Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SOLIDARITATE pentru COMUNITATE! Cum s-au organizat voluntarii din OŢELU ROŞU

Publicat: 30 martie 2020 - 20:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

50 de voluntari din Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin sunt în prima linie pentru familiile nevoiaşe, vârstnici, nevăzători şi persoanele cu handicap din oraş, dar şi pentru spitalul din localitate.

"Împreună cu doi prieteni, am avut toţi aproape în acelaşi timp ideea de a ne organiza pentru a-i sprijini pe cei aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa, pentru a le face cumpărăturile şi a le duce la domiciliu. În urmă cu două săptămâni am creat un grup pe facebook (îl găsiţi AICI: Covid-19 Otelu Rosu - Ajutor Reciproc si Voluntariat) şi am făcut apel la alţi cetăţeni pentru a se oferi voluntar. Ne-am adunat 50! Am lipit şi afişe la blocuri pentru a-i îndemna şi pe alţii să îşi ajute vecinii. La scurt timp am observat că apar maşini care descărcau apă şi alimente şi că la noi nu vin cereri din anumite blocuri, semn că oamenii au înţeles cât e de important să se ajute între ei!", mi-a spus Alin Barcan, din Oţelu Roşu, cel care coordonează activitatea grupului de voluntari.

CUM S-AU ORGANIZAT VOLUNTARII DIN OŢELU ROŞU
Voluntarii au împărţit oraşul în trei zone: Centru, Nord şi Sud. Solicitările cetăţenilor aflaţi în nevoie sunt centralizate şi apoi direcţionate către cel mai apropiat voluntar. Au discutat în prealabil cu farmaciile şi cu magazinele alimentare mai mici, de cartier, sună la acestea şi anunţă comenzile iar voluntarii merg, achită şi iau pachetele. În acest fel contactul este redus la minim. Solicitările trebuie să cuprindă necesarul de alimente, medicamente şi alte bunuri de strictă necesitate pentru minim 5-7 zile.
Voluntarii sunt împărţiţi în 5 echipe care asigură aprovizionarea şi încă două echipe care se ocupă cu procurarea de materiale sanitare pentru spitalul din oraş. "Ştiam că nu au ce le trebuie pentru protecţia angajaţilor aşa că le-am cerut să ne lase pe noi o zi să ne ocupăm de ncecesar şi de procurarea materialelor. A treia zi deja au ajuns la spital primele comenzi de mănuşi, combinezoane şi măşti. Am spus că dacă îi ajutăm pe ei, ne ajutăm pe noi! Spitalul din Caransebeş e pregătit pentru bolnavii de Coronavirus aşa că la spitalul din Oţelu Roşu vor fi direcţionate toate celelalte cazuri", spune Alin Barcan.
Toate cele necesare protejării voluntarilor le-au cumpărat din banii proprii şi din micile donaţii primite de la prieteni şi cunoscuţi. Maşinile personale ale voluntarilor, cu care se deplasează la magazine şi la solicitanţi sunt personalizate cu folie magnetică, pentru ca oamenii şi autorităţile locale să ştie că este o iniţiativă serioasă pentru sprijinirea comunităţii. Toţi cei implicaţi au declaraţii completate conform Ordonanţei militare.

COOPTAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI
Voluntarii din Oţelu Roşu nu s-au oprit aici. Alin Barcan deţine o casă de expediţii şi, fiind în contact cu multe companii, inclusiv din domeniul agroalimentar, ştie care sunt, dar mai ales care vor fi dificultăţile în asigurarea lanţurilor de aprovizionare, în perioada următoare, când din ce în ce mai multe fabrici îşi vor trimite angajaţii în şomaj tehnic. "Doar repunerea în mişcare a unei fabrici poate dura şi trei luni de zile. Preconizez multe deficienţe în lanţul de aprovizionare în perioada următoare. Trebuie să devenim cât mai puţin dependenţi de acestea, pentru că nu ştim cum va arăta viitorul şi să realizăm, fiecare în zona lui, în gospodării, microferme în care să ne producem legume, fructe, carne, ouă, tot ceea ce avem nevoie pentru a ne hrăni. Să fie ceva practic şi funcţional, la nivel de supravieţuire a familiei. Nu mă pricep, dar mă informez şi în cel mai scurt timp vreau să dau drumul unui mic proiect pentru pui de carne şi găini ouătoare. Sunt multe exemple în ţările vestice de astfel de investiţii, pe suprafeţe mici, dar care sunt sursă de hrană pentru 4-5 familii. În programul nostru de voluntariat am creat şi un alt grup (îl găsiţi AICI: Aprozarul Virtual) unde producătorii agricoli locali şi din judeţ să se poată înscrie cu produsele pe care le au spre vânzare, pentru a ne putea aproviziona de la ei", explică voluntarul din Oţelu Roşu.

FELICITĂRI pentru iniţiativa celor 50 de voluntari. Exemplul lor poate fi multiplicat în fiecare comunitate din România. O dovadă în plus că UNITATEA SALVEAZĂ COMUNITATEA!
 otelu rosu voluntari_b

 Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 4927 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?