Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Guvernul nu mai dă despăgubiri pentru secetă, dar promite 170-180 euro/ha

Publicat: 24 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul nu va mai acorda compensaţii pentru pierderile cauzate de secetă, dar va creşte plata naţională pe suprafaţă pe care fermierii o vor primi pentru anul 2012, ca măsură de combatere a efectelor secetei

Click pe poza pentru galerie!

„Iniţial am anunţat că Ministerul Agriculturii şi Guvernul vor lua două măsuri pentru combaterea efectelor secetei: acordarea unui ajutor de minimis şi compensarea pierderilor de venit înregistrate în acest an faţă de ultimii trei ani.

În urma discuţiilor cu fermierii, dânşii au considerat şi a fost o părere majoritară că cea de-a doua propunere, Hotărârea de Guvern care vizează compensarea pierderilor de venit a fermierilor, să fie înlocuită cu un sprijin mult mai consistent prin suplimentarea fondurilor pe care toţi fermierii le primesc pe suprafaţă în campania 2012-2013”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constatin.

„Fermierii au solicitat un sprijin cât mai mare, ce va putea atinge maximul permis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primeşte un fermier din Uniunea Europeană, de aproximativ 170 - 180 de euro pe hectar”, a mai spus Constatin, precizând că efortul de la bugetul de stat pentru plata CNDP în sectorul vegetal va fi de circa 350 milioane euro.

Practic, în acest fel, agricultorii români ar urma să primească cca. 120 de euro/ha din bani europeni şi maxim 60 euro/ha din bugetul naţional.

 

Credite pe adeverinţă şi 50% din banii europeni în avans

Tot pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli afectaţi de secetă, începând cu 25 iulie, Ministerul Agriculturii a negociat ca aceştia să poată lua credite de la mai multe bănci în baza adeverinţelor eliberate de APIA cu sumele pe suprafaţă pe care le au de primit, iar din 16 octombrie 2012 să înceapă plata avansului de 50% din fondurile europene pe suprafaţă (SAPS) aferente anului 2012 (cca. 55-60 euro/ha), urmând ca după 1 decembrie să fie plătiţi şi restul banilor europeni pe hectar.

“Pe baza acestei adeverinţe, care constituie o garanţie pentru bancă, fermierii pot să meargă să-şi ia deja un sprijin de 95 de euro la hectar de la o bancă, acest credit punte urmând a fi stins odată ce plăţile vor fi făcute de la Comisia Europeană şi de la bugetul de stat, adică începând cu data de 16 octombrie şi continuând cu data de 01 decembrie, când vor primi sprijinul în totalitate”, a detaliat Daniel Constantin.

Totodată, ministrul Agriculturii a promis că Hotărârea de Guvern prin care va fi stabilit nivelul plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) va fi adoptată în 5 octombrie 2012, aşa cum prevede regulamentul european.

 

Laurenţiu Baciu, LAPAR: „172 euro/ha sunt bani de drept, nu e nimic în plus”

„Proiectul cu despăgubirea de 80% din pierderea înregistrată în acest an este o lege care nu se poate pune în practică şi care nu despăgubeşte pe nimeni. După un an de zile faci dosarul şi apoi, până în patru ani, e posibil să-ţi iei banii. Te ţine cu vorba 3-4 ani de zile şi nu rezolvi nimic. Eu am nevoie acum de bani, că acum am fost păgubit. De aceea, noi am propus o altă soluţie, dar s-a reţinut doar jumătate din propunerea noastră”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

„Noi am cerut să ne dea cei 172 de euro pe hectar care au fost notificaţi la Bruxelles pentru acest an, dar şi diferenţa de 42 euro pe hectar din plăţile naţionale, pe care nu ne-au dat-o anul trecut”, a explicat Laurenţiu Baciu, care susţine că a devenit persona non-grata şi a fost din nou „urecheat” de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru insistenţa de a cere banii promişi în 2011, dar pe care agricultorii nu i-au mai primit.

„Păi ce ne dă în plus? Noi am spus să ne dea cei 172 de euro pe care trebuie să ni-i dea, de drept, plus cei de anul trecut. Puteau să le spună cum voiau la banii ăia, era sumă notificată deja şi nu mai avea nevoie de nici o aprobare, deci ar fi fost foarte uşor”, a adăugat preşedintele LAPAR.

 

Ajutoare de minimis şi pentru agricultorii persoane fizice cu sub 1 ha

Peste 550.000 de agricultori persoane fizice vor primi ajutoare de minimis de maxim 7.500 de euro pe exploataţie, ca măsură suplimentară de diminuare a efectelor secetei din acest an. Sprijinul anunţat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este destinat exclusiv persoanelor fizice care au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 şi în primăvara lui 2012, chiar şi celor care lucrează suprafeţe mai mici de 1 ha.

„Un număr important de fermieri, persoane fizice, vor beneficia de acest ajutor, atât cei înregistraţi la APIA, cât şi cei ale căror suprafeţe sunt mai mici de un hectar.

Din estimările noastre este vorba de 558.000 de fermieri, care deţin o suprafaţă de două milioane de hectare de terenuri arabile, din totalul de 9 milioane. Suma maximă reprezintă 7.500 de euro pe exploataţie, iar resursele financiare de la buget ajung la 40 de milioane de euro”, a spus Daniel Constantin.

Potrivit declaraţiilor acestuia, fondurile necesare acordării sprijinului vor fi suportate în procent de 50% din bugetul acestui an, iar diferenţa din bugetul anului 2013.

 

TVA redus la alimente - BA, TVA la încasarea facturii - DA

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu reducerea la 9% a TVA la produsele agroalimentare, măsură pe care pemierul Victor Ponta declara, în iulie, că Guvernul vrea să o aplice de la 1 ianuarie 2013.  „Am discutat despre reducerea TVA la alimente şi nu am sfătui să se meargă în această direcţie, pentru un număr de motive.

La acest moment, când avem şi o secetă care creează unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, în special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scăzând rata la TVA pe produsele alimentare, îi vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, în general, dacă există o problemă specifică, a unui grup, pe o perioadă de timp, să ai, mai degrabă, subvenţii directe, decât să schimbi sistemul fiscal”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI pentru România, citat de Agerpres.

Oficialul FMI a explicat că experienţele din alte ţări arată că această măsură nu are un efect pozitiv real asupra economiei, adică o creare de locuri de muncă sau mai multe investiţii, „ci pur şi simplu este un transfer către proprietari, în special proprietari din sector”.

 

TVA plătită la încasarea facturii, de la 1 ianuarie 2013

În schimb, FMI a fost de acord cu măsura care va permite firmelor mici şi mijlocii, cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, să plătească TVA doar la încasarea facturilor, şi nu la emiterea acestora, cum se întâmplă în prezent. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a declarat că proiectul privind plata TVA la încasarea facturii, convenit cu FMI, va fi adoptat de Guvern îmainte de finalul lunii august, urmând ca măsura să între în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Măsura va fi aplicabilă la facturi totale de până la 500.000 euro, cu condiţia ca plata să se facă prin bancă şi, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, va afecta circa 92% dintre firmele din România.

Vizualizat: 773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?