Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Deciziile care ne vor schimba viaţa. Cât de bine cunoaştem strategiile UE?

Publicat: 17 decembrie 2021 - 11:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii ar trebui să-şi unească vocile şi să solicite Comisiei Europene realizarea propriului studiu de impact al strategiilor agricole propuse, iar Parlamentul European să dezbată şi să rezolve punctele slabe şi ameninţările.

Încă din 2020, spaţiul politic şi public european a fost inundat de grupul de cuvinte potrivite numit “EU Green Deal” (Pactul Verde European) sub a cărui umbrelă se conturează două strategii majore: cea care priveşte biodiversitatea şi aşa-numita „De la Fermă la Furculiţă” (tradusă aproximativ în limba română prin înlocuirea furculiţei cu consumatorul). Toate aceste demersuri ambiţioase au ca obiectiv final tranziţia către un sistem alimentar mai sustenabil.

 

Deciziile care ne vor schimba viaţa


Aleşii noştri se întrec în jonglerii lingvistice bazate pe aceste programe şi strategii pan-europene pe toate canalele media. Mă întreb însă ce proporţie din populaţia României are măcar o vagă idee despre ce înseamnă aceste politici sau în ce măsură le va afecta vieţile.

Probabil cea mai controversată este strategia „De la Fermă la Consumator” (sau furculiţă) pentru că, în forma în care a fost adoptată va influenţa profund activităţile agricole în anii viitori.

 

„Neutralitate climatică”


Ţintele propuse sunt extrem de ambiţioase, iar cea mai radicală este cea de atingere a obiectivelor ce vizează aşa-zisa „neutralitate climatică” până în anul 2050. Asta ar însemna, printre altele, reducerea cu 50% a utilizării produselor fito-sanitare şi cu 20% a consumului de substanţe fertilizante. În plus se vizează scăderea consumului de substanţe anti-microbiene în zootehnie tot cu 50%, scoaterea a 10% din terenul agricol în afara circuitului productiv, în paralel cu o creştere cu 25% a suprafeţelor de teren cultivate în sistem bio. Toate acestea până în anul 2030!

strategia UE farm to fork_b

 

Impact neevaluat


Toate bune şi frumoase! Însă cum anume aceste strategii vor afecta fermierii, consumatorii sau chiar emisiile de gaze cu efect de seră, reprezintă subiecte foarte vag dezbătute, din păcate, în spaţiul public şi astfel, cvazi-necunoscute. Mai trebuie să adăugăm că, în virtutea obiectivului de bună guvernanţă, Comisia Europeană, de regulă, comandă elaborarea unor studii de impact pentru noile strategii propuse, ceea ce se pare că nu s-a întâmplat în cazul strategiei „De la Fermă la Furculiţă/Consumator”. De ce? Nu se ştie cu exactitate, răspunsul Comisiei fiind acela că „preţul unui asemenea studiu de impact ar împovăra bugetul”! Ciudat răspuns, nu-i aşa!

Vezi AICI 5 pericole ale strategiei EU!

 

un articol de

IOAN LADOŞI

 

Vizualizat: 935 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?