Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dezvoltarea cere investiţii

Publicat: 19 februarie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Capitalul joacă un factor important pentru redresarea exploataţiilor agricole, dezvoltarea acestora fiind condiţionată de posibilitatea de a investi. În ultimii 20 de ani însă, investiţiile în agricultură s-au situat la un nivel scăzut, implicit baza tehnico-materială a exploataţiilor s-a depreciat, acestea concurând la substituirea capitalului fix cu munca vie.

Click pe poza pentru galerie!

Pe lângă sursele de finanţare interne ale exploataţiilor agricole, o importanţă deosebită o reprezintă sursele de finanţare nerambursabile, acordate din bugetul naţional şi din fondurile comunitare.

 

Studiu de caz

Spre exemplificare, vă prezint rezultatele unui chestionar realizat pentru 25 de societăţi agricole, localizate în 13 zone diferite ale judeţului Arad, care a cuprins informaţii legate de creditele agricole contractate, dar şi din ce surse provin fondurile investite în modernizarea exploataţiilor.

Cele 25 de societăţi comerciale cu capital privat şi asociaţii agricole chestionate reprezintă 11% din numărul total al societăţilor comerciale înscrise în Registrul Fermelor la nivelul judeţului Arad, în anul 2008.

Societăţile analizate lucrează 4,5% (23.138 ha) din totalul suprafeţei agricole a judeţului, iar culturile de grâu şi porumb reprezintă un procent de 73% din producţia vegetală a societăţilor chestionate.

 

PROVENIENŢA FONDURILOR INVESTITE

 

Credite bancare

Prima întrebare din chestionar ne-a adus răspunsuri cu privire la creditele bancare contractate de societăţi, care este perioada de rambursare şi cuantumul sumelor împrumutate. (tabelul 1)

 

Tabelul 1 SITUAŢIA CREDITELOR BANCARE

Tabel credite bancareClick pe poza pentru galerie!

Din totalul societăţilor analizate un număr de şapte societăţi nu au recurs la credite bancare, două societăţi au credite contractate pentru o perioadă de până la 3 ani, 10 societăţi au credite contractate pentru o perioadă de 3-5 ani, iar şase societăţi au credite contractate cu durata de peste 5 ani.
Procentual, 72% din totalul exploataţiilor comerciale chestionate au recurs la credite bancare, 28% din exploataţii nu au recurs la credite bancare, 40% din exploataţii au credite în valoare maximă de 100.000 euro iar 32% din exploataţii au recurs la credite cu o valoare de peste 100.000 euro.

Creditele contractate au fost folosite pentru: activitatea curentă a societăţii; înfiinţarea culturilor agricole; investiţii în ferma zootehnică; credit pentru cofinanţare proiecte SAPARD; plata energiei termice (la serele încălzite); achiziţie utilaje.

A doua întrebare din chestionar a făcut referire la existenţa altor surse de finanţare. Din tabelul 2 se observă că 52% dintre societăţile analizate, nu au investit sub nici o formă, 4% din societăţi se autofinanţează, iar 44% din societăţi realizat investiţii prin credite bancare, fonduri FEGA şi FEADR şi fonduri proprii.

 

Tabelul 2 SURSA DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR

Tabel sursă de finanţareClick pe poza pentru galerie!

Suma totală a investiţiilor la nivelul celor 12 societăţi care au declarat că au investit este de 16.975.388 lei ceea ce reprezintă o medie de 1.414.615 lei/societate. Transformând valoarea rezultată în euro, la un curs de schimb de 4,2 lei, rezultă 336.813 euro/societate investiţi în 2008.

Grafic fonduriClick pe poza pentru galerie!


 

 

Vizualizat: 607 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?