Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Raul Mărunţoiu: În judeţul Constanţa păioasele au pierdut lupta cu seceta!

Publicat: 27 aprilie 2020 - 14:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Dobrogea, „polul secetei”, aşa cum l-au declarat meteorologii şi fermierii, ca şi în multe alte judeţe din sudul şi estul ţării, culturile de cereale păioase de toamnă au pierdut lupta cu seceta!

În lipsa apei, fermierii nu pot acum decât să se uite neputincioşi cum li se usucă grânele în câmp. Iar cum în zonă nu se anunţă ploi nici în următoarele două săptămâni, calamitarea va începe să înglobeze şi culturile de primăvară!

„Am pierdut culturile de toamnă!”
Este strigătul de disperare al unui tânăr fermier din Săcele, judeţul Constanţa, care, din cauza secetei agresive (nu a mai plouat din decembrie!) i s-au uscat 700 hectare de grâu şi orzoaică de toamnă, din care o suprafaţă cu loturi semincere de unde spera să producă sămânţa pentru anul viitor.
„Am purtat discuţii cu mulţi dintre fermierii cu experienţă mare în zonă şi toţi mi-au spus că nu au mai trecut prin aşa ceva. Nu şi-au amintit de vreun episod de secetă atât de sever, ceea ce m-a speriat oarecum şi pe mine. Îmi aduc aminte când tatăl meu (Ionel Mărunţoiu, reputat agronom, actualmente pensionar n.r.) era supărat din pricina secetei, nu se pierdeau definitiv culturile; se ajungea la recoltat. Chiar dacă nu se făcea producţie, dar ceva tot se recolta”, susţine inginerul Raul Marunţoiu.  

raul maruntoiu 1_b

Dăunătorii au început atacurile la floarea-soarelui  
 „Am însămânţat 250 hectare cu floarea-soarelui şi porumb. În momentul de faţă, cultura de floare este răsărită în proporţie de 90 la sută, dar am observat chiar zilele trecute un atac sever de gândac pământiu. Şi ceea ce este şi mai îngrijorător, începe şi tanymecusul să-şi facă de cap aicea, sunt deja plante retezate în câmp. Acesta se află într-un stadiu incipient de dezvoltare ca să treacă de etapa de pericol, încă pot fi retezate de dăunător şi prea mici ca să intervenim cu insecticid în momentul de faţă.
O consecinţă a atacului este şi faptul că nu am mai avut voie să tratatăm sămânţa de floare cu neonicotinoide.  
Referitor la porumb, cultura abia acum răsare, are trei săptămâni de când a fost încorporată în sol”, a explicat tânărul agronom.
Potrivit acestuia, ultima ploaie, relativ mai consistentă, a fost în decembrie, după care iarna a fost lipsită de precipitaţii. Fiind foarte cald, plantele nu au intrat complet în repaosul vegetativ,  ele au continuat procesele fiziologice, să se dezvolte, să transpire şi să consume apă. În nordul judeţului, unde are terenurile, se manifestă seceta pedologică, în adâncime solul nu dispune de umiditate, e foarte uscat şi crăpat.

Urgenţa în agricultură: refacerea sistemelor de irigaţii!
„În ciuda tuturor investiţiilor colosale în tehnică performantă, în lipsa apei totul maşinile şi utilajele agricole de precizie nu vor avea de lucru şi nu vor putea fi amortizate. Efortul financiar este degeaba. Avem nevoie de sprijin pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, singurul care poate asigura producţiile agricole. Sperăm ca guvernanţii să găsească soluţii ca pe viitor să nu ne mai confruntăm niciodată cu aşa ceva!”, concluzionează Raul Mărunţoiu.

raul maruntoiu 2_b

Vizualizat: 1847 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!