Comisia Europeană este pe punctul de a modifica normele care reglementează ajutoarele de stat în sectorul agricol, sporind suma pe care autorităţile naţionale o pot utiliza pentru a sprijini fermierii, fără a fi nevoie de aprobare prealabilă.
Propunerea urmăreşte majorarea sumei maxime a ajutorului de la 15.000 euro, la 25.000 euro pe o perioadă de trei ani per exploataţie, ca răspuns la cererile statelor membre ale UE de a îmbunătăţi sprijinul acordat fermierilor, reducând în acelaşi timp sarcina administrativă şi fără a distorsiona piaţa. Modificarea a aşa-numitelor norme privind ajutorul de minimis ar stabili, de asemenea, valoarea maximă naţională a ajutorului la 1,5% din producţia agricolă anuală în aceeaşi perioadă de trei ani (de la 1% în normele actuale). De asemenea, autorităţile europene propun creşterea cu 50% a sumei totale a ajutorului care poate fi acordat de statele membre unui anumit sector agricol în scopul reducerii impactului asupra comerţului intra-comunitar şi evitării unei denaturări potenţiale a concurenţei. În cele din urmă, noile norme ar propune, de asemenea, crearea registrelor centrale obligatorii la nivelul statelor membre, înregistrarea ajutoarelor de minimis acordate în vederea simplificării şi îmbunătăţirii furnizării, respectiv monitorizarea acestora.
Sprijin pentru fermierii vulnerabili
În conformitate cu normele actuale privind ajutorul de minimis agricol, autorităţilor naţionale li se permite să acorde ajutoare mici întreprinderilor din sectorul agricol fără notificarea prealabilă a Comisiei Europene. Această formă de sprijin s-a dovedit a fi deosebit de utilă în perioadele de criză, deoarece permite autorităţilor să reacţioneze rapid şi eficient pentru a sprijini fermierii vulnerabili.
Comisia solicită în prezent feedback cu privire la modificările propuse. Consultarea se adresează în primul rând autorităţilor publice din UE cu experienţă anterioară în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare de stat în sectorul agricol în conformitate cu normele de minimis. Consultarea va dura până la 16 aprilie 2018.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)