Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura, victima statului... degeaba?!

Publicat: 06 septembrie 2022 - 18:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Daea cel vestit pentru priceperea la număratul ştiuleţilor pare că s-a retras niţel prin biroul ministerial, odată cu venirea ploilor de sfârşit de vară. Aşa că a terminat de socotit producţia de grâu şi, zice-se, stăm binişor: 9 milioane de tone care ne asigură consumul intern şi mai rămâne şi de dat la export.

Nicoleta Dragomir 1_tMinistrul a anunţat că în vreo 20 de judeţe a început şi recoltatul la floare şi porumb, probabil pe unde a mai rămas ceva în picioare, după ce seceta şi arşiţa au lovit în plin culturile.

Toamna e moment de bilanţ pentru sezonul tocmai încheiat. Cel puţin teoretic. Practic, spre deosebire de ministrul Daea, majoritatea agricultorilor nu prea au ce număra. Eventual minusurile unui an calendaristic început prost şi continuat şi mai prost. 2022 rămâne un an al extremelor!

Noroc cu ploile din ultimele zile care mai domolesc din setea pământului uscat peste vară. Măcar însămânţatul rapiţei să aibă parte de un start bun. Şi apoi, Dumnezeu cu mila, că de irigaţii sau desecări, nici vorbă!

Foştii miniştri ai agriculturii constată că nu s-a făcut nimic, de parcă i-ar fi oprit cineva să ia măsuri, când aveau puterea mandatului guvernamental. Ăştia sunt vitejii de după război... Actualii miniştri, responsabili cu "bunul mers" al agriculturii, mediului sau preocupaţi, chipurile, de atragerea fondurilor europene, promit cu fiecare ocazie şi întâlnire faţă în faţă cu fermierii că vor face, că agricultura e strategică, de interes naţional, că ei sprijină, şi fac, şi dreg. Bla, bla, bla... Atâta dezinteres ascuns după măştile perfide de oameni prietenoşi şi interesaţi de binele ţării, n-am văzut de multă vreme!

Cine-i mai crede? Dacă mă întrebaţi pe mine, prea puţini au rămas cei care mai speră că actualii oficiali vor scoate de prin sertare strategii bune de implementat sau soluţii urgente la problemele care au venit cu duiumul peste agricultură.

Măsura incompetenţei şi a lipsei de decizie s-a văzut recent, la rectificarea bugetară din august. Fermierii români sunt cât se poate de dezamăgiți. Din 1,6 miliarde de lei, cât a cerut Ministerul Agriculturii, a primit la rectificare 716 milioane de lei. Adică, jumătate din sumă. Banii rămaşi în vistieria Agriculturii vor acoperidoar ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă anului 2022 (+ 450 milioane lei), transferuri între unități ale administrației publice (+ 100 milioane), garantarea creditelor contractate de producătorii agricoli (+ 200 milioane lei) și cheltuielile cu personalul (+ 5,7 milioane lei).

Cu alte cuvinte, adio bani pentru investiţii! Lovită de secetă şi preţuri explozive la seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi combustibili, agricultura a păşit în noul sezon agricol la fel cum a ieşit din precedentul: secătuită de resurse şi fără prea mari speranţe. Puţinii bani trâmbiţaţi de la Ministerul Agriculturii pe post de mari reuşite pentru fermieri, abia dacă acoperă nişte găuri lăsate de pierderile acestui an. Ca să nu zică oamenii răi că Statul... stă degeaba!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1584 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?