Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Criza-n tema” de cercetare!

Publicat: 02 septembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De “Ziua porților deschise pentru legumicultori”, organizată la SCDL Buzău la sfârșitul lunii iulie a.c., participanții au putut vedea în loturile demonstrative trei creații noi, la care nucleul de amelioratori din acest adevărat “templu al cercetării legumicole” lucrează de mai mulți ani cu destulă pasiune.

Click pe poza pentru galerie!

Una dintre varietățile nou create este crizantema comestibilă. Cunoscută sub denumirea latinească de Glebionis Coronaria, crizantema comestibilă este folosită în alimentația unor popoare asiatice. 

 

De la ghiveci, crizantema la… farfurie! 

„Noi cunoaștem crizantema ca plantă ornamentală, însă sunt varietățile comestibile. Una dintre acestea, adusă din Liban în urmă cu trei ani, am introdus-o în spațiul experimental și s-a dovedit a fi superioară față de celelalte. Este o plantă cu multiple întrebuințări, de culoare galbenă, și degajă o mirească plăcută. Din punct de vedere alimentar, pot fi consumate toate părțile vegetative aeriene, lăstarii, frunzele, chiar și florile tinere, excepție fac florile mature care formează semințe”, a precizat Costel Vînătoru, omul de știință buzoian care s-a întrebuințat de ameliorarea acestei plante. 

Despre crizantema comestibilă se poate vorbi în același timp ca fiind și o plantă medicinală, cu efecte benefice asupra sănătății umane, fiind bogată în nutrienți, vitamine, potasiu, fier, magneziu și mai cu seamă în caroten, în acest sens rivalizează foarte bine cu morcovul. 

Varietatea care s-a adaptat foarte bine la SCDL Buzău poate fi cultivată în spații protejate, în câmp, în sistem bio, nu s-au depistat până acum boli sau dăunători care să deprecieze cultura. E o specie nouă care vine să îmbogățească sortimentul de la noi din țară și, totodată, să contribuie la diversificarea alimentației. 

„Noi ne-am propus să facem ceva sămânță, am reușit să recoltăm mici cantități, pentru că planta produce sămânța în etape. În primăvară, nădăjduim să oferim promoțional răsaduri și semințe cultivatorilor, spre a fi popularizată la noi în țară”, a susținut Costel Vînătoru, coodonatorul Laboratorului de genetică și ameliorare al SCDL Buzău. 

 

Iarba grasă merită a fi pe masă

Iarba grasă, (în latină Portulaca oleracea) care la noi este considerată buruiană și agricultorii o elimină din culturi, pentru cercetătorii buzoieni reprezintă o plantă legumicolă foarte valoroasă, cu gust apetisant, ușor acrișor și cu un conținut ridicat de vitamina C. „Avem în lotul demonstrativ o varietate interesantă, pe care am introdus-o în procesul de selecție și am obținut o linie foarte productivă, cu lăstari viguroși și suculenți, ce ajung undeva la 40-50 cm înălțime. Planta poate fi apreciată în componența salatelor, singură sau în amestec cu diverse legume ori preparate culinare, se poate consuma conservată sau în stare proaspătă. La început, cei care au încercat să o consume au savurat gustul și aroma cu reținere. Planta merită încercată în bucătărie, iar rezultatele vor fi pe măsură”, a susținut Costel Vînătoru. 

De asemenea, iarba grasă aduce beneficii medicale, fiind utilizată în afecțiuni ale aparatului urinar, ajută la optimizarea digestiei și îmbunătățește activitatea ficatului. 

 

Sărmăluțe-n foi de susan 

La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău, în spațiile de ameliorare și-a găsit locul și o varietate viguroasă de susan sălbatic (Perilla frutescens), provenind din Extremul Orient, ce seamănă la frunză cu urzica, însă e mai lată și mai aromată. 

„Avem în lot două varietăți, însă am pus accent pe cea cu frunze verzi care s-a adaptat destul de bine la condițiile țării noastre. Această plantă are proprietăți alimentare și condimentare apreciate în mare măsură de bucătria coreeană și chineză. Intră în alcătuirea salatelor combinată cu celelalte legume, iar frunzele pot fi utilizate la înfășurarea delicioaselor sărmăluțe. Încercăm să promovăm această plantă venind în sprijinul cultivatorilor și consumatorilor și dacă va prinde și va fi agreată drept o legumă a viitorului în România, vrem să continuăm cercetările”, a conchis reputatul ameliorator.

Din susanul sălbatic se extrage un ulei medicinal utilizat pentru mai buna digestie a alimentelor, iar din punct de vedere industrial, uleiul obținut se folosește la iluminatul încăperilor, în lămpi tradiționale, dezvoltând prin ardere o lumină puternică și emanând miresme plăcute. Cu această plantă se pot realiza cu succes ședințe de aromaterapie. 

 

 

 

PE CÂND PLANTELE... CARNIVORE? 

Ne permitem o întrebare al cărui răspuns se află într-un orizont mai larg de așteptare: dacă la Stațiunea de cercetare legumicolă buzoiană s-a ameliorat cu succes o întreagă varietate de specii comestibile, pe când cercetarea agricolă românească se va apleca și asupra plantelor... carnivore? Nu de alta, dar am avea nevoie de câmpuri cultivate care să nu mai permită tratamentul cu insecticide! 


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?