Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Germania vrea o agricultură fără subvenţii?!

Publicat: 25 februarie 2022 - 18:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De prea bine ce le merge, nemţii se gândesc că Europa ar putea renunţa la plăţile pentru suprafaţă acordate în agricultură. Dar ce ar însemna o astfel de măsură pentru fermierii români?

Venirea verzilor la putere în Germania nu este tocmai cel mai bun lucru ce se putea întâmpla într-o societate foarte polarizată după plecarea Angelei Merkel şi care îşi caută o nouă identitate politică.

 

Strategii eco şi nu prea?!


Chiar dacă ascensiunea partidului de extremă stânga a fost privită cu destul entuziasm în multe dintre cancelariile de pe continent, în realitate ambiţiile ecologiste ale acestuia ar putea destabiliza într-o oarecare măsură unitatea europeană.

Doi dintre factorii de decizie ai noii coaliţii de guvernare de la Berlin, ministrul agriculturii Cem Özdemir şi cel al mediului Steffi Lemke par să promoveze o serie de idei care vin cumva în contradicţie cu interesele celorlalţi parteneri implicaţi în elaborarea şi implementarea strategiilor ce ţin de politicile agricole europene.

 agricultura fara subventii_b

 

Cu gândul la reforma din 2028


Deşi au ratat primul termen de predare a Planului Naţional Strategic către Comisia Europeană, pe motiv că nu au avut suficient timp pentru a opera anumite modificări la proiectul iniţiat de vechea guvernare (pe modelul deja cunoscut şi la noi), autorităţile germane se gândesc de pe acum la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) din 2028, când, potrivit ambiţiilor transpuse în promisiuni de către tandemul Özdemir - Lemke, fermierii europeni ar putea rămâne fără sprijinul pe suprafaţă. Cei doi pledează în mod deschis şi asumat în favoarea încetării plăţilor directe pentru agricultură şi a creşterii producţiei ecologice.

Steffi Lemke a lăsat să se înţeleagă că Germania va fi implicată activ în pregătirea următoarei reforme pentru a se sigura că „banii publici sunt cheltuiţi doar pentru serviciile publice” în perioada de finanţare de după 2027.

 

Captarea carbonului, pe bani


Pe lângă intenţia declarată, de a tăia subvenţiile pentru agricultura convenţională, reprezentanţii executivului german pledează şi pentru o reglementare mai strictă în ceea ce priveşte utilizarea pesticidelor la nivelul întregii UE. „Efectele substanţelor individuale asupra biodiversităţii vor fi examinate mai atent decât înainte”, a avertizat ministrul mediului, în timp ce Cem Özdemir a anunţat, de asemenea, intenţia de a transforma agricultura ecologică în modelul principal de agricultură durabilă şi de a o promova.

Totodată, ministrul german al agriculturii şi-a exprimat susţinerea pentru „o mai bună remunerare a celor care susţin cultivarea carbonului” - practica agricolă care captează emisiile de carbon în sol cu ajutorul căreia Uniunea Europeană speră să atingă neutralitatea climatică în sectorul agricol.

agricultura fara subventii 2_b 

România poate fi în avantaj!


Ce ar însemna cu adevărat pentru agricultura românească perspectiva eliminării subvenţiilor pe suprafaţă, e greu totuşi de anticipat în momentul de faţă. Cert este că nu toţi fermieri sunt speriaţi de punerea în practică a unui astfel de scenariu.

Dan Herţeg, de pildă, vede aceste posibile schimbări ca pe o mare şansă de a scăpa în sfârşit de inegalităţile care persistă şi astăzi între statele membre ale Uniunii Europene când vine vorba de plata pe hectar. „Dacă renunţă toată Europa la subvenţia pe suprafaţă, pentru România ar fi un avantaj mare. Pentru că să nu uităm vechii europeni primesc între 350 şi 450 de euro pe hectar iar noi doar 178 de euro, şi ăştia impozabili! Va creşte probabil preţul cerealelor şi, odată cu el, şi cel al hranei. De asemenea, mai mult ca sigur, va scădea costul arendei”, consideră unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din vestul ţării, care în prezent are în exploatare peste 3.000 de hectare.

 

Agricultura eco, un moft?


Alexandru Baciu, unul dintre cei mai respectaţi fermieri din judeţul Călăraşi, care are un business integrat, cu activitate atât în sectorul vegetal cât şi în cel zootehnic, consideră că unii fermieri ar putea avea de suferit şi chiar şi-ar putea pierde afacerile dacă s-ar închide robinetul la subvenţiile pe suprafaţă, deşi el personal recunoaşte că nu este dependent de aceşti bani.

„Nu va fi uşor să se impună o astfel de strategie. Probabil că statul german va veni cu nişte măsuri compensatorii destul de consistente. Ideile astea cu ecologia sunt o mare tâmpenie. Preocupările pentru a creşte suprafaţa şi producţia ecologică trebuie să vină şi cu măsuri compensatorii", a ţinut să precizeze Alexandru Baciu.

 Steffi Lemke_b

În viitor, trebuie să fie profitabil să se cultive într-un mod care să păstreze natura şi agricultura. Actuala reformă a PAC face deja primii paşi precauţi în această direcţie, dar nu merge suficient de departe în eforturile sale.

STEFFI LEMKE

Ministrul mediului din Germania

 Alexandru_Baciu_b

Nu cred că agricultura poluează atât de mult. Din contră, agricultura face un bine mediului înconjurător, prin faptul că cel puţin şase luni pe an câmpurile sunt acoperite de vegetaţie, care consumă dioxidul de carbon, eliberând în atmosferă oxigen!

ALEXANDRU BACIU

Fermier jud. Călăraşi

 Dan_Herteg_b

Statul ne dă acciza pe motorină, dar noi plătim oricum mai mult decât în majoritatea ţărilor UE. În Occident, preţul motorinei pentru agricultură e de 0,5 euro/litru. Practic, noi producem la preţ de vest sau chiar mai scump şi vindem la preţ de est. Unde este echitatea?

DAN HERŢEG

Fermier jud. Arad

 

ROMÂNIA VS. CONCURENŢA NELOIALĂ

Diferenţa faţă de sumele încasate de fermierii din vestul Europei nu este singura nedreptate pe care o întâmpină agricultura românească. Dacă e să fac un calcul economic, cred că mai mult plătesc la stat sub formă de taxe şi impozite decât primesc subvenţii. Dacă mai pun la socoteală şi salariile angajaţilor, atunci nici nu mai avem ce discuta, susţine Dan Herţeg.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1626 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?