Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Nimeni nu-ţi achită creditele la bancă. Nu munceşti acum, nu ai ce recolta la vară!"

Publicat: 24 martie 2020 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Încercăm să ne protejăm, să respectăm măsurile stabilite de prevenire a răspândirii coronavirusului şi să ne facem şi treaba cu maximum de pricepere şi seriozitate. Dacă nu intrăm acum în câmp la lucru, nu avem ce recolta la vară!”, ne-a declarat Jeni Dumbravă, administratorul fermieri Agro Brava din Poiana, judeţul Constanţa.

Fermiera s-a declarat mulţumită că după atâta amar de vreme, iată că ploaia a udat niţeluş pământul atât de încercat de secetă al Dobrogei. Precipitaţiile au însumat ceva mai mult de 10 litri pe metrul pătrat, suficient pentru a înfiinţa culturile legumicole de primăvară.    

Ritm intens la semănatul rădăcinoaselor
„Până acum avem plantate cu cartof 30 de hectare, am semănat morcovul pe 15 hectare, sfecla roşie pe cinci hectare, ceapa pe trei hectare, păstârnacul şi pătrunjelul... Vom continua înfiinţăm mai bine de 100 hectare cu morcov şi alte specii de rădăcinoase”, a precizat fermiera.  
Ferma Agro Brava cultivă în total o suprafaţă de 500 hectare cu legume şi cultură mare. Grâul semănat în toamnă pe 140 ha aşteaptă tratamentele fitosanitare de întreţinere a culturii: erbicidare şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se va intra cu utilajele în câmp după ce se va mai calma un pic vremea şi va permite starea terenului.   

Legumele s-au vândut şi sub preţul de cost!
„Am livrat pe reţelele supermarketurilor din Constanţa cantităţi însemnate de legume de calitate, ambalate şi distribuite în cele mai bune condiţii, conform eurostandardelor: morcov, cartof extratimpuriu, ceapă, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roşie şi ţelină. La 1 martie am terminat marfa din depozite, din păcate, pentru că acuma au început să crească preţurile. Legumele s-au vândut foarte prost. La morcov, bunăoară, au fost perioade când am dat şi sub preţul de cost! Ce s-a întâmplat? Tot mai mulţi producători din zonă au ales să pună morcov; au fost cultivate suprafeţe foarte mari, iar producţiile au fost pe măsură! Supermarketurile au profitat de lucrul acesta şi au preluat morcovul la un leu kilogramul, când preţul de cost era de 1,15 lei/kg”, a explicat Jeni Dumbravă.  
Fermiera din Poiana a continuat spunând că: „Mai am ceva pătrunjel şi păstârnac, dar nu în cantitate mare! O să ţin legumele câtva timp în pământ, apoi le voi recolta şi le voi depozita în celulele frig până la vară atunci când voi începe să scot morcovul”.

„Gâfâim să ne achităm creditele bancare!”
În ultima vreme pe Jeni Dumbravă a cuprins-o stare de tristeţe. „Am devenit foarte pesimistă pentru că din în an schimbările climatice afectează negativ condiţiile de producţie. Recoltele nu mai sunt acelaşi, au scăzut considerabil, supermarketurile pun condiţii, ne joacă cum vor ele; în altă parte nu putem livra legumele pentru că avem contract şi depindem de marile reţele comerciale. Mult-puţin, aste e, gâfâim să ne achităm creditele la bănci!”, a concluzionat cu voce scăzută fermiera din judeţul Constanţa.

 jeni dumbrava 1_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1320 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?