Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piscicultor: Suntem un NIMENI al industriei agroalimentare. IMPORTURILE de peşte ne falimentează!

Publicat: 05 aprilie 2020 - 02:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PISCICULTURA, un sector uitat şi ignorat de autorităţi! "Avem probleme despre care nu se vorbeşte NICIODATĂ! Nu am primit o mână întinsă de nicăieri, am fost mereu singuri, după principiul scapă cine poate!", scrie Silvia Albăstroiu, într-o scrisoare trimisă redacţiei FERMA.

Societatea Catalina’93 SRL deţine ferma piscicolă Periş din judeţul Ilfov. "Noi avem o fermă piscicolă unde producem cu ultimele zvâcniri de voinţă, mândrie şi onoare ale unui inginer piscicol (poate ultimul în această postură, are 64 ani), peşte din toate speciile: fitofag, crap, şalău, ştiucă, somn, caraş, crap ornamental Koi, sturion polyodon spathula (şi icre negre de la acest sturion)", spune Silvia Albăstroiu.

ferma piscicola peris_3_b

MÂNDRIA DE A FI PRODUCĂTOR ROMÂN versus IGNORANŢA AUTORITĂŢILOR!
"Mândria, da, este încă o stare pe care vrem să o arătăm făcând meserie! Dintre cei care ar putea vorbi despre peşte, puţini ştiu şi ce înseamnă MESERIE. De aceea suntem trataţi cu dispreţ, începând cu autorităţile care nu ne includ pe nici o listă sau în vreun program pentru acest sector şi până la comercianţii cărora le faci oferte şi care te tratează cu sictir, ca pe un cerşetor şi îţi vorbesc cu superioritate, zicându-ţi "tu" şi spunând: dacă vrei 3 lei pe kilogram, bine... altfel, fă paşi!", ne scrie, dezamăgită, Silvia Albăstroiu.

IMPORTURILE DE PEŞTE FALIMENTEAZĂ fermele pisicole de la noi!
Cea mai mare problemă cu care se confruntă piscicultorii români este importul din ţări în care peştele este subvenţionat şi se vinde ieftin, intrând astfel în concurenţă neloială cu peştele din fermele noastre care nu pot supravieţui la aceleaşi preţuri de vânzare. "Aici nu face nimeni diferenţa între sectoare. Taxele sunt aceleaşi, obligaţiile la fel. Plângi, te rogi, te împrumuţi, sperând că la anul va fi mai bine. Fermele piscicole nu sunt nişte rafturi sau ateliere de croitorie unde ştii exact ce produci. Aici se asteaptă 3 ani un ciclu complet de creştere pentru ca peştele să ajungă "marfă" de consum. Nu te poţi opri la mijlocul unui an, unei luni sau mai ştiu eu când pentru a te reprofila, cerceta, abandona", spune reprezentanta fermei piscicole Periş.
"Am auzit doar (pentru că stăm izolaţi la această fermă) şi de celelate probleme cu produsele agricole (legume şi zarzavaturi). Şi cred că sunt mereu aceleaşi cauze: "bucuria" comercianţilor de a te trata cu sictir pe tine ca român sub diverse motive, de prezentare, pret, comisioane, dar şi importurile necontrolate, mai ales în această perioadă de criză", continuă Silvia Albăstroiu.

ferma piscicola peris_4_b

Ceapa uscată 9 lei, kilogramul de peşte 5,50 lei!
Ca şi în cazul laptelui, mult mai ieftin decât o sticlă de suc sau chiar de apă, dacă ne gândim la preţul foarte mic cu care pleacă laptele din fermă, şi la fermele piscicole este aceeaşi situaţie. "Am redus mereu cheltuielile noastre şi chiar necesităţile pentru a supravieţui cu banii primiţi pe producţia de peşte. Spune cineva că ceapa uscată este 9 lei în supermarket. Eu vă spun că la noi peşte este cu 5,50 lei (fitogagul), deci... după 3 ani de plăţi pentru puiet, furaje, pază, cheltuieli de recoltare, depozitare şi repopulare, taxe şi impozite, PEŞTELE ESTE MAI IEFTIN DECÂT CEAPA!
Am obţinut icre negre în acest an. Dorim să le vindem cu 500 euro/kg în loc de 1.000 euro cât este preţul în magazine, dar nici aşa nu găsim clienţi...", scrie semnatara scrisorii primită la redacţie.
"Vă rugăm să ne sprijiniţi, să ştie lumea şi situaţia noastră. Cum poţi trăi în România şi cum poţi ridica standardele de viaţă, cum poţi dezvolta o fermă şi să diversifici producţia? De ce suntem daţi la o parte? Suntem noi aşa de proşti sau suntem sabotaţi de propriul Guvern?!"

ferma piscicola peris_5_b

PISCICULTURA, ÎN ATENŢIA COMISIEI EUROPENE
Într-o conferinţă susţinută online de către Dacian Cioloş, preşedintele Renew Europe, în ziua de 2 aprilie, la care au participat mai mulţi fermieri români din diferite ramuri ale agriculturii, s-a pus şi problema finanţării sectorului piscicol, un capitol omis practic, inclusiv de către autorităţile de la noi, de la orice schemă de subvenţionare. Dacian Cioloş spune că în câteva zile Comisia Europeană va veni cu măsuri concrete de flexibilizare a Programului pentru pescuit.

ferma piscicola peris_2_b

ferma piscicola peris_1_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

  Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

  CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 3041 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?