Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Simon Idita: „M-am speriat văzând producătorii aruncând ceapa!”

Publicat: 03 aprilie 2020 - 20:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legumicultori: „Va fi DEZASTRU dacă nu vom livra marilor reţele comerciale!”

Zăpada căzută în ultima zi a lunii martie a acoperit cultura de ceapă verde a lui Simon Idita, din Pleşoiu. “Am pus o suprafaţă de 3.000 mp şi peste câteva zile intenţionam să încep recoltarea. O să întârzii câteva zile, ninsoarea a şifonat niţel cultura, i-a stricat un pic din aspect. Eu nu duc marfă la piaţă, e o problemă, deşi e deschisă, nu-i nimeni să cumpere! Nici intermediarii cu care eram în contact nu mai vin că nu e cerere. Unii legumicultori din jurul Slatinei au aruncat ceapa şi ridichile pentru că nu le-au dat şi trebuia să pregătească solariile pentru noul ciclu de producţie. Pe mine unul, m-a speriat, văzând producătorii că aruncă ceapa. Chiar fratele meu, Ştefan Idita, a intrat cu motocositoarea în cultura înfiinţată pe cinci ari; eu i-am dat benzină că nu avea”, susţine cultivatorul din Olt.

ceapa in zapada_b

„Abia reuşim să supravieţuim!”
Simon Idita a adus în discuţie problema donării legumelor, dacă acestea nu se vând. „S-a vorbit între noi, legumiculturii din grupul nostru, să donăm 10% din producţia obţinută! Cu mare drag sunt de acord! Dar ca să fac acest lucru, eu trebuie să curăţ firele de ceapă, să plătesc femeile în ziua respectivă (la 10.000 fire scoase din pământ ar veni cam 6-700 lei), să mai duc marfa la spital, azil sau casă de copii (eu fiind, deja, în gaură!); cred că e prea mult! Noi, legumicultorii, am investit tot ce am avut în acest sezon de producţie, ne împrumutăm, nu avem servicii, nu avem pensii speciale, nu avem asigurări, bonuri de masă, nu avem concedii, deci nu avem nimic! Ne întreţinem singuri. Abia reuşim să supravieţuim!”, precizează uşor ambalat cultivatorul din Pleşoiu.  

idita simon_b


„În trei săptămâni trebuie să termin cu 150.000 fire de ceapă!”
Anul trecut, Simon Idita a dus ceapa în pieţele en gros din Braşov şi în Sibiu; a vândut bine, la 30 de bani firul şi 25 necurăţat. Fermierul a intrat într-un grup de socializare care se străduieşte să pătrundă pe una dintre reţelele comerciale. Discuţiile sunt avansate, urmând a se stabili condiţiile de conformitate: ambalaje, legături, transport... „Sunt unele supermarketuri care cumpără cu 60 de bani şase fire de ceapă verde. Eu am mai multe culturi de întreţinut şi nu pot să ambalez. Lucrez cu oamenii, am cheltuieli şi nu-mi permite nici timpul să curăţ trei-patru zile ceapa. Am de recoltat până în 150.000 de fire şi trebuie să termin în maximum trei săptămâni că o să pun varză. Cei care vând la supermarketuri dau cu 10 bani firul! Or, eu nu-mi permit acest lux”, explică cultivatorul din Pleşoiu.
Apoi continuă: „20% cu riscuri mari, acesta este profitul obţinut în legumicultură! Pieţele agroalimentare nu funcţionează nici la jumătate, faţă de anul trecut. Dacă nu găsim soluţii să livrăm legumele produse de noi către lanţurile marilor magazine va fi dezastru pentru noi!”

Vizualizat: 1487 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!