Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Virusul” nostru este… LEGUMICULTURA!

Publicat: 21 martie 2020 - 19:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Vasile Mătrăşoaie a terminat de plantat usturoiul

Vasile Mătrăşoaie, fermier din Dumbrăveni, Suceava, terminase de plantat usturoiul pe vreo 20 de ari. Cu o zi-două în urmă, pusese o jumătate de hectar de ceapă.

„Am semănat vreo 20 de sortimente de ardei gras şi opt de ardei gogoşar, ardeiul Cantemir, Linia 13 A, dar şi gogoşarul negru. Mai pun un soi de ardei gras adus de la Staţiunea Iernut şi încă unul de la Staţiunea Dăbuleni. În solarul de acasă am în răsadniţă 20 de varietăţi de tomate de la SCDL Buzău, de la dnul Vînătoru; aştept acum repicatul. Vreau să mă înscriu în programele Usturoiul şi Tomata, dar în Monitorul Oficial nu a apărut nimica!”, ne-a declarat legumicultorul.

Nu avem probleme cu coronavirusul! „Virusul” nostru-i… legumicultura!”  
Vasile Mătrăşoaie intenţionează să mai planteze două hectare cu sămânţă de cartof achiziţionată de la Institutul de la Braşov. Lucrează în familie cu băiatul, Marius, şi soţia, Maria. „Cu coronavirusul, nu-s probleme! Lucrăm între noi, nu iau oameni la lucru şi nici nu iau contact cu persoane care vin din afară! Eu stau aici, mai mult în fermă; virusul apare la înghesuială mare. Şi mai e ceva: «virusul» nostru este… legumicultura!”, ne spune suceveanul.

Solarii distruse de furtună
Necazul lui este legat de solarii! „Am avut ridicate două solarii performante; a venit furtuna la jumătatea lunii februarie şi le-a dat jos! Erau asigurate, însă societatea mi-a despăgubit doar folia, vreo 8.000 de lei. De ce? Constructorul nu a respectat proiectul; în loc să realizeze pilonii de susţinere de 40 cm, a turnat beton pentru 25 cm şi structura nu a rezistat în bătaia vântului. Astfel că, societatea cu care am făcut asigurarea nu a putut să mă depăgubească. Am făcut sesizare la Protecţia Consumatorului din Botoşani, aştept să-mi vină răspunsul în 30 de zile şi apoi mă duc cu constructorul în judecată. M-am convins că sunt nişte escroci care lucrează fără forme legale; nu plătesc impozit la stat şi nu fac treabă de calitate. Eu sunt singurul cărora le-am cerut acte pentru voiam să asigur cele două solarii. Paguba s-a ridicat la vreo jumătate de miliard de lei vechi”, a explicat Vasile Mătrăşoaie.
Acum fermierul se nevoieşte să ridice un nou solar de vreo 15 ari. A cumpărat stâlpi şi piese din fier în valoare de 37.000 lei, folie profesională şi va trebui să plătească meşterii care să-i învelească solarul.

Cu toate acestea, Vasile Mătrăşoaie are ambiţia de a organiza mai multe loturi demonstrative în ferma de la Dumbrăveni, după ce va trece pandemia cu coronavirusul.

Vasile Matrasoaie_b

Vasile Matrasoaie reparatii solar_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1165 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?