Continuăm prezentarea plăților directe care vor fi acordate prin Planul Național Strategic, în următorii ani. Sunt 25 de tipuri de plăți directe. Cine şi în ce condiţii le încasează?
Astăzi despre PD - 03 (plata pentru tinerii fermieri) și PD - 04 (plata pentru ”Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”).
Pentru perioada 2023-2027, România va aplica intervenția ”Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri”, ceea ce presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier.
Potrivit definiției din PNS, tânărul fermier trebuie să aibă vârsta maximă de 40 de ani.
Alte criterii de eligibilitate: tânărul fermier este instalat pentru prima data ca șef al exploatației și este eligibil la plata Sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), fosta SAPS, subvenția pe suprafață de bază, mama tuturor subvențiilor directe.
Sprijinul PD - 03 se acordă pentru primele 50 de hectare eligibile, indiferent de dimensiunea maximă a exploatației. Plafonul național în 2023 este de 12.880.000 euro, plafonul total pe perioada 2023-2027 este de 67.200.000,00 euro.
Astfel, cuantumul minim estimat este de 41,4 euro/ha, iar maxim de 69 euro/ha.
Având în vedere că în anul 2022 suprafața determinată pentru hectarele eligibile la schema pentru tinerii fermieri a fost de 300.000 ha, este estimat, pentru anul 2023, un cuantum indicativ al plății de 46 euro/ha, iar pentru anul 2027 este estimată o valoare de 50 euro/ha.
Atenție, însă: fermierii care au beneficiat de această plată integral în exercițiul financiar 2014-2020 nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit al acestei intervenții în perioada 2023-2027. În schimb, dacă tinerii fermieri nu au beneficiat de sprijinul integral în baza perioadei de programare 2014-2020 și în programarea de tranziție la noul PAC 2021-2022 au dreptul la plata plăților în perioada de programare 2023-2027 până la data limită din cei 5 ani prevăzuți cu menținerea condițiilor de eligibilitate prevăzute la momentul acordării sprijinului.
Din perioada pentru care se acordă acest sprijin se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a solicitării de sprijin pentru tinerii fermieri.
Acest tip de plată directă (PD - 04) este acordată în cadrul așa numitelor ”eco-scheme”/Scheme pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, care au stârnit dezbateri aprinse în rândul fermierilor.
Ideea este că respectarea bunelor practici în materie de protejare a mediului înconjurător, așa cum au fost formulate în PAC, respectiv PNS, îți aduce subvenții cu caracter compensatoriu, adică încasezi o plată directă pentru a-ți fi acoperite pierderile de venit ”rezultate ca urmare a costurilor adiționale survenite în urma aplicării condițiilor generale obligatorii și condițiilor specifice”, după cum scrie în PNS.
Beneficiarul eco-schemei ”Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil” este beneficiar al schemei BISS, cu respectarea integrală a condiționalităților de mediu aferente BISS.
Eco-schema se aplică per hectar și vizează toate suprafețele de teren arabil pe care se desfășoară activitate agricolă în sectorul vegetal. Dimensiunea exploataților agricole eligibile la eco-schemă este de minimum 10,01 ha.