Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât îi va costa pe beneficiarii PNDR un credit de 100.000 lei?

Publicat: 24 august 2012 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Beneficiarii Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea lua credite cu dobândă subvenţionată de stat, a promis ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă în care a anunţat mai multe măsuri de stimulare a sectorului agricol

Click pe poza pentru galerie!

Toate măsurile au însă nevoie de aprobarea Comisiei Europene, după care ar putea fi elaborată legislaţia pentru ca aceste promisiuni să fie aplicate, într-un viitor incert.

Potrivit lui Constantin, o sumă ce poate ajunge la 130 mil. euro va fi pusă la dispoziţia băncilor în urma unei licitaţii, băncile respective urmând să acorde credite cu dobânzi subvenţionate către beneficiari.

„Chiar dacă ajutorul pe care îl primeşte beneficiarul nu se modifică, pentru că această subvenţionare a dobânzii se încadrează în acel plafon nerambursabil de care beneficiază beneficiarul respectiv, avantajul este că prin creditele cu dobândă subvenţionată se permite demararea activităţilor care până acum, din lipsă de fonduri, nu începeau”, a detaliat ministrul Agriculturii.

„Vreau să vă dau un exemplu: cuantumul acestei subvenţii va consta în diferenţa dintre dobânda de referinţă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, care la data de 1 iunie 2012 a fost de 5,58%  şi dobânda percepută de către banca comercială finanţatoare.

Un exemplu concret: pentru un credit în valoare de 100.000 lei la care banca aplică o dobândă, să spunem de 12%, adică 12.000 lei pe an, beneficiarul va plăti o dobândă doar de 5,58% adică 5.580 lei pe an,  iar Ministerul Agriculturii va plăti din fonduri europene, diferenţa de 6.420 lei pe an, pentru toată perioada de finanţare”, a explicat Daniel Constantin.

 

25,5 mil. euro pentru irigaţii în sesiunea 3-28 septembrie

În perioada 3-28 septembrie a.c. pot fi depuse proiecte pe Măsura 125 din PNDR „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” - componenta a1

„Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”.
Potrivit APDRP, fonduri nerambursabile în valoare de 25,5 mil. euro sunt alocate în această sesiune finanţării proiectelor ce prevăd investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125a este de 5.000 euro, reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului, iar plafonul maxim este de 1 milion euro. Solicitanţii fondurilor europene pe Măsura 125a pot primi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate, în timp ce pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile.

În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pentru un proiect.
Estimările reprezentaţilor Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (LUAIR) arată că vor fi depuse 60 de proiecte în această sesiune, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, recent, că fondurile alocate ar putea fi suplimentate cu 25 până la 30 de mil. de euro, dacă şi Comisia Europeană va aproba modificarea PNDR.

Până în prezent, pentru Măsura 125, APDRP a selectat pentru finanţare 465 de cereri de finanţare, prin care s-au solicitat peste 524 mil. euro. Dintre acestea, 48 de proiecte, cu o valoare de 62,21 mil. euro, prevăd investiţii în infrastructura de irigaţii.

 

Măsurile 312 şi 221, deschise în septembrie

Sesiunile pentru depunerea de proiecte aferente Măsurii 312 „Crearea şi dezvoltarea de micro întreprinderi” şi Măsurii 221- „Prima împădurire a terenurilor agricole” au fost amânate pentru perioada 3-28 septembrie 2012, a anunţat APDRP.

 

România a plătit UE mai mult decât a primit

Din cele 27,52 mil. euro, fonduri nerambursabile alocate României de UE pentru perioada 2007-2013, ţara noastră a accesat, efectiv, până în prezent, doar 7,8 mld. euro, o sumă aproape egală cu contribuţia României la bugetul UE, de 7,9 mld. euro în aceeaşi perioadă.

Chiar dacă Ministerului Afacerilor Europene (MAEur) susţine că  „România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până în prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 mld. de euro”, sumele plătite efectiv către beneficiari sunt mult mai reduse decât cele alocate pentru proiectele selectate şi aprobate în perioada 2007-2012, pe care le ia în considerare MAEur. Practic, la toate cele nouă programe cu fonduri UE, din 2007 şi până la jumătatea lunii iulie 2012 România a făcut plăţi din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de cca. 7,8 mld. euro.

PNDR are cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăţi efectuate până în prezent în valoare de 3,6 mld. euro (44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013). Pe Programul Operaţional pentru Pescuit, coordonat tot de Ministerul Agriculturii, din cele 230 mil. euro (suma nerambursabilă alocată de UE) au fost efectuate plăţi de doar 59 mil. euro, iar plăţile sunt blocate din 13 ianuarie 2012.

Pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene este POS Transport, cu un grad de accesare de doar 9,05%, din totalul de 4,5 mld. din bani europeni alocate acestui program pentru perioada 2007-2013.
Pentru a evita dezangajări de fonduri europene, România trebuie să absoarbă aproximativ 950 mil. euro în 2012 şi peste 7,5 mld. euro în 2013, a recunsocut ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, după întâlnirea cu delegaţia FMI, precizând că a propus un set de măsuri menite să ajute absorbţia fondurilor UE, dar acestea vor fi aplicate abia din 2013 sau chiar 2014.

 

Bunăstarea păsărilor va primi bani de la buget

Sprijinul pentru bunăstarea păsărilor va fi plătit tot din bugetul de stat, fondurile alocate măsurii urmând să fie suplimentate cu suma aferentă solicitărilor din trimestrul III. Ministerul Agriculturii a elaborat deja un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens.

Anul de bunăstare este cuprins între 16 octombrie anul precedent şi 15 octombrie anul curent, împărţit în patru trimestre: I) 16 octombrie a anului precedent -15 ianuarie a anului curent, II) 16 ianuarie - 15 aprilie, III) 16 aprilie - 15 iulie, IV) 16 iulie - 15 octombrie.

„Anul trecut au fost alocate fonduri de la bugetul de stat doar pentru primele două trimestre, având în vedere negocierile de transfer al acestei scheme de sprijin în PNDR, în cadrul Măsurii 215. În urma negocierilor cu Comisia Europeană, transferul acestei scheme de sprijin a fost amânat din cauza unor aspecte tehnice şi financiare”, fapt ce a obligat conducerea Ministerului Agriculturii să facă „mari eforturi pentru acoperirea necesarului financiar de la bugetul de stat”, precizează Ministerul Agriculturii.

Vizualizat: 888 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
OFERTA ZILEI
|
09. 17, 2013. Tuesday 10:06
2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?