Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Colaborare între comunitatea locală şi instituţiile de creditare

Publicat: 30 septembrie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Dezvoltarea unei comunităţi în România zilelor noastre, presupune, pe lângă coordonarea venită din partea autorităţilor locale, şi implicarea unor resurse materiale consistente.

Click pe poza pentru galerie!

În acest sens, multe primării locale din ţară au accesat diverse tipuri fonduri, direcţionate, în principal, spre buna desfăşurare a activităţilor agricole din zonele de referinţă.

Pentru exemplificare, şi, de ce nu, pentru a vă oferi un bun model de urmat pentru comunitatea din care faceţi parte, am stat de vorbă cu primarul oraşului doljean Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, despre sistemul de creditare derulat aici, în colaborare cu ProCredit Bank.


Nicoleta Dragomir: Care este specificul producătorilor agricoli din Dăbuleni?

Nicolae Drăgoi: Producătorii din localitatea Dăbuleni au o activitate agricolă direcţionată atât pe cultivarea legumelor şi pepenilor, cât şi pe cultivarea cerealelor. Mai nou, culturile s-au diversificat şi au apărut întreprinzători care dezvoltă suprafeţe cultivate cu pomi fructiferi.

Nicoleta Dragomir: Cum caracterizaţi anul 2007 comparativ cu ceilalţi ani, din punct de vedere al rezultatelor obţinute în agricultură?

Nicolae Drăgoi: Din punct de vedere al producţiei realizate, la unele culturi s-au păstrat, în medie, rezultatele obţinute în anii anteriori. La altele însă, au intervenit factorii naturali incontrolabili, ca seceta şi inundaţiile, iar rezultatele au fost sub aşteptări. În ceea ce priveşte fondurile alocate pentru agricultură în 2007, s-a putut observa o creştere a subvenţiilor, dar şi a creditelor acordate pentru agricultură. În acest mod, a fost posibilă realizarea investiţiilor necesare pentru anul agricol următor.

Nicoleta Dragomir: Cum vedeţi implicarea unei instituţii financiare în creditarea sectorului agricol?

Nicolae Drăgoi: Ca în orice domeniu de activitate, demararea lucrărilor iniţiale şi, în cazul agriculturii, lucrările de pregătire a patului germinativ, implică realizarea de investiţii în utilaje, echipamente, seminţe, îngrăşăminte etc. O instituţie de creditare, cum este ProCredit Bank, în special în domeniul agricol, este mai mult decât benefică, dacă luăm în considerare perioada de recuperare a investiţiilor şi un plan de plată adecvat.

Nicoeta Dragomir: Cum consideraţi prezenţa unei agenţii ProCredit Bank în Dăbuleni?

Nicolae Drăgoi: Agenţia ProCredit Bank Dăbuleni este mai mult decât benefică la nivelul populaţiei, nu numai pentru activităţile financiare desfăşurate, dar şi în ceea ce priveşte informarea producătorilor agricoli. Creditele acordate de ProCredit Bank şi, bineînţeles, modul de acordare a creditelor pe diferite sisteme de rambursare, reprezintă o sursă perfectă de finanţare pentru agricultori şi pentru micii investitori, respectiv pentru IMM-uri.

Nicoleta Dragomir: Cum au primit locuitorii din Dăbuleni sprijinul acordat de ProCredit Bank?

Nicolae Drăgoi: ProCredit Bank se numără printre cele cinci unităţi bancare care asigură servicii de creditare şi produse bancare pentru locuitorii din Dăbuleni. Numărul persoanelor care au beneficiat de credite de la această agenţie este în continuă creştere, ceea ce reprezintă o dovadă că ProCredit Bank este un partener serios.

Nicoleta Dragomir: Ce înseamnă pentru dezvoltarea comunităţii locale aceste credite şi ce s-a realizat concret, pe baza lor, până în prezent?

Nicolae Drăgoi: Din informaţiile existente, creditele acordate de ProCredit Bank au fost accesate atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice, ceea ce reprezintă, pe de o parte, un progres pentru activităţile agricole care se desfăşoară în localitatea Dăbuleni, dar şi creşteri economice şi diversificări ale activităţilor pe raza localităţii. Astfel, a crescut numărul asociaţiilor cu scop lucrativ în agricultură, dar şi al altor activităţi care duc la dezvoltarea comunităţii locale.

Nicoleta Dragomir: Cum vedeţi colaborarea cu ProCredit Bank în perioada următoare?

Nicolae Drăgoi: Pachetul de credite pe care ProCredit Bank îl oferă, modul de abordare, transparenţa şi calitatea serviciilor oferite, sunt bazele unei colaborări strânse cu locuitorii din Dăbuleni, atât pentru credite cu valori mici, cât şi pentru credite de iniţiere şi implementare a unor proiecte şi programe care pot să ofere locuitorilor o gamă largă de activităţi profitabile şi, implicit, dezvoltarea social-economică a localităţii.


Credite adaptate nevoilor de finanţare

ProCredit Bank oferă pentru producătorii agricoli autorizaţi şi întreprinzătorii din oraşul Dăbuleni o gamă completă de credite: credite pentru finanţarea activităţilor agricole, credite pentru micii întreprinzători, întreprinderi mici şi mijlocii.

Pe lângă segmentul de credite, banca oferă şi produse şi servicii bancare (produse non-credit): Conturi Curente, Conturi de economii, Planuri de Economisire, Depozite la Termen.

Având în vedere că misiunea declarată a băncii este dezvoltarea economică, şi ţinând cont de importanţa agriculturii în economia ţării, creditarea agriculturii este o prioritate în cadrul serviciilor oferite de ProCredit Bank.

În toamna anului 2003, banca a identificat nevoia de finanţare a producătorilor agricoli din Dăbuleni care, în general, nu aveau acces la credite pentru desfăşurarea normală a ciclului de producţie, şi a început astfel acordarea de credite în Dăbuleni.

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor din Dăbuleni cu noi produse şi servicii bancare, ProCredit Bank a deschis Agenţia Dăbuleni în octombrie 2006.

La un an de la deschidere, agenţia ProCredit Bank Dăbuleni are un portofoliu pe 2.700 de conturi curente, conturi de economii şi depozite, având în acelaşi timp mai mult de 800 de credite în derulare la sfârşitul lunii septembrie a.c.

ProCredit Bank a introdus în oferta de credite pentru agricultură, creditul sezonier, care poate acoperi toate nevoile din agricultură: seminţe, fertilizatori, pesticide, motorină, tractoare şi maşini agricole noi sau folosite, reparaţii şi piese de schimb, instalaţii de irigat, echipamente pentru zootehnie, animale de reproducţie sau la îngrăşat, mijloace de transport, achiziţia sau reparaţia clădirilor, terenuri agricole.

Modul de rambursare este adaptat specificului sezonier al activităţilor agricole, ratele fiind plătite în perioada recoltelor.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 663 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?