Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OLT: Doar 500 de cultivatori s-au înscris până acum în Programul Tomata!

Publicat: 22 aprilie 2020 - 11:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La o lună de la aprobarea în şedinţa de Guvern a Hotărârii privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2020, doar 500 de legumicultori olteni și-au depus cereri pentru a primi subvenţia.

Majoritatea celor care au depus cereri sunt din bazinele legumicole: Izbiceni, Giuvărăști, Tia Mare, Gârcov, Grădinari, Pleșoiu.  
Suprinzător este faptul că, deşi nu s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, numărul legumicultorilor este destul de mic, în condițiile în care în ultimii doi ani judeţul Olt a ocupat locuri fruntașe pe ţară la acest program.

Programul Tomata ar putea fi prelungit!
“În principal, cauzele sunt condițiile meteo nefavorabile; temperaturile au coborât foarte mult, au înghețat culturile în solarii, iar unii cultivatori au fost nevoiţi să replanteze. În plus, Programul Tomata s-a deschis mult mai târziu decât în anii precedenţi. O altă cauză este lipsa registrelor agricole noi; doar o parte din primării le-au achiziţionat de la Imprimeria Naţională; normal ar fi fost să aibă registrul agricol electronic. Apoi, instituirea situaţiei de urgenţă a făcut ca autorităţile locale să nu lucreze la capacitate şi cu întregul aparat administrativ.
De asemenea, inspectorii Direcţiei Agricole nu au început controalele în teren pentru că producătorii agricoli nu au tomatele pe rod. Întârzierea poate fi pusă şi pe seama faptului că la Ministerul Agriculturii se lucrează la modificarea schemei de ajutor de minimis, în sensul prelungirii până prin luna iulie”, ne-a declarat Ion Păunel, fermier din Pleşoiu, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.  
Potrivit lui Ion Păunel, până la 15 mai, data limită de depunerii a cererii de înscriere în program și documentele aferente, în jur de 3.500-4.000 de legumicultori vor accesa
Schema de ajutor de minimis în valoare de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.
În 2019, mai bine de 6.000 de fermieri din judeţul Olt au solicitat înscrierea în Programul Tomata.

tomate_b

foto Arhiva Ferma

Vizualizat: 1284 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!