Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RISCURI MAJORE pentru companiile care asigură APROVIZIONAREA cu alimente şi bunuri de strictă necesitate

Publicat: 17 martie 2020 - 03:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COVID-19. Impactul sanitar major asupra populaţiei cauzat de extinderea pandemiei de coronavirus generează consecinţe severe şi imediate şi în mediul de afaceri. E nevoie de soluţii urgente care să echilibreze impactul economic. Aprovizionarea cu hrană a populaţiei nu poate fi întreruptă, de aceea trebuie găsite soluţii urgente pentru susţinerea operatorilor care asigură securitatea alimentară.

Organizaţiile din domeniu vin cu propuneri concrete pentru Guvernul şi Parlamentul României.
Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) a trimis redacţiei FERMA un comunicat pe care îl redăm, integral, în cele ce urmează:

În contextul general nefast generat de nivelul crescut al infectării populaţiei cu virusul Covid 19 şi al necesităţii luării unor măsuri eficiente de către Preşedintele Republicii, Guvern şi Parlament pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi diminuarea efectelor economice asupra mediului de afaceri, ACDBR face următoarele precizări:
Aprovizionarea cu alimente şi bunuri de larg consum de strictă necesitate trebuie să reprezinte, împreună cu protejarea sănătăţii populaţiei, obiectivele principale ale Guvernului.
Sectorul distribuţiei de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România.

RISCURI MAJORE IDENTIFICATE

1. Risc de aprovizionare în amonte şi în aval şi implicit risc major de securitate alimentară; la data prezentului comunicat membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile iar stocurile de alimentele de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate.
2. Risc de neîncasare a creanţelor de la clienţi, raportat la o lună normală, de cca 70% din HORECA şi de cca. 30-40% de la micile magazine.
3. Risc de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu COVID-19 ale angajaţilor şi sistarea funcţionării firmei pe durată nedeterminată.
4. Risc de trimitere în şomaj şi/sau de concedieri ale angajaţilor şi risc de intare în insolvenţă/faliment din cauza incapacităţii de plată generate de neîncasarea creanţelor din piaţă.

MĂSURI PROPUSE DE ACDBR GUVERNULUI ŞI PARLAMENTULUI ROMÂNIEI

Ne solidarizăm cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România din perspectiva propunerilor date astăzi publicităţii pentru susţinerea de Stat a IMM-urilor în lupta cu Covid-19.

Susţinem necesitatea intervenţiei de urgenţă pentru crearea unor mecanisme guvernamentale care să asigure funcţionarea companiilor de distribuţie, fără a ne limita la acestea, astfel:

Pentru companiile care vor intra forţat în carantină din cauza infectării personalului şi nu îşi mai pot derula activitatea economică:
Plata salariilor şi a contribuţiilor angajaţilor şi angajatorilor să fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivităţii economice generată de efectele carantinei;
Amânarea plăţilor TVA şi impozit pe profit până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din carantină;
Interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile dupa iesirea din starea de urgenţă;
Suspendarea plăţii ratelor şi dobânzilor pentru credite pe perioada carantinei.

Pentru companiile care se vor afla în dificultate economică cauzată de criza Coronavirus:
Plata debitelor Statului către agentul economic în maximum 15 zile de la data aprobării de Parlament a Decretului Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă;
Amânarea la plată a contribuţiilor angajaţilor şi angajatorilor, a TVA, impozit profit până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă, fără calcularea penalităţilor de întârziere;
Crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut garantate de stat, cu dobândă zero, în vederea stimulării băncilor pentru furnizarea de credite acordate IMM-urilor pentru capital de lucru, precum şi refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturile curente;
Deductibilitate integrală pentru donaţiile efectuate de contribuabili pentru prevenirea şi eradicarea Covid-19.
Punerea la dispoziţia companiilor de distribuţie de bunuri alimentare de către Guvern a mijloacelor sanitare de protecţie împotriva infectării cu Covid-19, avându-se în vedere necesitatea asigurării funcţionării distribuţiei de bunuri pe teritoriul naţional.
Suspendarea plăţii ratelor şi dobânzilor pentru credite până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă.
Program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză.
Achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină sau autoizolare.

Ovidiu GHEORGHE
Preşedinte ACDBR

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) are în componenţă 40 de membri, cu următoarele caracteristici:
• o cifră de afaceri însumată de cca. 1.35 miliarde euro,
• o cotă de piaţă de cca. 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri,
• cca. 10.000 de angajaţi,
• peste 75.000 de clienţi asigurând “distribuţia tradiţională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul HORECA şi în piaţa magazinelor de proximitate/retaileri independenţi.
• din total piaţă naţională, companiile de distribuţie livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populaţia României) aproape 100%, comerţul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.
 depozit alimente_b


Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.


Vizualizat: 602 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?