Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oltenii au ieşit pe piaţă cu tomate! Cât este preţul la angro?

Publicat: 22 aprilie 2020 - 22:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De câteva zile, legumicultorii din judeţul Olt au ieşit pe piaţă cu primele cantităţi de tomate.

„Am început prima recoltare săptămâna trecută, joi 16 aprilie, cu 100 de kilograme de roşii, să testez piaţa. Am vândut bine la 18 lei kilogramul, preţ de engro. Clienţii au fost din Slatina. Ieri, (21 aprilie), am ieşit cu o tonă jumătate! Preţul a scăzut la 15 lei kilogramul. Au venit de mi-au luat trufandalele cumpărători din Sibiu, Braşov, Tg.Mureş”, a declarat pentru Revista Ferma Simon Idita, primul legumicultor din Pleşoiu care a început recoltarea la tomate. La o zi-două, l-a urmat alţi cultivatori din Izbiceni şi Grădinari.

Programul Tomata va fi realizat ca şi în anii trecuţi
Simon Idita spune că „treaba pe care mi-am ales-o este foarte riscantă; preţurile sunt volatile, se schimbă nu numai de la o zi la alta, ci şi de dimineaţă şi până seara!” şi nu ştie dacă, la final de sezon, îşi va scoate cheltuielile făcute. La 10 lei/kg este pe zero cu costurile de producţie, mai jos trebuie să se orienteze spre altceva!  
În ferma lui de la Pleşoiu are patru solarii modernizate cu centrale termice pe bază de combustibil solid şi convertoare de căldură. La începutul lunii decembrie a semănat şi pe 1 februarie a plantat în solar 20 mii de fire de răsad. Hibrizii sunt bulgăreşti - Paris şi Prekos - nu atât de productivi, în schimb au fructele gustoase, apreciate de consumatori. De aici încolo va recolta o lună şi jumătate, în jur de 25 tone de roşii.

Cultivatorul s-a înscris în Programul Tomata, a depus actele la Direcţia Agricolă şi aşteaptă să vină controlul. A beneficiat de subvenţie de trei ani, de când a început schema de ajutor de minimis pentru tomate.

oltenii cu rosii tomata_b

Vizualizat: 11709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?