Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Nimeni nu-ţi achită creditele la bancă. Nu munceşti acum, nu ai ce recolta la vară!"

Publicat: 24 martie 2020 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Încercăm să ne protejăm, să respectăm măsurile stabilite de prevenire a răspândirii coronavirusului şi să ne facem şi treaba cu maximum de pricepere şi seriozitate. Dacă nu intrăm acum în câmp la lucru, nu avem ce recolta la vară!”, ne-a declarat Jeni Dumbravă, administratorul fermieri Agro Brava din Poiana, judeţul Constanţa.

Fermiera s-a declarat mulţumită că după atâta amar de vreme, iată că ploaia a udat niţeluş pământul atât de încercat de secetă al Dobrogei. Precipitaţiile au însumat ceva mai mult de 10 litri pe metrul pătrat, suficient pentru a înfiinţa culturile legumicole de primăvară.    

Ritm intens la semănatul rădăcinoaselor
„Până acum avem plantate cu cartof 30 de hectare, am semănat morcovul pe 15 hectare, sfecla roşie pe cinci hectare, ceapa pe trei hectare, păstârnacul şi pătrunjelul... Vom continua înfiinţăm mai bine de 100 hectare cu morcov şi alte specii de rădăcinoase”, a precizat fermiera.  
Ferma Agro Brava cultivă în total o suprafaţă de 500 hectare cu legume şi cultură mare. Grâul semănat în toamnă pe 140 ha aşteaptă tratamentele fitosanitare de întreţinere a culturii: erbicidare şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se va intra cu utilajele în câmp după ce se va mai calma un pic vremea şi va permite starea terenului.   

Legumele s-au vândut şi sub preţul de cost!
„Am livrat pe reţelele supermarketurilor din Constanţa cantităţi însemnate de legume de calitate, ambalate şi distribuite în cele mai bune condiţii, conform eurostandardelor: morcov, cartof extratimpuriu, ceapă, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roşie şi ţelină. La 1 martie am terminat marfa din depozite, din păcate, pentru că acuma au început să crească preţurile. Legumele s-au vândut foarte prost. La morcov, bunăoară, au fost perioade când am dat şi sub preţul de cost! Ce s-a întâmplat? Tot mai mulţi producători din zonă au ales să pună morcov; au fost cultivate suprafeţe foarte mari, iar producţiile au fost pe măsură! Supermarketurile au profitat de lucrul acesta şi au preluat morcovul la un leu kilogramul, când preţul de cost era de 1,15 lei/kg”, a explicat Jeni Dumbravă.  
Fermiera din Poiana a continuat spunând că: „Mai am ceva pătrunjel şi păstârnac, dar nu în cantitate mare! O să ţin legumele câtva timp în pământ, apoi le voi recolta şi le voi depozita în celulele frig până la vară atunci când voi începe să scot morcovul”.

„Gâfâim să ne achităm creditele bancare!”
În ultima vreme pe Jeni Dumbravă a cuprins-o stare de tristeţe. „Am devenit foarte pesimistă pentru că din în an schimbările climatice afectează negativ condiţiile de producţie. Recoltele nu mai sunt acelaşi, au scăzut considerabil, supermarketurile pun condiţii, ne joacă cum vor ele; în altă parte nu putem livra legumele pentru că avem contract şi depindem de marile reţele comerciale. Mult-puţin, aste e, gâfâim să ne achităm creditele la bănci!”, a concluzionat cu voce scăzută fermiera din judeţul Constanţa.

 jeni dumbrava 1_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1659 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?