Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Agricultura modernă se face cu credite”

Publicat: 26 octombrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De peste 40 de ani, Aurel Bocioc se ocupă de agricultură în comuna Iecea, din judeţul Timiş. Inginer agronom de profesie, fermierul bănăţean şi-a câştigat reputaţia unui bun gospodar şi specialist în domeniul căruia s-a dedicat trup şi suflet. În prezent lucrează peste 700 de hectare, cultivate în special cu cereale

Click pe poza pentru galerie!

„Prefer să cultiv porumb, pentru că obţin randamente bune. În ultimii ani, nu am scos sub 7 tone la hectar. Anul trecut a fost unul de excepţie, am făcut peste 10 tone, dar am avut ploi de parcă aş fi irigat pământul.

Când eram student, profesorul de fitotehnie ne spunea că în Banat se obţine producţie bună de porumb cu o singură condiţie: să nu uiţi să semeni”, îşi aminteşte fermierul, acum în vârstă de 62 de ani. Randamente bune a obţinut şi la grâu - 6,1 tone/ha, respectiv orz - 6,3 tone/ha. A ajuns la aceste performanţe datorită investiţiilor în tehnologie din ultimii ani.

 

ProCredit Bank i-a finanţat utilajele şi producţia

„Fără utilaje performante nu poţi obţine recolte bune. Ideal ar fi ca eu să recoltez în vară cele 300 de hectare de grâu, orz şi rapiţă în doar cinci zile. Pentru asta mai îmi trebuie însă o combină, pentru că cea pe care o am acum nu e aşa de productivă, lucrează în jur de 20 de hectare pe zi”, ne-a mărturisit Aurel Bocioc, făcând referire la combina John Deere de 260 CP, achiziţionată în 2005, prin programul Sapard.

Pentru a o putea achiziţiona a apelat la ProCredit Bank. „La vremea respectivă băncile erau mai restrictive în privinţa creditării pe agricultură. În cele din urmă, dealerul de la care am cumpărat combina m-a pus în legătură cu cineva de la ProCredit Bank.

Combina m-a costat 149.000 euro, cu tot cu heder. Aici am găsit înţelegere şi am obţinut imediat creditul. În cinci ani am achitat jumătatea mea, căci cealaltă jumătate era suportată de programul Sapard”.

Acesta a fost practic debutul unei colaborări de durată cu ProCredit Bank. Între timp a mai obţinut două credite, unul de producţie, acum trei ani, în valoare de 300.000 lei, şi altul, accesat în această primăvară, pe Măsura 312. Ultimul credit, în valoare de aproape 400.000 de euro (285.000 euro plus TVA), pentru achiziţionarea unui tractor Challenger de 250 de CP, a unei semănători de prăşitoare, o maşină de afânat solul, un combinator, un TerraDisc, o maşină de erbicidat şi o alta de fertilizat.

Practic, toată gama de produse de care are nevoie un fermier. Cu aceste achiziţii şi-a asigurat tot ciclul de producţie, la toate culturile.

 

Agricultură fără tehnică? Nu există!

„Agricultura modernă se face cu credite. Un fermier reuşeşte cu greu să adune 150.000 euro ca să-şi cumpere o combină, fără să-i fie afectată producţia. Dar dacă lucrează cu banca e mult mai uşor”, ne spune fermierul.

„Ca să ne batem cu producţiile din vest avem nevoie de tehnologie. Noi avem însă un handicap foarte mare, şi anume clima. Anul acesta am avut o producţie bună la grâu şi la celelalte păioase, dar în 2010, când am avut prea multe precipitaţii, am obţinut o recoltă mizerabilă. Eu am cules 4,2 tone de grâu la hectar dar în jurul meu toţi au obţinut sub 2 tone. Şi vorbesc de oameni cu experienţă.

La noi, din zece ani agricoli, unul este favorabil, ceilalţi nouă sunt cu probleme. Dacă ne referim strict la cereale, la noi maturarea are loc foarte repede, plantele sunt stresate de vreme. Vin căldurile şi se coc forţat, apare fenomenul de şiştăvire.

În schimb, în Franţa, Germania şi chiar Italia, clima întinde perioada de maturare a cerealelor pe 20-30 de zile şi chiar mai mult. Automat şi calitatea este mai bună. Dar acolo şi fertilizarea se face altfel. Ei dau până la o mie de kilograme la hectar, iar la noi puţini sunt cei care ajung să aplice măcar 300 kilograme de îngrăşăminte”, susţine bănăţeanul.

Acesta şi-a mai cumpărat la mâna a doua o semănătoare pentru păioase, care este mult mai robustă şi nu necesită un grad înalt de pregătire a patului germinativ. „După ce am recoltat porumbul, pot să semăn direct pe mirişte. Dacă folosesc această maşină, nu mai fac atâtea treceri de disc, pot să nu mai fac arătură. Rezultă o economie de timp dar şi de motorină”.

Şi-ar dori să se extindă, dar nu prea mai are unde. Suprafeţele sunt luate în lucru de alţi fermieri. „Vreau să-mi iau un cântar, ca să am o evidenţă strictă a producţiei, ca să pot să livrez. În prezent, ca să fac acest lucru trebuie să mă duc la un vecin, care mă taxează”. De asemenea, Aurel Bocioc ar mai vrea să cumpere un tractor performant de 100 până la 120 CP, pentru lucrări de fineţe, semănat şi erbicidat.

Vizualizat: 541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?