Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fără vânători de subvenţii!

Publicat: 20 martie 2020 - 13:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanţii cooperativelor agricole din România au participat, pe data de 30 ianuarie a.c., la „Ziua Cooperativelor de Cultură Mare”, organizată de Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), în parteneriat cu Euralis Seminţe, la Bucureşti. Subiectele dezbătute de participanţi „macină” toată agricultura: subvenţionare, tranzacţii cu terenuri agricole, facilităţi fiscale pentru cooperative.

Dinu Adrian Toma, decan la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV Bucureşti, prezent la Ziua Cooperativelor, consideră că plafonarea subvenţiilor APIA va avea acelaşi efect cu desfiinţarea CAP-urilor în anul 1990. Profesorul universitar a făcut recent un studiu despre plafonare pe o sută de ferme mari din România.

Ziua Cooperativelor de Cultură MareClick pe poza pentru galerie!

Plafonarea nu aduce câştig, doar pierdere

„Cineva spunea că sunt unii care pierd şi alţii care câştigă. Opinia mea documentată este că sunt doar unii care pierd şi atât. Este iluzoriu să credem că fermierii mici sau medii vor putea să câştige prin intermediul Pilonului 2 (fonduri europene pentru dezvoltare rurală n.r.), unde se duc banii. Fermele mari care vor pierde sunt situate în afara arcului Carpatic; e vorba de sudul Moldovei, tot Bărăganul şi un pic în vest. Foarte puţine ferme mari în Transilvania. Am făcut un studiu pe cei mai mari o sută de beneficiari în ultimii şase ani. Aceste ferme sunt localizate în Bărăgan. Prin plafonare, exploataţiile mari vor fi afectate, dar nu cred că vor fi distruse. Sunt ferme care au făcut investiţii, iar în investiţiile lor au contat pe acea subvenţie care, dacă din 2021 nu va mai veni, cu siguranţă îi va afecta. Mi-e greu să cred că nu vor rezista. Vor rezista cu siguranţă, pentru că sunt oameni care au investit în agricultură, care de 30 de ani au cumpărat pământ când alţii nu cumpărau teren. Atenţie, sunt oameni care au ştiut să se descurce în sensul bun al cuvântului. Dacă acceptăm plafonarea şi dacă milităm pentru plafonare, mi se pare că se întâmplă ce s-a întâmplat în 1990 cu desfiinţarea CAP-urilor. Acum, în fermele mari avem cât de cât o concentrare a terenurilor, probabil că prin plafonare, fermele mari se vor disipa”, a spus Toma.

Eliminarea oportuniştilor

Vânătoarea de subvenţii APIA este un alt subiect fierbinte. Cooperativele se confruntă cu acest fenomen pe care vor să-l înlăture. Mulţi dintre fermieri se înscriu în cooperative sau asociaţii de profil cu singurul scop: acela de a obţine o adeverinţă care să-i ajute să încaseze subvenţii de APIA sau fonduri europene nerambursabile de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Reprezentanţii cooperativelor au profitat de prezenţa deputatului Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, pentru a solicita, pe lângă facilităţi fiscale pentru membrii cooperatori, şi lăsarea la latitudinea fiecărei cooperative să decidă dacă un membru nou trebuie ţinut în perioadă de probă. Decizia să fie luată de Adunarea Generală a membrilor cooperatori. Argumentul cooperativelor vizează eliminarea oportuniştilor.
Preşedintele Comisiei de Agricultură i-a anunţat pe fermieri că Legea vânzării terenurilor va fi din nou pusă pe rolul Parlamentului. Noile modificări nu mai stabilesc o limită la achiziţia de terenuri.
In cadrul evenimentului au fost prezentate patru dintre cele mai consolidate structuri din UNCSV: Cooperativa Dobrogea Sud, Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest, Cereal Top Farmers şi Cooperativa Drumul Belşugului, organizaţii din zone agricole diferite, de dimensiuni mici, medii şi mari, înfiinţate în perioade diferite.
Pekka Pesonen, secretar general al Confederaţiei Europene a Cooperativelor Agricole din UE (COGECA), a transmis un mesaj video. Din partea Ministerului Agriculturii a participat secretarul de stat Ioan Sorin Roşu Mareş.


SUMA URIAŞĂ DE CARE SE VOR LIPSI FERMELE MARI

Plafonarea subvenţiilor atârnă ca o sabie deasupra fermelor mari româneşti. Stabilirea unui plafon al subvenţiilor la suma de 100.000 de euro/fermă/beneficiar, propunere avansată de Comisia Europeană pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), în exerciţiul financiar 2021-2027, ar însemna pierderi uriaşe pentru marii fermieri români. Se estimează că suma anuală care nu le-ar mai reveni exploataţiilor mari este cifrată la 440 de milioane de euro. Fireşte, Comisia Europeană susţine că aceşti bani nu se vor pierde, vor reveni tot României, fiind redistribuiţi fermierilor mici. Reprezentanţii cooperativelor agricole consideră că suma redistribuită în acest fel nu ar ajuta deloc la progresul fermelor mici.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 406 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?