Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PLANTAREA TIMPURIE A CARTOFULUI. Află ce poţi face în caz de ÎNGHEŢ!

Publicat: 18 martie 2020 - 19:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După primele zile ale săptămânii, când temeparaturile matinale au fost majoritar negative (chiar minus 9-10 grade C), s-a reinstalat o vreme mai caldă iar în sol la 10 cm adâncime se înregistrează 5-6 grade C, temperatura optimă de plantare a cartofului.

Cu toate că începând de duminică, 22 martie se anunţă un nou val de frig şi precipitaţii mixte, care vor dura până în jurul datei de 28 luna curentă, această "fereastră" de câteva zile poate fi folosită intens pentru plantarea cartofului.
Chiar dacă temperaturile vor coborî până la -6, -7 grade C, în condiţiile unui bilon bine structurat şi cu suficient volum de pământ deasupra tuberculilor (12-15 cm), nu există riscul de a îngheţa sămânţa, având în vedere că într-un sol cu textură medie, ritmul de penetrare a îngheţului în profunzime este de aproximativ 1 cm la fiecare două grade Celsius sub zero.

Pornirea colţilor are loc la 6-7 grade Celsius iar răsărirea cea mai rapidă la 20-21 de grade Celsius, acestea din urmă fiind şi temperaturile optime pentru creşterea vrejilor. În aceste condiţii cartoful poate să răsară în 20-25 de zile, dar iminenţa perioadei reci din ultima decadă a lunii martie va duce răsărirea până spre sfârşitul lunii aprilie, aşa că riscul brumelor şi îngheţurilor târzii se diminuează semnificativ; oricum, plantele tinere rezistă până la -2 grade C.
În ferma proprie am încheiat plantatul cartofului pe 7 martie. După minus 7 grade de luni, 16.03, nu am constatat niciun efect negativ. Acum, înainte de următorul val de frig voi face o rebilonare pentru suplimentarea înălţimii bilonului.

Avantajele plantării timpurii

se câştigă cel puţin 10-14 zile de timpurietate (după o săptămână de instabilitate vor fi necesare câteva zile bune pentru zvântare şi intrare în câmp)
se diminuează scăderea viabilităţii tuberculilor de sămânţă prin încolţire şi deshidratre prin păstrare mai îndelungată în silozuri;
se foloseşte rezerva de apă din sol şi aşa deficitară;
se reduce expunerea la arşiţă, infecţii patologice, atac de dăunători;
se obine o recoltă mai bună şi mai timpurie cu 2-3 săptămâni;
se descongestionează mijloacele mecanice pentru lucrările de înfiinţare a celorlate culturi din epoci de semănat mai târzii;
• se asigură mai devreme necesarul stringent de cartof în România având în vedere criza Coronavirusului şi criza din piaţa internă a cartofului.

ATENŢIE! Speculatorii vând deja kilogramul de cartof chiar cu 10 lei!

Cartofi noi_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 2955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?