Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dezvoltarea cere investiţii

Publicat: 19 februarie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Capitalul joacă un factor important pentru redresarea exploataţiilor agricole, dezvoltarea acestora fiind condiţionată de posibilitatea de a investi. În ultimii 20 de ani însă, investiţiile în agricultură s-au situat la un nivel scăzut, implicit baza tehnico-materială a exploataţiilor s-a depreciat, acestea concurând la substituirea capitalului fix cu munca vie.

Click pe poza pentru galerie!

Pe lângă sursele de finanţare interne ale exploataţiilor agricole, o importanţă deosebită o reprezintă sursele de finanţare nerambursabile, acordate din bugetul naţional şi din fondurile comunitare.

 

Studiu de caz

Spre exemplificare, vă prezint rezultatele unui chestionar realizat pentru 25 de societăţi agricole, localizate în 13 zone diferite ale judeţului Arad, care a cuprins informaţii legate de creditele agricole contractate, dar şi din ce surse provin fondurile investite în modernizarea exploataţiilor.

Cele 25 de societăţi comerciale cu capital privat şi asociaţii agricole chestionate reprezintă 11% din numărul total al societăţilor comerciale înscrise în Registrul Fermelor la nivelul judeţului Arad, în anul 2008.

Societăţile analizate lucrează 4,5% (23.138 ha) din totalul suprafeţei agricole a judeţului, iar culturile de grâu şi porumb reprezintă un procent de 73% din producţia vegetală a societăţilor chestionate.

 

PROVENIENŢA FONDURILOR INVESTITE

 

Credite bancare

Prima întrebare din chestionar ne-a adus răspunsuri cu privire la creditele bancare contractate de societăţi, care este perioada de rambursare şi cuantumul sumelor împrumutate. (tabelul 1)

 

Tabelul 1 SITUAŢIA CREDITELOR BANCARE

Tabel credite bancareClick pe poza pentru galerie!

Din totalul societăţilor analizate un număr de şapte societăţi nu au recurs la credite bancare, două societăţi au credite contractate pentru o perioadă de până la 3 ani, 10 societăţi au credite contractate pentru o perioadă de 3-5 ani, iar şase societăţi au credite contractate cu durata de peste 5 ani.
Procentual, 72% din totalul exploataţiilor comerciale chestionate au recurs la credite bancare, 28% din exploataţii nu au recurs la credite bancare, 40% din exploataţii au credite în valoare maximă de 100.000 euro iar 32% din exploataţii au recurs la credite cu o valoare de peste 100.000 euro.

Creditele contractate au fost folosite pentru: activitatea curentă a societăţii; înfiinţarea culturilor agricole; investiţii în ferma zootehnică; credit pentru cofinanţare proiecte SAPARD; plata energiei termice (la serele încălzite); achiziţie utilaje.

A doua întrebare din chestionar a făcut referire la existenţa altor surse de finanţare. Din tabelul 2 se observă că 52% dintre societăţile analizate, nu au investit sub nici o formă, 4% din societăţi se autofinanţează, iar 44% din societăţi realizat investiţii prin credite bancare, fonduri FEGA şi FEADR şi fonduri proprii.

 

Tabelul 2 SURSA DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR

Tabel sursă de finanţareClick pe poza pentru galerie!

Suma totală a investiţiilor la nivelul celor 12 societăţi care au declarat că au investit este de 16.975.388 lei ceea ce reprezintă o medie de 1.414.615 lei/societate. Transformând valoarea rezultată în euro, la un curs de schimb de 4,2 lei, rezultă 336.813 euro/societate investiţi în 2008.

Grafic fonduriClick pe poza pentru galerie!


 

 

Vizualizat: 626 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?