Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Are balta peşte şi statul bani!

Publicat: 16 iunie 2019 - 16:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, cu numai câteva zile înainte de Paşti, mai exact în 25 aprilie, pe site-ul instituţiei, că a fost lansată ”Bursa de peşte electronică”, activă la adresa bursadepestetulcea.ro. De precizat că versiunea electronică a bursei de peşte a fost oficializată după două săptămâni de la inaugurarea Bursei de peşte de la Tulcea, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a ministrului Petre Daea, care au tăiat panglica la intrarea în sediul bursei, construit cu bani din Fondul European pentru Pescuit, dar încă neoperaţional, presa locală scriind că evenimentul a fost unul strict festiv.

Am accesat, aşadar, site-ul bursadepestetulcea.ro şi am aflat că Bursa de peşte - e vorba de obiectivul construit la Tulcea cu bani europeni - a fost luată în administrare de SN Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA, ca Punct de Lucru. Scopul acestui demers este ”crearea unui mecanism economic de tip bursă, capabil să tranzacţioneze peşte şi produse pescăreşti rezultate din activitatea de pescuit comercial şi acvacultură din Delta Dunării, Marea Neagră şi pescuitul costier”.

DSC06636m219_b

Licitaţii... congelate
Planuri mari, dar haideţi să vedem care sunt, deocamdată, realizările, în condiţiile în care bursa a fost, după cum am precizat, construită cu bani europeni. Potrivit unei informaţii publicate pe site, sistemul este în testare. Ultimele licitaţii înregistrate pe site sunt, de fapt, primele şi datează din ziua lansării bursei electronice, adică din 25 aprilie. Scriu acest articol, azi, 3 mai, şi până în prezent, nici o altă licitaţie nu a mai fost înregistrată. Ce-i drept, de Paşti, românii obişnuiesc să pună pe masă carne de miel, eventual de curcan, nu peşte! Licitaţiile înregistrate pe site par mai degrabă simulate, postate acolo ca să dea un punct de pornire bursei electronice, decât licitaţii adevărate. Au fost scoase la vânzare cantităţi de câteva sute de kilograme de novac/sânger, scrumbie congelată, plătică, crap şi caras. Un singur client ar fi achiziţionat 300 kg de scrumbie congelată, cu preţul de 18,53 lei/kg. Vânzător, Casa de Comerţ Unirea. Cumpărători 0.

Sistem în testare
De ce ar mai fi nevoie de o bursă de peşte în versiune electronică, dacă la Tulcea deja există, ba chiar a fost inaugurată cu mare fast, o bursă de peşte cu sediu şi hală, adică în lumea reală, nu pe internet? Sau viceversa, cum zicea Caragiale, de ce a mai fost nevoie de bursă de peşte cu sediu şi hală, dacă, iată, comerţul poate fi organizat şi pe o platformă virtuală? Adevărul este că, deocamdată, nu funcţionează nici bursa reală, nici aia virtuală. La sediu mai e de lucru, iar pe site sistemul e în testare. Funcţionarii statului român, deşi cheltuiesc atât bani europeni, cât şi bani din bugetul naţional, încă nu reuşesc să pună în funcţiune acel ”mecanism de tip bursă”, care să regleze cererea şi oferta în piaţa peştelui. Statul român, prin Camera de Comerţ Unirea, şi-a propus să creeze o ”piaţă concurenţială funcţională care să permită asociaţiilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare”. Adică să obţină preţuri mari, dar cine va oferi aceste preţuri? Poate tot statul român, prin entitatea anterior menţionată, dar atunci nu mai vorbim de o piaţă concurenţială. MADR mai asigură că ”Acest sistem este pus la dispoziţia comercianţilor fără perceperea vreunei taxe. Noutatea o constituie intervenţia Casei de Comerţ Unirea care va achiziţiona peştele rămas după finalizarea procedurii de licitaţie prin negociere directă şi îl va introduce într-un circuit rentabil de fabricaţie sau de valorificare. Astfel, pescarii pot să îşi expună oferta zilnică de peşte proaspăt ce va putea fi licitat de către cumpărătorii ce se vor autentifica în sistem”. Rămâne de văzut în ce ”circuit rentabil” va intra peştele cumpărat de stat de la pescarii care nu au reuşit să-l vândă pe platforma electronică administrată tot de stat. De unde va avea Camera de Comerţ Unirea bani să cumpere peşte? In 24 aprilie, prin HG, capitalul social a fost majorat cu 93.000.000 de lei, ca să aibă firma de stat bani pentru ”eficientizarea activităţii de pescuit, însemnând organizare şi consolidarea unor mecanisme de valorificare (vânzare - cumpărare) peşte şi produse din peşte”. Ca să nu ne facem griji că s-ar putea strica peştele nevândut! Şi încă ceva: sloganul ceauşist ”Nici o masă fără peşte” a fost scos de la naftalină, figurând chiar pe site-ul bursadepestetulcea.ro.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Vizualizat: 590 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?