Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Orban: Trebuie achiziţii DE URGENȚĂ de GRÂU şi PORUMB la REZERVA de STAT! Când ar putea fi RELUATE EXPORTURILE de cereale!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 22:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri, 15 aprilie, că trebuie realizate „urgent” achiziţii de grâu şi de porumb pentru rezerva de stat, iar după ce vor fi asigurate cantităţile necesare, exporturile de cereale ar putea fi reluate.

În ceea ce priveşte grâul şi porumbul, trebuie realizate achiziţiile de urgenţă la rezerva de stat. Am vorbit cu domnul ministru al Finanţelor, o să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă. Pe de altă parte, aici, dumneavoastră (ministrul Agriculturii, Adrian Oros - n.red.) împreună cu ministrul Vela şi cu Administraţia Rezervelor de Stat va trebui de urgenţă să identificaţi cantităţile necesare pentru a asigura securitatea alimentară şi să facem achiziţia cât mai rapid din punct de vedere procedural, pentru că măsura interdicţiei la export nu poate fi decât o măsură temporară, iar motivaţia acestei măsuri ţine de asigurarea securităţii alimentare a României. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă, numai pentru că e o conjunctură de piaţă care îi stimulează pe mulţi să exporte. Sigur, se vor relua exporturile, dar întâi să ne asigurăm că avem în rezervele de stat cantităţile necesare. Iar aici va trebui să ne mişcăm foarte repede”, a spus Orban la începutul şedinţei de Guvern.

Rezerva de stat a României este administrată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, aflată în subordinea Ministerului de Interne.

Potrivit Legii nr. 82 din 21 iulie 1992*) privind rezervele de stat – republicată în M. Of. 354 din 11 decembrie 1997, rezervele de stat se constituie ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apărarea ţării, în situaţii excepţionale care afectează un interes public major, determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, atentate teroriste, accidente industriale şi/sau nucleare, fenomene sociale, disfuncţionalităţi ale economiei, conjuncturi externe şi în caz de război. Rezervele de stat fac parte din domeniul privat al statului şi se administrează de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care se înfiinţează prin hotărâre a Guvernului în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor” (CAPITOLUL I: Art. 1).

Potrivit Legii 82, achiziţia produselor pentru constituirea şi reîntregirea stocurilor rezervă de stat se realizează potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat poate achiziţiona, în condiţiile legii, din producţia internă sau din import, stocuri de urgenţă ori stocuri de conjunctură, după caz, cu aprobarea Guvernului. Produsele ajunse la limita termenului orientativ de păstrare îndelungată sau cele care prezintă pericol de depreciere calitativă ori uzură morală se împrospătează sau se preschimbă sortimental, pe baza unui program anual stabilit de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Programul anual pentru constituirea şi reîntregirea stocurilor rezervă de stat, elaborat pe surse de finanţare de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, implică protecţia unor interese majore ale statului, are caracter secret şi se aprobă prin hotărâri ale Guvernului, cu caracter militar.” (CAPITOLUL II: Art. 4)

Lista cuprinzând materiile prime, materialele şi produsele care pot fi constituite ca stocuri rezerve de stat are caracter strict secret şi se aprobă prin hotărâri ale Guvernului, cu caracter militar, la propunerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat stabileşte şi cantitatea maximă de produs ce poate fi achiziţionată ca stoc rezervă de stat, precum şi perioada de timp stabilită experimental sau statistic, la finele căreia un produs poate fi înlocuit cu un produs similar proaspăt.

STOCURILE DE URGENȚĂ reprezintă cantitatea de produs deficitară sau inexistentă în stocul rezervă de stat la un moment dat, a cărei necesitate imediată pentru intervenţie implică proceduri de achiziţie în regim de urgenţă.

Legea mai prevede că „Finanţarea cheltuielilor necesare acumulării de produse în rezervele de stat administrării acestora, precum şi pentru dezvoltarea activităţii se asigură integral din bugetul de stat. Cu aprobarea Guvernului finanţarea acumulării unor stocuri de urgenţă se poate face şi din credite externe angajate de Guvern” (CAPITOLUL III: Art. 7)

Exporturile de cereale şi de produse alimentare de bază au fost suspendate pe perioada stării de urgenţă prin Ordonanţa Militară nr 8, în vigoare din 10 aprilie 2020.

DETALII aici: DECIZIE STARE DE URGENŢĂ ROMÂNIA: STOP EXPORTURI! CE CEREALE ŞI ALIMENTE sunt INTERZISE LA EXPORT!

Ordonanţa Militară 8 EXPLICATĂ: Prevederi IMPORTANTE pentru PESCARI, APICULTORI, PRODUCĂTORII AGRICOLI!

Atât premierul Ludovic Orban, cât şi ministrul Agriculturii Adrian Oros au precizat, ulterior, că suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a exportului de cereale şi a altor produse agroalimentare nu se aplică şi spre ţările din Uniunea Europeană.

VEZI reacţiile fermierilor:

GUVERN: STOP EXPORTURI de CEREALE. Ce spun FERMIERII?

Producătorii de PORUMB depind de pieţele de export. Consumul intern este sub JUMĂTATE din producţia anuală!

IMPACTUL estimat în piața de cereale al prevederilor OM 8/2020. Cum vor fi afectaţi FERMIERII români!

OPINIE: Ce IMPACT poate avea interzicerea exporturilor la cereale?

Cereale_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Vizualizat: 1315 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?