Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PÂINEA ţării, în pericol?! Aurel Popescu: “Trebuie să ne asigurăm grâul pentru panificaţie!”

Publicat: 02 aprilie 2020 - 18:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN atrage atenţia guvernanţilor să analizeze cu maximă responsabilitate stocurile de grâu pentru consumul intern care nu fac obiectul exportului şi să se ia din timp măsurile ce se impun.

În caz contrar, riscul este major ca populaţia să rămână fără pâine!
„Până la noua recoltă mai avem trei luni, plus o lună de tranzit (iulie) care, de fapt, înseamnă cel puţin jumătate din consumul lunar, adică 100 de mii de tone de făină, şi vom mânca tot din grâul vechi în luna iulie. Pentru că nu poţi să intri cu grâul nou din plin să-l mănânci tot.
Deci, noi ne dorim ca ministerul Agriculturii să facă o analiză serioasă prin Direcţiile agricole judeţene, prin structurile organizatorice pe care le are cu privire la stocurile care sunt neimplicate în exportul de grâu. Şi atunci, în funcţie de acest lucru, vedem dacă e nevoie şi să cerem să se scoată de la rezerva de stat, dacă nu să se iau măsuri cu exportul”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.  

Îngrijorare cu pâinea noastră cea de toate zilele!
ROMPAN are semnale îngrijorătoare pe fondul creşterii preţului grâului, al exportului şi al obţinerii unei recolte mai reduse din cauza anului agricol dificil, în condiţiile stării de urgenţă generate de pandemia cu coronavirusului.
„Noi avem semnale îngrijorătoare pentru că preţul grâului în momentul de faţă a crescut destul de mult, la 950 de lei tona adus la moară, ceea ce e clar că această creştere se datorează diferenţei dintre cerere şi ofertă. Cererea e mai mare decât oferta! Nouă comerţul ne-a cerut foarte multă făină să dăm la fondul pieţei, am măcinat din plin şi, sigur, că ne-am diminuat stocurile pe care le avem noi contractate şi achiziţionate”.

Ambalarea făinii şi a mălaiului nu poate face faţă cererii pieţei!
De la declanşarea pandemiei de coronavirus supermarketurile au rămas cu rafturile goale la raioanele specializate pe desfacerea făinii şi mălaiului, iar unele reţele au raţionalizat comercializarea alimentelor de bază, argumentând că vând produse doar pentru consumul personal şi nu en-gros. Întrebarea care se pune este din ce cauză lipsesc mălaiul şi făina de pe piaţă?!
„Noi avem un consum liniar de făină şi mălai în fiecare lună de circa 100 de mii de tone de făină şi circa 30 de mii de tone de mălai. Dar cum populaţia încearcă să-şi facă stocuri pentru pandemia asta, au crescut cererile de 3,5 ori, de la 100.000 t la 350.000 t. Noi avem făina, avem grâul, dar nu avem maşini de ambalat pentru asemenea cantitate. Şi aici este locul strâmt - să spun aşa -; ambalarea făinii şi a mălaiului nu se poate face în ritmul cererii pieţei”, a precizat Aurel Popescu.

Fabrica de paine_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 2270 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?