Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AgroFinanţare: Unde a “lovit” mai tare pandemia de Covid?

Publicat: 26 noiembrie 2020 - 11:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

122.986 de fermieri unici au depus cereri de sprijin prin Măsura 21. Cei mai numeroşi au fost legumicultorii. Au fost şi crescătorii de animale interesaţi de acest sprijin? 

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Dincolo de cifrele seci cu numărul cererilor depuse se află însă situaţiile concrete ale fiecărui fermier în parte. Unii fermieri nu au fost cu certitudine păgubiţi financiar de pandemia Covid 19. Mai ales cei care au avut acces la pieţele agro-alimentare care au rămas deschise în timpul stării de urgenţă şi de alertă. E vorba de micii fermieri din sectorul legume-fructe care au închiriat una sau mai multe tarabe în pieţele agro-alimentare din oraşele situate în apropiere. De asemenea, procesatorii care deţin ferme proprii şi vând direct consumatorului final sau unor reţele de magazine care au rămas deschise în timpul pandemiei nu au fost afectaţi puternic. Dimpotrivă, au avut câştig.

 

Pagube.... ne-măsurate

 

Pe de altă parte, au fost afectaţi fermierii care vând de regulă unor intermediari, care la rândul lor depind de cererea venită dinspre marile reţele.

Două au fost situaţiile majore:

  1. marfa a fost cumpărată, dar la un preţ mic, uneori sub costul de producţie şi
  2. marfa nu a mai fost cumpărată, ca în anii trecuţi, iar fermierul a fost nevoit să recurgă la soluţii-limită, de pildă să încerce vânzarea online sau să umble cu maşina prin sate şi să vândă la poarta clientului.

Desigur, guvernul nu putea să analizeze fiecare caz în parte, ca să vadă cine a pierdut cu adevărat şi cine a câştigat. E dificilă o astfel de operaţiune. Aşa că guvernul a dat o lege, a fixat cuantumurile, condiţiile de eligibilitate şi un plafon maxim.

piata pandemie covid_b 

 

Cea mai mare suprafaţă

 

Privind situaţia la nivel naţional, dar şi pe judeţe, câteva observaţii merită făcute. A fost declarat eligibil un număr mare de animale, fie acestea bovine, 594.974, ovine sau caprine, 8.709.852. În sectorul legume-fructe şi cartofi cei mai numeroşi aplicanţi au fost din judeţul Dâmboviţa, 3.805 de fermieri unici, dar cea mai mare suprafaţă declarată a fost în Covasna, 9.719.17 ha, judeţ unde sunt numeroşi cultivatori de cartof. Putem deduce că vânzarea cartofilor nu a mers chiar bine aici. Datele furnizate de APIA dovedesc că fermierii mici şi mijlocii au fost interesaţi de Măsura 21, lucru deloc surprinzător ţinând cont nu numai de pandemia Covid 19, ci de eterna problemă a lor, capitalizarea, mai ales a celor care nu vând direct consumatorului final.

ZECI DE MII DE CRESCĂTORI DE ANIMALE

Potrivit informării APIA, situaţia cererilor depuse pentru Măsura 21 în perioada 25 septembrie - 23 octombrie 2020 s-a prezentat astfel:

  1.  în sectorul zootehnic - bovine: 44.960 cereri pentru un număr de 594.974 capete;
  2.  în sectorul zootehnic - ovine şi/sau caprine: 40.067 cereri pentru un număr de 8.709.852 capete;
  3.  în sectorul vegetal - legume-fructe şi cartofi: 46.451 cereri pentru o suprafaţă de 66.526.85 ha.
Vizualizat: 1004 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?