Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

PĂCAT CĂ NU AVEM MAI MULTE FERME DE FAMILIE!

Publicat: 16 martie 2020 - 23:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De foarte multe ori în ultimii ani mi-am pus problema: ce s-ar întâmpla cu ţara noastră în caz de război, de cutremur devastator, negândindu-mă că în mileniul III ar fi posibilă o pandemie, când cercetarea în domeniul medical (genetică, chimie, biologie, IT etc.) a ajuns atât de departe în doar câteva decenii.

Întrebarea a fost generată pe fondul atâtor dispute şi supefluu-uri politice, atâtor momente ratate în redevenirea acestei naţii întru civilizaţie, moralitate, prosperitate şi durabilitate, când "bărbaţii" patriei au dovedit de atâtea ori slăbiciuni şi laşitate, incompetenţă şi duplicitate, trădare şi hoţie, vanitate şi falsitate.

FERMIERII, EROII GLIEI STRĂMOŞEŞTI!

În această perioadă tulbure de 30 de ani, puţini au văzut şi recunoscut că pe câmpurile patriei bărbaţii gliei au dublat şi triplat producţiile, au aşezat pământurile, au deprins comenzile computerizate ale sofisticatelor maşinării occidentale şi nu s-au făcut de râs nici la masa bogaţilor chiar dacă furculiţa o ţineau tot în mâna dreaptă. Pentru ei (bărbaţi şi femei - nu sunt misogin - "fii bărbată!", e o vorbă veche), eroi ai gliei strămoşeşti, a ajuns, se pare, momentul de a demonstra naţiei umile puterea sacrificiului propriu pentru continuitate şi securitate.
Nu ştiu exact cât grâu este în ţară şi câtă pestă porcină bântuie în fermele româneşti sau cât lapte şi cartofi am putea avea pentru fiecare dintre noi (vin şi "expatriaţii" acasă!); ştiu doar că multă pâine se face din aluat congelat importat, că multe carcase şi preparate din carne vin de afară, ca până şi brânzeturile şi "banalul" cartof, străine, umplu rafturile supermarket-urilor (străine şi ele!), că aproape toate pesticidele şi piesele de schimb la tractoare şi maşini agricole vin de peste graniţă, ca până şi "softul", mereu necesar de a fi actualizat, vine cu digitalizare (la propriu!) externă.

CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ ESTE FOARTE IMPORTANTĂ!

Există scenarii de criză: scenariul european fără graniţe, aşa cum ni-l închipuiam, în care Europa Unită luptă împreună, în aceeaşi casă, împotriva pandemiei - scenariu anulat iniţial de decizia unor ţări care şi-au închis frontierele - şi scenariul naţional, nedefinit încă din cauza multor "no- şi re-no-minalizari" respinse vehement de o opoziţie trăznită şi de o argumentaţie sterilă a titularilor ministeriali. În acest scenariu naţional, în care securitatea medicală şi securitatea alimentară devin priorităţi de cel mai înalt grad, rolul medicilor şi al fermierilor români devin similare!
Nu cred că e compromisă campania de primăvară. Cu excepţia unor pesticide şi seminţe care n-au intrat în ţară, în mare parte lucrul poate să contiune. Însă posibila infecţie cu Coronavirius a lucrătorilor din agricultură pune sub semnul incertitudinii consecvenţa desfăşurării campaniei, îngrijirea animalelor şi procesarea produselor alimentare.

CE SE POATE FACE?

Cred că fermele de familie vor dovedi primele semne de solidaritate, în caz de infecţie, din partea familiei lărgite şi/sau a prietenilor pentru preluarea fluxului de producţie. Propria izolare a familiei va fi practic izolarea în câmp, pe tractoare, în microferma de animale, fără să ia contact cu personal străin. Păcat că n-avem mai multe ferme de familie!
În fermele mici-mijlocii situaţia poate să fie similară în condiţiile în care şeful exploataţiei, rămas sănătos sau un înlocuitor, are capacitatea de gestionare tehnică a sistemei de maşini din dotare şi împreună cu alţi terţi sănătoşi să lucreze efectiv în câmp sau în grajd până la ridicarea pandemiei.
În fermele mari însă, mai ales acolo unde se lucrează centralizat şi mai ales în fermele zootehnice de mii de capete, situaţia trebuie să fie ameliorată (salvată la nevoie!) de intervenţia guvernului. Chiar dacă este anacronic să vorbim aşa ceva, trebuie să ne amintim de intervenţia statului totalitar dinainte de 1989 în strângerea recoltelor de pe câmp cu ajutorul armatei (oops! Armată nu mai e sau e în Afganistan!).
În toate cazurile, fermele trebuie să aibă capacitatea de a deveni loc de autoizolare a lucrătorilor cu asigurarea spaţiilor de odihnă şi hrană.
Aprovizionarea cu seminţe, îngrăşăminte, pesticide, combustibili, trebuie să se desfăşoare imediat, în câteva zile, pentru că în starea de urgenţă pot fi suspendate şi transporturile.
Asigurarea echipamentelor de protecţie, specifică şi în prevenirea infecţiei cu covid-19, devine mai importantă acum.
Folosirea muncitorilor zilieri cu naveta ar putea să devină riscantă având în vedere că provin din comunităţi largi (mulţi întorşi din ţări izolate cu pandemie acută). Mă refer aici la lucrări în pomicultură şi viticultură (tăieri de rodire) sere şi solarii (plantări, întreţinere, recoltări), dar şi în cultura mare (purificări loturi semincere, castrări loturi de hibridare s.a. - Doamne fereşte să nu se prelungească starea de urgenţă până atunci!). Soluţia: o mecanizare completă sau reconsiderarea structurii culturilor în aşa fel ca intervenţia manuală să fie redusă complet.

SUNTEM ÎN SITUAŢIE DE URGENŢĂ, DAR TREBUIE SĂ NE ŞI HRĂNIM! FERMIERUL TREBUIE SUSŢINUT SĂ PRODUCĂ PENTRU VIITORUL SECURITĂŢII ALIMENTARE!

Suntem în situaţie de urgenţă! Respectăm legile, respectăm oamenii sănătoşi, ne respectăm pe noi pentru prevenire sau vindecare, luptăm pentru oprirea pandemiei dar, ATENŢIE! Trebuie să ne hrănim, trebuie să refacem stocurile pentru toţi semenii noştri.
Statul trebuie urgent să rechiziţioneze cantităţi suficiente de alimente (cereale, carne, lapte etc.) din cele rămase neexportate şi să stimuleze fermierii pentru reluarea producţiei în această primăvară şi aşa foarte dificilă. Măsurile luate în aceste situaţii trebuie adaptate în aşa fel încât fermierul să-şi poată exercita vocaţia pentru că altfel viitorul securităţii alimentare al întregii naţiuni ar avea de suferit drastic.
În aceste momente MADR trebuie să lupte în prima linie pentru elaborarea corectă a strategiei naţionale coroborate cu nevoia stringentă de cultivare a pământului şi creşterea animalelor, activităţi care dacă ar înceta ar fi un adevărat dezastru.
FERMIERII, am această convingere, SUNT ÎN STARE DE ORICE SACRIFICIU!

 produse din lapte ferma de familie_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 2453 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?