Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Doar 32,42 euro/ha din bugetul naţional

Publicat: 21 decembrie 2011 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a hotărât în 14 decembrie că agricultorii vor primi din bugetul naţional doar 141,27 de lei pe hectar, echivalentul a 32,42 euro pe hectar, în contul plăţii naţionale directe complementare pe suprafaţă pentru 2011, bani care vor fi plătiţi anul viitor

Click pe poza pentru galerie!

„Totalul sumei alocate de la buget, pentru suprafaţa de 6.460.000 hectare, este de 940.776.000 lei din care 106.156.000 din bugetul anului 2011, respectiv 834.620.000 lei din bugetul pe 2012.

Vreau să mai fac precizarea că suma pe care o acordăm de la bugetul de stat este egală cu cea care a fost acordată anul trecut la unitatea de suprafaţă, dar aş vrea să vă spun că avem circa 400.000 hectare în plus la plată, ceea ce face ca cuantumul acordat de la buget să fie mai mare cu circa 200 milioane lei faţă de anul 2010”, a declarat Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la finalul şedinţei de Guvern.

Deşi subvenţia este mai mică decât cea acordată pentru 2010 şi decât cea pe care ministrul Agriculturii şi Guvernul au promis-o fermierilor tot anul acesta, Tabără spune că „România plăteşte totuşi de la buget fermierii, spre deosebire de toate ţările din jurul nostru” şi că deşi „s-a negociat până la ultimul cent”, „nu au fost resursele financiare” pentru a aloca mai mulţi bani, dar afirmă că „există speranţă să putem completa, pe parcursul anului 2012, aceste alocaţii”.

„Dacă vor, găsesc soluţii. Se poate da Hotărârea de Guvern cu o anumită dimensiune a sprijinului şi chiar dacă nu se încadrează în buget acum, se poate face o rectificare anul viitor, mai ales că noi am şi sugerat următorul lucru: dacă în trimestul IV din 2011 şi în trimestrul I din anul viitor vom avea venituri mai mari din agricultură, nu ar avea motiv să nu ne dea subvenţia promisă şi sunt convins că şi în trimestrul IV şi în trimestrul I vor fi venituri mai mari din agricultură, pentru că sunt veniturile din producţia pe care am cules-o deja, care este în stoc şi care se vinde pe parcurs”, a explicat Nicolae Sitaru, care crede că „statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie”.

Sperând să reuşească acolo unde a eşuat Tabără, conducerea LAPAR i-a cerut Primului Ministru o întâlnire pentru a-l convinge că agricultorii au nevoie de mai mulţi bani. “Premierul adună mere cu pere, adună SAPS-ul cu subvenţia naţională şi zice „vă dau aceeşi subvenţie”, ori noi, între timp, nu mai avem aceleaşi preţuri nici la îngrăşăminte, nici la motorină, nici măcar la grâu şi se creează nişte dezechilibre destul de mari, iar lucrurile astea trebuie să le vorbim, să le înţeleagă. Domnul Tabără n-a reuşit să îl convingă, să încercăm să îl convingem noi, dacă om putea”, a mai spus Sitaru.

Nemulţumiţi, pe bună dreptate, că vor primi mai puţin de jumătate din suma pe care s-au bazat tot anul, de aproape 74 euro/ha, de bugetul mic alocat Agriculturii pentru 2012, dar şi de indiferenţa Ministerului Agriculturii, a Ministerului Finanţelor, a Primului Ministru şi a Preşedintelui faţă de problemele grave cu care se confruntă agricultura şi agricultorii din România, membrii LAPAR au anunţat că vor picheta în 16 decembrie sediiile Ministerului Agriculturii şi al Finanţelor şi au cerut demiterea celor doi miniştri: a lui Tabără, “pentru uşurinţa cu care a acceptat şi dezinformat producătorii agricoli”, iar a lui Ialomiţianu, “pentru iresponsabilitatea cu care a impus în Bugetul MADR nivelul PNDC de 37,22 euro/ha” (plafonul promisiunilor, aşa cum mai scriam, a scăzut de la 73,35 euro/ha promişi, la 60 euro/ha, apoi la 37,22 euro/ha, ca să ajungă, la final, la doar 32,42 euro/ha).


Tabără promite toţi banii europeni până în martie

Peste un milion de agricultori au primit până la jumătatea lunii decembrie avansul pe suprafaţă din fonduri europene, iar restul plăţilor directe din bani europeni (SAPS) îi vor primi până la sfârşitul lunii februarie 2012, spune Ministrul Agriculturii. „Până la această dată, au fost achitate către fermieri, pentru suprafaţa de 9,6 milioane hectare, un avans de 42 de euro, urmând ca, tot din fonduri europene, să se mai plătească încă 49,1 euro, ceea ce înseamnă 473 milioane euro, sperăm ca, până la sfârşitul lunii februarie, aceşti bani să fie achitaţi”, a declarat Tabără.


Pentru 2012, SAPS ar putea fi 118 euro/ha

Potrivit acestuia, în 2012, agricultorii români ar putea primi 118 euro/ha din bani europeni. „Din estimările pe care le avem pentru 2012, fondurile care vor veni pentru plăţile pe suprafaţă (SAPS) de la UE se ridică la 1,086 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro mai mult decât în 2011, pe o suprafaţă aferentă acestui an de 9,6 milioane hectare. Acest lucru înseamnă că pe hectar va reveni circa 118 euro în 2012”, a spus Ministrul Agriculturii în Comisiile reunite pentru Agricultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, la începutul lunii decembrie.

 

Sitaru a demisionat de la conducerea LAPAR

Nicolae Sitaru a demisionat de la conducerea LAPAR din cauza nemulţumirilor membrilor Ligii şi a acuzaţiilor care i-au fost aduse referitor la suma prea mică acordată în acest an producătorilor agricoli în contul subvenţiei naţionale directe pe suprafaţă. “Din cauza faptului că lucrurile nu merg în direcţia bună şi sunt nemulţumiri destul de grave legate de această subvenţie, care nu mai e nici măcar 37,22 de euro pe hectar, au mai ciuntit-o, e doar 32,42 de euro, eu mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte al LAPAR.

Noi am avut nişte discuţii furtunoase şi ca urmare a acestor discuţii şi a faptului că au sugerat că eu sunt vinovat de micimea subvenţiei, eu m-am retras”, a motivat Nicolae Sitaru.

La închiderea acestei ediţii, nu fusese încă stabilit un preşedinte interimar, iar potrivit lui Sitaru,  alegeri pentru un nou preşedinte al organizaţiei vor fi organizate, cel mai probabil, la începutul anului viitor. “Ne vom întâlni să vedem cine o să conducă LAPAR şi poate o să-l conducă mai bine şi o să obţină mai mult decât am putut eu. Dacă unii cred că pot face mai mult, chiar e bine să facă”, a adăugat Sitaru.

Vizualizat: 600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
dar cand se dau cei 32,42euro/ha??
|
03. 21, 2012. Wednesday 16:52
santem in luna martie si banii nu s-au dat
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!