Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şeful ANSVSA: Doar 9 judeţe au centre temporare de SACRIFICARE a MIEILOR! CUM şi CÂND mai pot fi VÂNDUŢI mieii de Paşte!

Publicat: 17 aprilie 2020 - 11:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sacrificarea mieilor se poate face în ferme până la data de 19 aprilie, dar numai în condiţiile respectării condiţiilor de igienă, de bunăstare a animalelor şi a măsurilor impuse de pandemia de Covid -19, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Ca să venim în sprijinul cetăţenilor, am permis prin derogare ca la nivelul fermelor să fie posibilă sacrificarea mieilor în condiţii de igienă şi de respectare a bunăstării animalelor, dar sub supravegherea unui medic veterinar. Foarte important: cetăţenii nu trebuie să aibă acces în spaţiul de sacrificare, să nu interacţioneze în mod direct, pentru că această derogare la nivelul fermei este doar până la data de 19 aprilie. Măsurile trebuie să fie foarte clare. Oamenii merg în ferme după o anumită programare, solicită un miel, este sacrificat la nivelul fermei, acel miel face obiectul comercializării, după care merg direct acasă cu acea carcasă. Nu au voie să meargă cu el prin pieţe sau în alte magazine. Şi acolo trebuie să se păstreze măsurile privind distanţa socială. Cei mai mulţi miei se sacrifică joi, vineri şi sâmbătă, duminică nu mai sacrifică nimeni, însă cei care au rămas cu carcase pe stoc pot să le comercializeze, a spus preşedintele ANSVSA, citat de Agerpres, într-o videoconferinţă.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care livrează miei către consumatori!

Acesta a precizat că în această perioadă există posibilitatea de a cumpăra miei de la ferme prin comenzi pe internet (online), însă livrarea cărnii de miel către consumatori se face doar dacă cel care asigură comanda online are un mijloc de transport frigorific şi este autorizat sanitar-veterinar.

Doar 47 de ferme autorizate temporar 47 de ferme pentru sacrificarea mieilor!

Şeful ANSVSA a recomandat consumatorilor care vor să meargă direct la fermă în aceste zile să îşi achiziţioneze un miel să se asigure că medicul veterinar a expertizat carcasa şi există marca de sănătate a animalului.

Această ştampilă rotundă de pe carcasă, cu un diametru de 3,5 cm, are în centru indicativul judeţului şi codul numeric al unităţii de sacrificare dat de Direcţia Sanitară Veterinară. De asemenea, trebuie să se asigure că mielul, carcasa, a fost livrată în condiţii igienice, că a fost expertizată sanitar veterinar, iar în zona de comercializare să fie respectate distanţele”, a mai spus Chioveanu.

Potrivit datelor ANSVSA, până pe 16 aprilie, la nivel naţional au fost autorizate temporar 47 de ferme pentru sacrificarea mieilor.

Cele 9 judeţe care au centre temporare de sacrificare a mieilor!

În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor în punctele de sacrificare la nivelul pieţelor, şeful ANSVSA a menţionat că până la această dată doar în 9 judeţe s-a solicitat acest lucru, întrucât nu au putut fi asigurate corespunzător măsurile de protecţie pentru pandemia de Covid-19, faţă de anii trecuţi când astfel de puncte se regăseau în circa 37 de judeţe, inclusiv în Bucureşti.

Judeţele în care s-au organizat centre temporare de sacrificare sunt: Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Timiş, Vaslui şi Braşov.

De asemenea, în această perioadă există 101 abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru specia ovine, în care pot fi sacrificaţi sacrificaţi miei, dintr-un total de 171 de abatoare existente la nivel naţional.

Amenzi ANSVSA de aproape jumătate de milion de lei şi peste 20 de unităţi închise, în primele două săptămâni din aprilie

Potrivit ANSVSA, n perioada 30 martie 2020 – 15 aprilie 2020, inspectorii ANSVSA au controlat 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, din toată ţara.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanțe privind suspendarea activității şi a 11 ordonanțe privind interzicerea desfăşurării activității unor unități.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru şi au fost dirijate către unități de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, peşte, produse din carne, produse de panificație etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranța alimentelor.

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:

  • comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare şi fără respectarea condițiilor de igienă;
  • neconformități privind demonstrarea trasabilității;
  • comercializare animale fără documente de transport şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
  • etichetarea şi ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

mielf218_o_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Vizualizat: 1536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?