Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ghid practic pentru obţinerea creditului agricol

Publicat: 05 octombrie 2009 - 19:30
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Legea creditului agricol pentru producţie nr. 150/2003, instituie mecanismul economico-financiar de susţinere a activităţilor curente de producţie, prin acordarea de credite agricole în condiţii avantajoase pentru producători.

Click pe poza pentru galerie!

Până în prezent, această formă de sprijin s-a bucurat de succes în rândul producătorilor agricoli, volumul plăţilor ridicându-se la 30,7 milioane lei în 2005 şi la 34,5 milioane lei în 2006.


Categorii de beneficiari

- producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care exploatează, în condiţiile legii, terenuri agricole sau sfective de animale, în scopul obţinerii producţiei agricole destinate comercializării, dacă angajează credite;

- persoane fizice şi juridice autorizate, care deţin tehnică şi specializare în executarea de servicii pentru obţinerea producţiei agricole, dacă angajează credite în vederea prestării serviciilor pentru activităţile prevăzute la art. 2 lit. a);

- categoriile de integratori stabilite de Ministerul Agriculturii, care achiziţionează şi procesează producţia agricolă, dacă angajează credite în vederea finanţării activităţilor prevăzute la art. 2 lit. a), conform obligaţiilor asumate prin contractele încheiate cu producătorii agicoli.


Cine acordă creditul agricol?

Activitatea curentă de producţie poate fi finanţată din fonduri proprii ale producătorilor şi din credite bancare. Băncile comerciale vor acorda credite cu respectarea prevederilor Legii bancare nr. 58/1998 şi a normelor proprii de creditare.

Creditele acordate în baza prezentei legi pot fi garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural sau de alte societăţi comerciale de profil, precum şi de împrumuturi prin: gaj fără deposedare pe culturi, animale sau maşini şi utilaje agricole, asigurate la societăţi de asigurări, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, sau alte garanţii agreate de băncile creditoare.


Termenul de rambursare

Beneficiarii creditelor sunt obligaţi să ramburseze creditul în maximum 360 de zile de la acordare, termenele de rambursare a ratelor de împrumut şi de plată a dobânzilor aferente urmând să fie convenite în funcţie de tehnologiile agricole specifice, corelate cu perioada de valorificare a producţiei.

Beneficiarii care rambursează creditele şi plătesc dobânzile la termenele scadente prevăzute în contractele de împrumut, beneficiază de o alocaţie bugetară calculată la nivelul ratelor de împrumut rambursate.

Nivelul alocaţiei bugetare este de până la 30% din volumul creditului şi se va stabili diferenţiat, în fiecare an, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii.


Scopul creditului agricol

Beneficiarii trebuie să facă dovada utilizării creditelor conform destinaţiei şi că au rambursat în totalitate împrumutul şi dobânzile aferente, conform contractelor de credit încheiate cu societăţile bancare.

Activităţile curente de producţie agricolă se referă la acţiunile care vizează: înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole, precum şi întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor; achiziţionarea din producţia internă sau producerea puilor de pasăre pentru carne şi ouă, a purceilor pentru îngrăşat, precum şi a tineretului ovin şi bovin pentru îngrăşat; aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor şi tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru întreţinerea şi funcţionarea adăposturilor, utilajelor şi instalaţiilor aferente; asigurarea culturilor şi a plantaţiilor împotriva efectelor dăunătoare ale factorilor de risc natural, precum şi asigurarea efectivelor de animale împotriva efectelor dăunătoare ale factorilor de risc natural, a bolilor şi a accidentelor.


Avantajele Legii creditului agricol

Statul va garanta o parte din împrumuturile pe care agricultorii le pot contracta de băncile comerciale. În plus, este permisă şi garantarea cu active viitoare, cu terenuri, animale şi instalaţii.

Termenele de rambursare a creditelor şi de plată a dobânzilor aferente se stabilesc între împrumutat şi creditor, în funcţie de destinaţia creditului şi de perioada de valorificare a producţiei obţinute din investiţia creditată, în limita termenului maxim de acordare, de zece ani.

Pentru a facilita accesul la credite, fermierii, beneficiari ai garantării, vor primi consultanţă de la firme specializate în alcătuirea dosarelor de împrumut.

Legea precizează că băncile comerciale vor plăti un comision de până la trei la sută din valoarea creditului pe care urmează să-l acorde fermierului, pentru a acoperi costul întocmirii documentaţiei necesare obţinerii finanţării.


Documentaţia necesară

- cererea de credite, semnată de persoanele autorizate să reprezinte legal societatea;

- documente care atestă situaţia economico-financiară a societăţii (bilanţ, contul de profit şi pierdere, balanţe de verificare); banca va solicita, după caz, raportul auditorilor firmei sau certificarea bilanţului conform reglementărilor legale în vigoare;

- fluxul de lichidităţi (cash-flow) şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferent perioadei pentru care se solicită creditul;

- garanţii propuse, inclusiv acte de proprietate a bunurilor;

- acordul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare;

- certificat de atestare fiscală (la prima solicitare de credit şi cel puţin o dată pe an);

- în cazul societăţilor pe acţiuni, se va solicita hotărârea organului competent potrivit actelor constitutive şi legii, cu privire la contractarea şi garantarea creditului, precum şi înscrierea la registrul comerţului şi avansarea spre publicare în Monitorul Oficial, partea a IV-a, a hotărârii adunării generale de contractare a împrumutului;

- orice alte documente necesare solicitate de bancă.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
motoutilaje agricole ruris
|
11. 18, 2009. Wednesday 09:12
Infiintata in 1993, cu capital privat romanesc RURIS este producator de motoutilaje ce acopera o gama intreaga de lucrari necesare in microagricultura: motoferastraie, motocultoare, motocositori, masini de tuns gazon, motopompe, generatoare de curent, atomizoare . Motooul nostru "EFORT MIC, ROADE BOGATE" ne-a condus la realizarea unor produse cu fiabilitate mare, productivitate ridicata si usor de manevrat. Desi avem parteneri care ne reprezinta intr-un numar important de judete, obiectivul nostru este sa extindem gradul de acoperire al produselor RURIS, la nivel national. Cu fiecare an, marim nomenclatorul de produse astfel incat sa acoperim intrega gama de utilaje necesare in orice gospodarie. Experienta in domeniu de peste 15 ani, cat si reteaua de unitati service autorizate, garanteaza clientilor nostri calitatea produselor si serviciilor oferite de catre RURIS. Contact: SC RURIS IMPEX SRL, Craiova, tel: 0351.46.46.32, www.ruris.ro
1.
O solutie complecta la standarde europene
|
10. 05, 2009. Monday 21:49
Firma Agrico s.r.o. Cehia producator de utliaje pentru ferme zootehnice (porci, pui carne, gaini oatoare,vaci, acvacultura) si depozite cereale si furaje linii de furajare adapare, ventilatie, solutii complecte boxare, pereti despartitori canalizare, colectarea, stocarea si valorificarea dejectiilor telefon: 0745181617 mail agrico.ro@gmail.com
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?