Ultimele fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea fermelor prin Submăsura 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) vor fi scoase la bătaie în acest an.
Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare prin Submăsura 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole va fi deschisă, cel mai probabil, la jumătatea lunii iunie 2018.
70% DIN BANI PENTRU ZOOTEHNIE, 30% PENTRU SECTORUL VEGETAL
Vor fi disponibili aproape 200 de milioane de euro, toată alocarea rămasă în Program. Ca noutate faţă de sesiunile anterioare, 70% din bani vor fi alocaţi proiectelor din sectorul zootehnic şi doar 30% sectorului vegetal, a anunţat Iulian Bucătaru, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 5 Vest, la o conferinţă despre noutăţile PNDR pentru 2018, organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în data de 8 mai.
Iată, pe scurt, ce am mai aflat de la reprezentanţii CRFIR 5 Vest:
• Pragul de calitate pentru proiectele depuse în prima etapă pe sM 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole ar putea fi coborât la 65 -70 de puncte;
• Vor fi modificate o parte din punctajele aferente criteriilor de selecţie;
• Cooperativele nou înfiinţate pot depune cereri de finanţare în orice moment de la constituire. Nu mai există obligaţia ca acestea să fie înfiinţate cu minimum şase luni înainte de depunerea proiectului;
• Submăsurile 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri şi 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici ar putea fi deschise după 15 mai, deşi, iniţial, se estima că sesiunile vor fi lansate în toamna anului 2018;
• MADR ar putea lua în calcul redistribuirea unei părţi din banii necheltuiţi pe anumite submăsuri din PNDR 2020 către submăsurile pentru care există foarte multe solicitări de finanţare.
La începutul lunii mai, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că, pentru submăsurile PNDR deschise în 2018, criteriile generale de eligibilitate vor fi aceleaşi ca în sesiunile anterioare. Vor apărea însă câteva modificări în ceea ce priveşte alocarea, pragurile de calitate şi acordarea punctajului aferent fiecărui criteriu de selecţie.
Toate aceste elemente sunt, deocamdată, în faza de discuţii şi vor fi stabilite împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR, în urma consultării Comitetului de Monitorizare, a precizat AFIR.