Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Premieră în câmpurile de la Amzacea: FLOAREA SEMĂNATĂ ÎN FEBRUARIE a răsărit!

Publicat: 23 martie 2020 - 00:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În aşteptarea ploilor prognozate de meterologi, dr.ing. Dumitru Manole, administratorul companiei First Grain SRL din Amzacea, judeţul Constanţa, era bucuros că i-a răsărit cultura de floarea-soarelui şi în câteva zile va semăna şi porumbul.

În aşteptarea ploilor prognozate de meterologi, dr.ing. Dumitru Manole, administratorul companiei First Grain SRL din Amzacea, judeţul Constanţa, era bucuros că i-a răsărit cultura de floarea-soarelui „În perioada 27 februarie - 4 martie am introdus sămânţa de floarea-soarelui în sol pe 160 de hectare. La însămânţat am folosit numai hibrizi timpurii şi extratimpurii cu precizarea că am semănat ceva mai adânc, la 7 cm, acolo unde solul avea umiditate pentru o germinare optimă. Sunt mulţumit că am cultura răsărită”, a susţinut fermierul.

„Am schimbat epoca de semănat la prăşitoare!”
În câmp, lucrările aproape că le-a terminat. După stabilizarea vremii şi zvântarea solului, va  intra la erbicidarea păioaselor.   
Fermierul recunoaşte că nu a mai semănat floarea-soarelui în luna februarie. „Eu am schimbat epoca de semănat la majoritatea culturilor prăşitoare. De regulă, însămânţam floarea-soarelui între 10 şi 15 martie, iar porumbul pe 20 martie. Anul acesta, schimbările climatice sunt din ce în ce mai agresive (am avut temperaturi de 22 de grade C în atmosferă) şi nu am mai putut aştepta. E uscăciune severă. Pe stratul de sol 0-30 cm avem o lipsă de 550-600 mc/ha, pe profilul de sol de la 30 la 60 cm peste 1.300 mc la hectar. Începând din toamna anului trecut, Dobrogea este sub asaltul secetei!”, a susţinut specialistul dobrogean.

Îngheţul a necrozat aparatului foliar al păioaselor
Dumitru Manole ne-a declarat că cerealele păioase, (grâul cultivat pe 463 hectare şi orzul pe 22 ha) au suferit mai multe şocuri termice! „Începând din toamna lui 2019, s-au înregistrat temperaturi ridicate pe o perioadă de 10-12 zile după care a urmat aproape o săptămână cu minus 6 grade C. La temperaturi pozitive, plantele au pornit în vegetaţie, iar odată cu instalarea valului de îngheţ s-a produs şi necrozarea aparatului foliar. A mai fost, apoi, şi atacul muştei cerealelor. Pe acest fond, s-au aşezat o serie întreagă de patogeni, de fungi. A trebuit să aplic în toamnă tratamentele fitosanitare, în special la orz, cultură sensibilă la patogeni, în care am folosit o serie de substanţe active printre care procloraz. De vreo două săptămâni, lanurile de păioase şi-au schimbat culoarea; din brun-ruginiu în verde”, şi-a exprimat bucuria fermierul care a continuat: „Dacă nu plouă o să fie probleme cu păioasele. Cu prăşitoarele nu este problemă pentru că încă nu au consum prea mare de apă; sunt în fenofaza de răsărire”.

O decizie nedreaptă: interzicerea neonicotinoidelor!
Dumitru Manole, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Florii-Soarelui, s-a declarat mâhnit de  decizia luată de Comisia Europeană prin care sunt interzise neonicotinoidele. „E o decizie care nu se potriveşte arealului geografic al României, al Dobrogei şi al zonei de sud-est. Pragul economic de dăunare de trei adulţi la mp este depăşit în Dobrogea. Conform observaţiilor noastre avem undeva 10-12 adulţi de tanymecus pe mp. Or, decizia de la Bruxelles este injustă, trebuia să ţină seama de arealul geografic. Pe acest dăunător nu-l găsim în Câmpia Banatului atât de agresiv cum este în sud-estul României. În luna martie m-a sunat din Bistriţa un inginer agronom trecut de 70 de ani, om cu expertiză şi experienţă, şi mi-a arătat o poză cu insecta adultă Tanymecus dilaticollis Gyll. Nu-şi amintea să fi văzut vreodată dăunătorul în judeţ. Iată că şi insecta şi-a modificat biologia, adaptându-se noilor condiţii de mediu şi climă. Decizia de a interzice utilizarea neonicotinoidelor condamnă cumva producătorii din zona afectată de acest dăunător să renunţe la floarea-soarelui, fapt ce pune în pericol exportul şi stabilitatea economică a exploataţiilor agricole. Cert este că fermierii au redus suprafeţele cultivate, iar eu sunt unul dintre aceştia. Am pus 160 ha, în loc de aproape 300 cât îmi dorisem”, ne-a declarat fermierul din Amzacea.    

COVID-19. Măsuri profilactice pentru protejarea oamenilor    
În ferma de la Amzacea se respectă cu rigurozitate măsurile privind pentru protejarea lucrătorilor în contextul pandemiei de coronavirus. „Cam de vreo trei săptămâni am instituit un fel de protecţie pentru salariaţi, am pus la intrarea în pavilionul administrativ afişe: «Pentru sănătatea Dvs şi a altora, spălaţi-vă pe mâini!»  De asemenea, am amenajat punctul de dezinfecţie dotat cu toate materialele necesare: biocid, săpun, apă, alcool sanitar, clor. Am stabilit cu salariaţii să nu se strângă mâinile la salut, să se păstreze distanţa de până la 2,5 m, iar operatorilor de pe maşinile şi utilajele agricole le-am asigurat echipamente de protecţie: mănuşi, măşti, alcool sanitar pentru dezinfectarea utilajului”, ne-a declarat fermierul dobrogean.
i în câteva zile va semăna şi porumbul.

Vizualizat: 1119 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?