Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

STARE de URGENŢĂ COVID-19: Ce se întâmplă cu PREŢUL ALIMENTELOR şi CE BUNURI POT FI RECHIZIŢIONATE!

Publicat: 16 martie 2020 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MĂSURI SPECIALE PENTRU SITUAŢII SPECIALE! Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 16 martie 2020, instituirea stării de urgenţă pe tot teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile, pentru a limita efectele răspândirii infecţiei cu noul coronavirus COVID-19.

Starea de urgenţă se instituie prin decret al preşedintelui ţării, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 1/1999, care reglementează atât regimul stării de urgenţă, cât şi regimul stării de asediu.

Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decretul emis de preşedintele României revine Ministerului Administrației și Internelor.

Decretul privind instituirea stării de urgenţă emis de Preşedintele Klaus Iohannis cuprinde măsuri cu aplicabilitate imediată şi măsuri cu aplicabilitate graduală pentru mai multe sectoare. Unele dintre aceste măsuri suspendă drepturi şi libertăţi fundamentale, precum libertatea de mişcare  şi dreptul la proprietate şi vor fi decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sub coordonarea ministrului de Interne, DOAR DACĂ ŞI PE MĂSURĂ CE SE CONSTATĂ CĂ VOR FI NECESARE.

Printre măsurile graduale anunţate de preşedintele României pe perioada stării de urgenţă este şi PLAFONAREA PREŢURILOR la medicamente şi echipamente medicale, la alimente de strictă necesitate, la servicii de utilitate publică, cum ar fi energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă, DACĂ VA FI NEVOIE.

De asemenea, poate fi înterzisă gradual, ATUNCI CÂND SE IMPUNE, circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe anumite rute.

Totodată, ca măsură de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, ATUNCI ŞI NUMAI ATUNCI CÂND ESTE ABSOLUT NECESAR, este şi identificarea şi rechiziţionarea de stocuri, capacităţi de producţie şi distribuţie, echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea Covid-19.

„Aceste măsuri extreme, care vor avea un impact major asupra vieţilor noastre, vor avea un caracter temporar, însă sunt necesare pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor. Tot ce facem acum este pentru a proteja vieţile oamenilor. Oricât de greu ar fi, este singura cale de a salva vieţile dragi nouă ale celor de lângă noi”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Legii nr. 132/1997 privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public, rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă măsura cu caracter excepţional prin care autorităţile publice împuternicite prin lege obligă operatorii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, în condiţiile prezentei legi.

Bunurile rechiziţionate sunt puse la dispoziţie forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării parţiale sau totale a forţelor armate ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, atât pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii.
Bunurile consumptibile şi cele perisabile pot fi rechiziţionate definitiv, cu plata despăgubirilor prevăzute de lege.

Se pot rechiziţiona (Art. 5 (1)):
a) mijloace de transport cu tracţiune animală, auto, feroviare, aeriene şi navale;
b) instalaţii portuare şi dane;
c) sisteme, instalaţii şi tehnică de aerodrom, de comunicaţii şi de telecomunicaţii;
d) surse de alimentare energetice;
e) tehnică de calcul;
f) tehnică şi materiale topografice, tipografice, audiovizuale, de construcţii şi de căi ferate;
g) carburanţi-lubrifianţi, utilaje şi materiale pentru transportul şi depozitarea acestora;
h) clădiri;
i) terenuri;
j) piese de schimb şi materiale pentru întreţinere şi reparaţii;
k) utilaje şi materiale pentru dotarea atelierelor de reparaţii;
l) articole de echipament, de protecţie, de regie, de gospodărie şi de igienă personală;
m) alimente şi materiale pentru preparat, servit, distribuit şi transportat hrana;
n) animale;
o) furaje;
p) tehnică, aparatură şi materiale sanitar-veterinare.

Proprietarii bunurilor rechiziţionate au dreptul la DESPĂGUBIRI LA PREŢUL PIEŢEI în momentul preluării şi sunt SCUTIŢI DE IMPOZITE ŞI DE PLATA TAXELOR pentru bunurile rechiziţionate, iar obligaţiile ce decurg din contractele legal încheiate se suspendă pe perioada rechiziţiei.

Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri rechiziţionabile, a despăgubirilor, precum şi pentru soluţionarea litigiilor care derivă din executarea rechiziţiilor se înfiinţează şi funcţionează: a) comisii mixte de rechiziţii; b) Comisia Centrală de Rechiziţii.

Legea mai prevede că NU VOR FI RECHIZIŢIONATE, printre altele, cantităţile de cereale, alimente, legume şi fructe necesare consumului proprietarului şi al familiei sale, seminţele necesare însămânţărilor, precum şi animalele de reproducţie şi animalele matcă.

ALTE MĂSURI anunţate de preşedintele Klaus Iohannis pe perioada stării de urgenţă:
- Cursurile şcolilor şi universităţilor se suspendă pe perioada stării de urgenţă;
- Angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei Covid-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale actuale;
- Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele a căror activitate este oprită parţial sau total din cauza pandemiei de Covid-19 vor beneficia de protecţie socială;
- Se suspendă controalele efectuate de ITM la angajatori, cu anumite excepţii;
- Guvernul va anunţa în curând măsuri de susţinere pentru operatorii economici din domeniile afectate de COVID-19.

Măsurile detaliate pe fiecare domeniu se regăsesc în decretul emis de preşedintele României pe 16 martie 2020, care intră în vigoare după publicarea decretului în Monitorul Oficial.

Decretul privind instituirea stării de urgenţă emis de preşedintele Klaus Iohannis trebuie contrasemnat de premierul Ludovic Orban şi aprobat de Parlament în maximum cinci zilede la data emiterii.

stare-de-urgenta-(2)_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1328 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?