Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Credite pentru agricultură prin Banca Comercială Carpatica

Publicat: 24 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Interviu cu George Ciobănaşu (foto), Director General Adjunct al Băncii Comerciale Carpatica

Click pe poza pentru galerie!

Ferma: Agricultorii se plâng că nu pot accesa credite pentru absorbţia fondurilor europene din cauza dobânzilor mari... Ce soluţii a adoptat Banca Comercială Carpatica pentru a înlesni accesul fermierilor la creditare?

George Ciobănaşu: Accesul la Fonduri Europene este o oportunitate imensă pentru toţi cei care doresc să investească în agricultură şi nu numai. În diferite proporţii din investiţia totală, solicitanţii primesc bani nerambursabili din partea UE.

Fermierii trebuie să aibă sursa de finanţare doar pentru partea rambursabilă din valoarea totală a proiectului. Banca Comercială Carpatica finanţează partea rambursabilă într-un credit de investiţii pe maxim 10 ani, ceea ce pentru producătorii agricoli înseamnă rate foarte mici.

Fermierii care au reuşit să acceseze fonduri europene înţeleg că au beneficii majore accesând banii europeni: bani gratis nerambursabili plus o rată foarte mică la creditul de investiţii datorită perioadei lungi de rambursare.

Costurile noastre de finanţare sunt extrem de accesibile oricărui producător agricol care şi-a făcut un plan de afaceri sustenabil. Banca noastră acordă perioade de graţie de până la 2 ani, astfel încât producătorul agricol să poată începe să încaseze, după ce terenul a intrat în exploatare, structurăm grafice atipice de rambursare astfel încât fiecare rambursare din credit să urmeze curba încasărilor producătorilor agricoli, având în vedere sezonalitatea sectorului.

 

Ferma: Care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze un fermier care doreşte să obţină un credit la Banca Carpatica?

George Ciobănaşu: Producătorul agricol se poate adresa Băncii Comerciale Carpatica printr-un singur apel telefonic la 0800 807 807, pe adresa comună de mail: centrala@carpatica.ro sau în oricare din cele 152 unităţi care acoperă toate judeţele ţării, unde vor găsi consilieri pregătiţi să le ofere toate informaţiile necesare.

De asemenea, pe site-ul băncii: www.carpatica.ro pot găsi informaţii referitoare la toate tipurile de finanţări, care sunt utile şi la îndemână.

Paşii de urmat de către fermier pentru a obţine un credit de la Banca Comercială Carpatica sunt:

Pasul 1: Fermierul ne prezintă documentele financiare ale companiei şi face câteva formalităţi, cum ar fi completarea cererilor.

Pasul 2: Banca Comercială Carpatica face o ofertă indicativă, care conţine structura creditului agreată împreună cu fermierul şi costurile de finanţare.

Pasul 3: Banca finalizează aprobarea solicitând documentele juridice ale companiei şi pe cele ale garanţiilor (dacă este cazul) precum şi documentele care au stat la baza solicitării de finanţare din partea UE (dacă creditul are o componentă de cofinanţare de proiect pe Fonduri Europene).

Pasul 4: Banca Comercială Carpatica pune la dispoziţie banii în contul clientului.

Practic, fermierul primeşte oferta de finanţare în una-două zile lucrătoare de la data depunerii documentelor din pasul 1. Iar pentru a finaliza decizia de creditare, timpul mediu este de cca 7 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei din pasul 3. Simplu şi uşor accesibil oricărui solicitant.

 

Ferma: Cât de mult a crescut piaţa creditelor agricole în ultimul an?

George Ciobănaşu: Piaţa creditelor agricole este guvernată de legea numerelor mici, având în vedere că, istoric, foarte puţine bănci au finanţat acest sector. Altfel spus este simplu să creşti de la un credit la două credite şi să consideri că ai creştere de sută la sută.

Banca Comercială Carpatica are în portofoliul istoric volume semnificative finanţate în acest sector, iar în ultimul an am dublat volumul creditelor acordate. Pornind de la un portofoliu substanţial, dublarea cifrelor băncii noastre înseamnă, în mod evident, că am avut şi în ultimul an o orientare strategică către agricultură.

Disponibilitatea fondurilor europene pe diferite măsuri PNDR a generat un interes crescut al agricultorilor în a obţine finanţare pentru investiţii prin banca noastră.

2011 fiind cel mai bun din ultimii 5 ani în agricultură ca şi producţie realizată şi contribuţie în PIB, sectorul a atras mai mulţi investitori, mai mult interes, mai multe finanţări. Românii înţeleg că pământul, ca resursă principală şi epuizabilă de hrană, este o investiţie strategică pe termen lung.

Preţurile la ha sunt încă extrem de atractive faţă de media europeană iar cetăţenii români au exclusivitate până în 2013 la achiziţia acestora. Din 2013, ca urmare a modificării legislaţiei privind achiziţia de teren de către cetăţeni nerezidenţi, ne aşteptăm ca preţul terenului să crească.

Banca Comercială Carpatica a dezvoltat în septembrie 2011 creditul Rădăcini tocmai datorită cererii de teren agricol în creştere, companiile prezente în România înţelegând oportunitatea de a cumpăra teren agricol pentru exploatare.

 

Ferma: Recomandaţi un credit în lei sau valută?

George Ciobănaşu: Banca Comercială Carpatica pune la dispoziţia clienţilor săi credite în EUR/USD/RON. Oferim opţiunea clienţilor de a-şi refinanţa creditele dintr-o monedă în alta.

Pentru creditele de investiţii recomandăm moneda în care clientul are majoritatea încasărilor.

Pentru creditele de capital de lucru: în cazul în care clientul are încasări şi plăţi în valută, este recomandat creditul în valuta în care încasează, deoarece acesta este asigurat natural împotriva riscului valutar iar dobânda este mai mică. Dacă încasează valută dar plăteşte RON, atunci creditul în valută în care încasează poate fi o opţiune de luat în calcul, deoarece fermierul este protejat de riscul valutar.

Celor care lucrează doar în moneda naţională le recomandăm creditele în RON deoarece diferenţialul de dobândă LEI/EUR în 2012 nu a mai acoperit fluctuaţia riscului valutar, care de la începutul anului a ajuns la 6,2 la sută.

Vizualizat: 978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?