm la supermarketuri”

Ion Florin, preşedintele Cooperativei Agricole din satul Gheorghe Doja, judeţul Ialomiţa, profilată în special pe producerea de pepeni, mărturiseşte că, pentru organizaţia lor, 2017 a fost cel mai prost an din existenţa unităţii. “Noi ne desfăşurăm activitatea ca organizaţie de producători din 2013, iar 2017 pot spune că a fost cel mai prost an de până acum. În principal, în anul precedent ne-am confruntat cu două mai probleme: calamităţile climatice şi preţurile mici la pepeni. La furtuna din luna iulie, venită după o perioadă de caniculă, am pierdut enorm de mult, câteva mii de tone, ceea ce ne-a afectat mult rentabilitatea”, susţine legumicultorul.
Dacă fermierii ar fi avut parte măcar de preţuri bune, poate ar fi recuperat din paguba generată de furtună. “Din păcate, n-a fost aşa. Nici preţurile n-au fost cele aşteptate în 2017. Până să ajungem la recoltare, noi cheltuim circa 15.000 de lei la un hectar de pepeni. În condiţii de supraproducţie, la un preţ sub 20 de bani kilogramul de pepeni, nu mai eşti rentabil. Ca să merite, trebuie să vinzi la un preţ de 45-50 de bani kilogramul, pentru că, de aici, 20 de bani reprezintă costuri conexe, cum sunt ambalarea, transportul, logistica în general”, explică Ion Florin.

 legume1_b

Magazinele mari vor marfă constant şi de calitate

Interlocutorul meu spune că asociaţia ialomiţeană a izbutit prin paşi mici, dar siguri, să-şi câştige un loc binemeritat pe piaţa autohtonă a legumelor. Cum? Unirea legumicultorilor într-o asociaţie de producători le-a permis să livreze volume mari către supermarketuri din întreaga ţară şi chiar la export. “În prezent, toată producţia de pepeni este destinată supermarketurilor. Avem contracte încheiate cu marile lanţuri de supermarketuri din România, ceea ce ne oferă o siguranţă a desfacerii producţiei. Dacă eşti serios şi le oferi ce trebuie, se poate face treabă bună. Am dat şi la export în Ungaria şi Cehia”, arată Ion Florin.
Cât este de greu să colaborezi cu supermarketurile? “Ei vor să ai capacitatea de a le trimite marfă în mod constant şi, desigur, de calitate superioară. Aceste lucruri sunt posibile, deoarece noi dispunem de două spaţii de depozitare, de 1.800 metri pătraţi, respectiv de 1.000 de metri pătraţi, instalaţii frig, trei maşini de spălat pepeni, investiţii făcute în timp, fără de care nu am fi putut ajunge unde suntem astăzi”, declară Ion Florin.
Cei opt membri ai Cooperativei Agricole din Gheorghe Doja au şi planuri de extindere, cum ar fi, bunăoară, construirea unei sere care să le permită o “confruntare” directă cu pepenii din import, sosiţi îndeosebi în perioada iernii. “Ne dorim, vă daţi seama, să putem construi o seră pentru a putea produce şi în lunile friguroase. Numai că astfel de investiţii sunt extrem de costisitoare, iar în România nu există în prezent susţinere financiară pentru asta”, mărturiseşte Ion Florin.

Un articol semnat de COSMIN TRIF

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 658 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?