Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OPINIE. Politici agricole... în izoletă!

Publicat: 29 martie 2020 - 16:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Izolat şi rupt de realitate, Ministerul Agriculturii, pare a fi pălit la cap de „virusul” indiferenţei sau al neputinţei de a gestiona situaţia din ţară!

"Nu este posibil ca într-o perioadă atât de grea, ca aceasta pe care o parcurgem, să nu vedem o apariţie publică a conducerii MADR cu mesaje clare pentru susţinerea financiară a fermierilor şi a procesatorilor", şi-a exprimat, zilele trecute nemulţumirea, Ion Păunel, unul dintre cei mai vocali lideri ai producătorilor agricoli români, cerând, totodată, demisia conducerii de la vârful ministerului.
Faptul că există o degringoladă la instituţia din B-dul Carol I o constată, cumva acuzativ, şi comunicatul ASAS care susţine că au fost lăsate în plan secundar două domenii de importanţă capitală: Agricultura şi Alimentaţia, fundamentale pentru asigurarea macro şi micro-echilibrelor socio-economice.

Recentele declaraţii ale premierului Ludovic Orban, prin care solicită creşterea producţiei în sectorul agroalimentar sau îndemnul ministrului Adrian Oros ca fermierii să lucreze fiece bucată de pământ pentru că principala noastră sursă de hrană va fi producţia internă (?!), au inflamat agricultura românească, trezind revolta în rândul lucrătorilor ogoarelor. O vorbă înţeleaptă spune că înainte de a cere, trebuie să oferi! „A fost finanţată producţia? Că fermierii şi procesatorii acuză lipsa de lichidităţi.

Dar până acum ce v-a oprit să elaboraţi politici pentru sprijinirea sectorul agroalimentar? Cândva România va trebui să deconteze dependenţa de produsele alimentare importate. Se pare că deja a şi început! A fost o imensă greşeală făcută de guvernele care s-au perindat la putere că nu s-au preocupat de asigurarea necesarului de produse agroalimentare din producţia internă!     
Marele păcat că e România dispune de un potenţial agricol uriaş şi nu este pus suficient în  valoare! Cu politici realiste, armonioase şi bine articulate, finanţate corespunzător, cu măsuri urgente şi adecvate pentru a menţine funcţiune unităţile de producţie agroalimentară (şi nu lăsate în cădere liberă să-şi reducă sau să-şi suspende activitatea!) s-ar putea asigura mult mai mult decât necesarul consumului alimentar intern.
Or, constatăm că încă se mai taie din subvenţii, aşa cum s-a întâmplat cu plafonul alocat în anul 2019 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal în spaţii protejate (care s-a prăbuşit la 30%) sau reducerea resurselor financiare pentru Programul Tomata cu peste 155 milioane de lei, faţă de anul trecut.
Aşadar, consumul alimentar se bazează, îndeosebi, pe importuri! În mod eronat, politicile agricole româneşti posdecembriste s-au centrat pe produsul primar care nu poate constitui o bază pentru consumul intern.  

Are dreptate Marcel Cucu, fermier din judeţul Brăila, care sesizează că ne-am obişnuit să construim... recorduri în producţia agricolă primară şi să importăm făina, aluatul pentru pâine, majoritatea produselor animaliere, fructe şi legume, dezechilibrând, astfel, balanţa comercială a ţării.
De asemenea, exportul de produse agricole primare nu poate şi nu trebuie să constituie o laudă pentru agricultura românească!
De multă vreme fermierii aşteaptă altceva de la politicile româneşti pe agricultură!
S-a mai făcut vreo referire la Planul Strategic Naţional al cărui draft trebuie finalizat luna viitoare? Sau a fost abandonat la vreme de pandemie? Acesta va trebui să cuprindă un set de măsuri care să ducă la eliminarea, în cinci ani, a deficitului balanţei comerciale în agricultură, care a depăşit un miliard de euro în 2019.

De asemenea, aşa cum declara cu emfază Adrian Oros, măsurile vor fi de sprijinire a mediului asociativ, a fermelor medii şi de familie, a sectorului de depozitare şi de procesare, astfel încât să nu se mai exporte materie primă, purtătoare de subvenţii, ci produse agricole şi alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare! Vacs! Cuvinte mari, găunoase, lipsite de miez!
Un ordin semnat de ministrul Internelor, Marcel Vela, prevede difuzarea imnului naţional „Deşteaptă-te, române!” din maşinile Poliţiei, Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei (de ce nu şi ale Pompierilor!) în zilele de sâmbătă şi duminică, la orele 17,00 şi 21,00, pe toată perioada stării de urgenţă. Mesajul destul de clar este adresat guvernanţilor: “Treziţi-vă! Că nu avem nevoie de strategii şi politici făcute în izoletă!”

 mana de fermier_b

 Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1440 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?