Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bugetul PAC pierde 5%

Publicat: 04 mai 2018 - 00:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ceea ce părea destul de previzibil, s-a întâmplat. Comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Günther Oettinger, a anunţat că viitoarea Politica Agricolă Comună (PAC) va dispune de mai puţini bani, mai precis cu 5 procente sub ceea a beneficiat în actuala formulă bugetară!

De asemenea, plăţile directe vor fi reduse cu circa 4% în viitorul cadru financiar multianual propus de Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027. Trebuie precizat, totuşi, că aceasta este doar o propunere ce urmează a fi supusă aprobării statelor membre şi în final votată de Parlamentul European! Se estimează că bugetul total al UE pentru acest interval va fi de 1,279 triliarde de euro. Asta înseamnă nici mai mult nici mai puţin de 1,11% din venitul naţional brut al tuturor statelor membre. În acest moment, PAC reprezintă aproape 40 la sută din bugetul UE.

În ultimele săptămâni au existat însă speculaţii pe scară largă cu privire la posibila reducere a fondurilor de finanţare a PAC, având în vedere pierderea netă a contribuţiei anuale de 12 miliarde de euro, ca urmare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cele mai optimiste scenarii vorbeau de o comprimare cu doar 5 procente a bugetului PAC (ceea se s-a adeverit!), în timp ce varianta pesimistă anunţa o reducere de 30 la sută, cifre care au creat panică inclusiv în rândul fermierilor români. Cu toate acestea, în termeni reali, reducerea ar putea fi mult mai mare, mergând până la 21% în cazul plăţilor pe dezvoltare rurală (Pilonul 2).

Reducerea plăţilor directe nu va afecta fermierul mediu

Una dintre cele mai mari critici aduse politicii emblematice a UE este că în prezent 80% din subvenţiile europene sunt direcţionate către 20% din ferme! De aceea, Comisia Europeană a solicitat o plafonare a subvenţiilor pe exploataţie la pragul de 60.000 de euro, iar comisarul pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, şi-a exprimat deja sprijinul în favoarea unei astfel de măsuri.

Phil Hogan_b"Asta înseamnă că fermele de dimensiuni medii, cu 40 de hectare sau mai puţin, nu ar trebui să fie afectate de această diminuare a bugetului PAC", consideră irlandezul. Acesta a precizat că reducerea globabă a bugetului PAC este un rezultat corect, având în vedere efectele Brexit-ului şi angajamentul privind suplimentarea fondurilor destinate securităţii, migraţiei şi apărării. Plăţile directe nu vor scădea cu mai mult de 3,9 procente în nici un stat UE, a dat asigurări succesorul lui Dacian Cioloş.

"În ceea ce priveşte plăţile individuale ale agricultorilor, atunci când ţineţi seama de plafonare şi de sistemul de plăţi redistribuite pe care îl vom introduce, impactul acestor reduceri va fi mai mic pentru fermierii mici şi mijlocii. Concret, 16 state membre îşi vor vedea diminuate fondurile alocate plăţilor directe cu aproximativ 3,9%, alte şase state vor fi afectate ceva mai puţin, iar în cinci ţări se va înregistra chiar o uşoară creştere", spune comisarul. În ceea ce priveşte plata pe hectar, acesta a declarat că ţările Baltice vor înregistra creşteri între 12,3% şi 13,6%, iar pentru România, Slovacia şi Portugalia nu vor exista reduceri ale plăţilor directe.

Altfel de calcule

Pe de altă parte, unii analişti susţin că agricultura va avea mult mai mult de pierdut în viitoarea alocare bugetară. Astfel, potrivit Farm Europe, un grup de reflecţie multicultural preocupat de stimularea economiilor rurale, din bugetul PAC 2021-2027 lipsesc cam 43 miliarde de euro, respectiv 27,4 miliarde din primul pilon (plăţi directe către fermieri şi măsuri de reglementare a funcţionării pieţelor) şi 16,2 miliarde din cel de-al doilea pilon (dezvoltare rurală). Calculul destul de complex ţine cont, printre altele, şi de o ajustare a ratei inflaţiei. Dacă propunerea de buget va fi validată în actuala sa formulă, bugetul politicii agricole comune s-ar reduce cu 11,7%.

Vizualizat: 761 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?