Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ajutorul de minimis ar putea creşte la 25.000 euro

Publicat: 05 iulie 2018 - 19:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană este pe punctul de a modifica normele care reglementează ajutoarele de stat în sectorul agricol, sporind suma pe care autorităţile naţionale o pot utiliza pentru a sprijini fermierii, fără a fi nevoie de aprobare prealabilă. 

Propunerea urmăreşte majorarea sumei maxime a ajutorului de la 15.000 euro, la 25.000 euro pe o perioadă de trei ani per exploataţie, ca răspuns la cererile statelor membre ale UE de a îmbunătăţi sprijinul acordat fermierilor, reducând în acelaşi timp sarcina administrativă şi fără a distorsiona piaţa. Modificarea a aşa-numitelor norme privind ajutorul de minimis ar stabili, de asemenea, valoarea maximă naţională a ajutorului la 1,5% din producţia agricolă anuală în aceeaşi perioadă de trei ani (de la 1% în normele actuale). De asemenea, autorităţile europene propun creşterea cu 50% a sumei totale a ajutorului care poate fi acordat de statele membre unui anumit sector agricol în scopul reducerii impactului asupra comerţului intra-comunitar şi evitării unei denaturări potenţiale a concurenţei. În cele din urmă, noile norme ar propune, de asemenea, crearea registrelor centrale obligatorii la nivelul statelor membre, înregistrarea ajutoarelor de minimis acordate în vederea simplificării şi îmbunătăţirii furnizării, respectiv monitorizarea acestora.

Foto-1mm2188_b

Sprijin pentru fermierii vulnerabili
În conformitate cu normele actuale privind ajutorul de minimis agricol, autorităţilor naţionale li se permite să acorde ajutoare mici întreprinderilor din sectorul agricol fără notificarea prealabilă a Comisiei Europene. Această formă de sprijin s-a dovedit a fi deosebit de utilă în perioadele de criză, deoarece permite autorităţilor să reacţioneze rapid şi eficient pentru a sprijini fermierii vulnerabili.
Comisia solicită în prezent feedback cu privire la modificările propuse. Consultarea se adresează în primul rând autorităţilor publice din UE cu experienţă anterioară în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare de stat în sectorul agricol în conformitate cu normele de minimis. Consultarea va dura până la 16 aprilie 2018.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 144 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?