Sacrificarea mieilor se poate face în ferme până la data de 19 aprilie, dar numai în condiţiile respectării condiţiilor de igienă, de bunăstare a animalelor şi a măsurilor impuse de pandemia de Covid -19, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.
„Ca să venim în sprijinul cetăţenilor, am permis prin derogare ca la nivelul fermelor să fie posibilă sacrificarea mieilor în condiţii de igienă şi de respectare a bunăstării animalelor, dar sub supravegherea unui medic veterinar. Foarte important: cetăţenii nu trebuie să aibă acces în spaţiul de sacrificare, să nu interacţioneze în mod direct, pentru că această derogare la nivelul fermei este doar până la data de 19 aprilie. Măsurile trebuie să fie foarte clare. Oamenii merg în ferme după o anumită programare, solicită un miel, este sacrificat la nivelul fermei, acel miel face obiectul comercializării, după care merg direct acasă cu acea carcasă. Nu au voie să meargă cu el prin pieţe sau în alte magazine. Şi acolo trebuie să se păstreze măsurile privind distanţa socială. Cei mai mulţi miei se sacrifică joi, vineri şi sâmbătă, duminică nu mai sacrifică nimeni, însă cei care au rămas cu carcase pe stoc pot să le comercializeze”, a spus preşedintele ANSVSA, citat de Agerpres, într-o videoconferinţă.
Acesta a precizat că în această perioadă există posibilitatea de a cumpăra miei de la ferme prin comenzi pe internet (online), însă livrarea cărnii de miel către consumatori se face doar dacă cel care asigură comanda online are un mijloc de transport frigorific şi este autorizat sanitar-veterinar.
Şeful ANSVSA a recomandat consumatorilor care vor să meargă direct la fermă în aceste zile să îşi achiziţioneze un miel să se asigure că medicul veterinar a expertizat carcasa şi există marca de sănătate a animalului.
„Această ştampilă rotundă de pe carcasă, cu un diametru de 3,5 cm, are în centru indicativul judeţului şi codul numeric al unităţii de sacrificare dat de Direcţia Sanitară Veterinară. De asemenea, trebuie să se asigure că mielul, carcasa, a fost livrată în condiţii igienice, că a fost expertizată sanitar veterinar, iar în zona de comercializare să fie respectate distanţele”, a mai spus Chioveanu.
Potrivit datelor ANSVSA, până pe 16 aprilie, la nivel naţional au fost autorizate temporar 47 de ferme pentru sacrificarea mieilor.
În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor în punctele de sacrificare la nivelul pieţelor, şeful ANSVSA a menţionat că până la această dată doar în 9 judeţe s-a solicitat acest lucru, întrucât nu au putut fi asigurate corespunzător măsurile de protecţie pentru pandemia de Covid-19, faţă de anii trecuţi când astfel de puncte se regăseau în circa 37 de judeţe, inclusiv în Bucureşti.
Judeţele în care s-au organizat centre temporare de sacrificare sunt: Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Timiş, Vaslui şi Braşov.
De asemenea, în această perioadă există 101 abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru specia ovine, în care pot fi sacrificaţi sacrificaţi miei, dintr-un total de 171 de abatoare existente la nivel naţional.
Potrivit ANSVSA, n perioada 30 martie 2020 – 15 aprilie 2020, inspectorii ANSVSA au controlat 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, din toată ţara.
Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.
Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanțe privind suspendarea activității şi a 11 ordonanțe privind interzicerea desfăşurării activității unor unități.
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru şi au fost dirijate către unități de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, peşte, produse din carne, produse de panificație etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranța alimentelor.
Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.